Rabarbersaft i saftmaja – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rabarbersaft i saftmaja!

Anpassa enkelt mängden rabarbersaft som du vill göra med detta goda och snabba recept som enkelt och roligt görs med alla typer av saftmaja!

Jag är fullständigt förälskad i att göra saft i saftmaja. Det är ju liksom så spännande och trevligt att plocka fram allt och sätta igång. Det är också ett bra sätt att ta vara på rabarber!

Denna rabarbersaft blir perfekt till fikat, eller till att svalka sig med när det är varmt! Det är också ett riktigt härligt att frysa in saften till att ha den senare på året!

I mitt recept så tillsätts inte något konserveringsmedel, men man får rabarbersaften att hålla länge genom att frysa in den! Om man inte fryser in så är det bäst att dricka upp saften inom några veckor efter att den gjorts.

Allt med detta recept ska vara enkelt och går trevligt att göra, och jag hoppas att du gillar det! Receptet nedan ger 2 liter saft, motsvarande cirka 3 flaskor. Öka gärna på receptet enligt angivna mått för ännu mer saft om så önskas!

Rabarbersaft i saftmaja

Receptet – Så gör du:

Rabarbersaft i saftmaja

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Anpassa enkelt mängden rabarbersaft som du vill göra med detta goda och snabba recept som enkelt och roligt görs med alla typer av saftmaja!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 2 liter

Utrustning

Ingredienser
 

 • 1 kg rabarber
 • 400 g strösocker per 1 liter råsaft
 • valfritt: 1 skivad citron
 • valfritt: en handfull jordgubbar

Instruktioner

 • Rensa och skölj rabarbern. Skär den i bitar som är ungefär en centimeter stora vardera.
 • Lägg rabarberbitarna högst upp i saftmajan och sätt på locket. Om man vill kan man lägga en skivad citron bland rabarberbitarna, eller en handfull jordgubbar. Fyll på med vatten i nedersta kärlet av saftmajan.
 • Sätt saftmajan på en kokplattan och sätt kokplattan på högsta effekt. När vattnet i saftmajan börjar koka, sänk då effekten tills att det fortfarande kokar och bildar ånga.
 • Låt koka och ånga i cirka 45-60 minuter, eller tills att all vätska från rabarbern har ångats ur och droppat ned i saftbehållaren.
 • Ta och häll över saften i saftmajan genom en finmaskig sil som ligger över en ren kastrull, för att sila bort eventuella bitar som kan ha följt med.
 • Mät upp mycket saft som fåtts ut av ångningen. Det kan variera beroende på hur mycket det ångat och hur länge det ångats. Tillsätt 400 g strösocker per liter ner i kastrullen och rör om.
 • Koka upp saftsockerblandningen i kastrullen på spisen. Ta bort skummet om det skulle bildas mycket skum. När det kokat upp och sockret lösts upp, ta av värmen.
 • Häll upp rabarbersaften på väl rengjorda flaskor och försegla flaskorna. Frys in för lång hållbarhet eller förvara saften svalt för att dricka inom kommande veckorna. Öppnade flaskor förvaras i kylen.
 • Färdigt! Njut av din rabarbersaft som gjorts i saftmaja!
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Rabarbersaft i saftmaja

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar