Vegansk äggersättning (5 olika) – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa sätt att göra vegansk äggersättning i matlagning och bakning.

Detta är ett snabbt och enkelt sätt att göra en äggersättning för nästan vilket recept som helst! Oavsett om du vill ersätta ett ägg i bakningen eller göra en hel paj, äggröra eller äggfri omelett, är det lätt att göra om du vet vad du ska använda i stället.

Vegansk äggersättning

Oavsett om du vill undvika ägg för att du är vegan, eller om du gör det för allergier, är ägg en av de svåraste ingredienserna att byta ut. Det finns inte bara en äggersättning som fungerar för alla recept. Du måste ta reda på syftet med ägget och vad äggersättningen behöver uppnå. Därför har jag i denna artikel angett 5 olika äggersättningar, med en jag föredrar lite extra och som är extra mångsidig.

Vad ägg gör i ett recept

Ägg binder samman ingredienser, hjälper smeten att fastna på maten, fungerar som jäsmedel, tillsätter fukt i bakverk, tjocknar och emulgerar såser, ger en glänsande finish till bakverk, gör fluffiga maränger, eller så är de huvudrätten som i äggröra eller quiche.

När du byter ut ett ägg i ett recept ska du vara säker på att äggersättningen som du använder tjänar samma syfte som ägget. Till exempel kommer äppelmos att fungera för att ersätta ägg i muffins, men det fungerar inte för en äggtvätt eller i en quiche.

Kikärtsmjölsägg, den bästa veganska äggersättningen 🥇

Kikärtsmjölsägg är bäst i matlagning av huvudrätt och ett bra alternativ även i bakning. Detta är det bästa mångsidiga sättet att ersätta ägg i bakning och matlagning. Flera alternativ för bakning finns längre ned i artikeln!

Jag har funnit att ett ägg av kikärtsmjöl är den bästa och mest mångsidiga äggersättningen i en mängd olika recept. Kikärtsmjöl hittas i de flesta livsmedelsbutiker i den glutenfria hyllan. Receptet hittas längre ner i artikeln.

Om du någon gång bakat med kikärtsmjöl vet jag vad du tänker. Kikärtsmjöl har en rolig eftersmak. Jag har upptäckt att om du återfuktar det med vatten innan du lägger det till bakverk, tar det bort eftersmaken. Den roliga smaken kommer bara från det torra mjölet, när det väl har mjuknat går det bort.

 • Din rätt måste vara färdiglagad innan den äts. Rått kikärtsmjöl smakar inte jättebra förrän det är tillagat, och gör att rätten kan smakar mindre bra om man provsmakar innan den är klar.
Vegansk äggersättning
Ägg på kikärtsmjöl är ett bra alternativ i matlagning!

Kikärtsmjöl blandat med vatten med en touch av valfri matolja har liknande protein, fett och fukt och struktur som ett riktigt ägg. Proteinet binder ihop när det tillagas och ger fukt, lyft och struktur som ett riktigt ägg. Jag har ännu inte hittat ett recept på att denna ersättning inte fungerar. Det här alternativet låter dig byta ut så många hela ägg som ett recept kräver vid bakning.

Andra veganska äggersättningar för bakning och matlagning

1. Linägg

En matsked linmjöl blandas med 2,5 matskedar vatten som får stå i 5 minuter. Jag gillar att använda den här metoden när jag vill ha lite fullkornsstruktur på mina bakverk. Detta veganska ägg är lite kornigt, och ibland är det vad man vill ha för att det ska bli bra!

 • Fördelar – Lätt att hitta i de flesta butiker, tillsätter fibrer och näringsämnen i bakverk, fungerar bra.
 • Nackdelar – Har en kornig konsistens, lämnar bruna fläckar i din bakning.

2. Äppelmos

Använd 0,6 dl äppelmos för att ersätta 1 ägg i bakningen.

 • Fördel – Lätt att hitta i de flesta butiker, tillsätter fibrer och näringsämnen i bakverk, fungerar bra.
 • Nackdelar – Lägg till sötma, så blir det bäst i söta bakverk.

3. Kolsyrat vatten

Valfritt kolsyrat vatten, club soda eller någon kolsyrad dryck. 0,6 dl kolsyrat vatten motsvarar 1 ägg i bakning. Detta fungerar utmärkt för att ersätta ägg i muffins och kakor genom att tillsätta vätska, och kolsyran hjälper dem att jäsa.

 • Fördelar – Lätt att hitta i de flesta butiker, tillsätt fibrer och näringsämnen i bakverk, fungerar bra.
 • Nackdelar – Lägg till sötma, så blir det bäst i söta bakverk.

4. Chiafrö-ägg

Två teskedar chiafrön blandade med 4 matskedar vatten som sedan får stå i 15 minuter blir 1 ägg. (Du kan mala upp chiafröna i din mixer först för en jämnare konsistens och låta dem suga upp vattnet snabbare.)

 • Fördelar – Har stark bindningsförmåga och tillför näringsämnen till bakverk.
 • Nackdelar – Det är grynigt och lägger till en textur som liknar vallmofrön till dina recept.
 • Bästa användningsområden – Chiafrön är bäst att använda i muffins eller sötbröd där du inte har något emot en lite slappare konsistens.

Ersätta äggvita på veganskt vis

Om du försöker göra en maräng eller liknande recept med vispad äggvita fungerar aquafaba som magi. Aquafaba är helt enkelt vätskan från en burk vita bönor eller kikärter och när den vispas upp påminner den mycket om äggvita. Du kan göra saker som vegansk citronmarängpaj , veganska marshmallows, vegansk vispgrädde, och aquafaba-glass.

Anteckningar

Detta är lite anteckningar till receptet på kikärtsägg nedan.

 • Du kan använda vilken neutral smaksatt olja du vill.
 • Du behöver inte använda någon olja alls, det gör bara att det mer liknar ett riktigt ägg i egenskaper och struktur.
 • Detta recept motsvarar 1 ägg. Öka receptet så att det passar dina behov.
Vegansk äggersättning

Receptet – Så gör du:

Vegansk äggersättning (5 olika)

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är ett snabbt och enkelt sätt att göra en äggersättning för nästan vilket recept som helst! Oavsett om du vill ersätta ett ägg i bakningen eller göra en hel paj, äggröra eller äggfri omelett, är det lätt att göra om du vet vad du ska använda i stället.
Förberedelser 1 minute
Tillagning 5 minuter
Totalt 6 minuter
Portioner 1 ägg

Ingredienser
 

 • 2 msk kikärtsmjöl (hittas i de flesta matbutikerna i glutenfria hyllan)
 • 2 msk vatten
 • 1 tsk matolja (rekommenderas men valfritt)

Instruktioner

 • Lägg 2 matskedar kikärtsmjöl i en liten skål.
 • Tillsätt 1 matsked vatten och rör om till en tjock smet.
 • Tillsätt ytterligare en matsked vatten och en tesked olja och rör om väl.
 • Låt stå i minst 5 minuter innan du använder det som du skulle göra med ett helt ägg i alla recept.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Bakning, Matlagning, Vegansk äggersättning, Veganskt ägg

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar