Napolitansk pizzadeg med torrjäst – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på napolitansk pizzadeg med torrjäst!

Den här artikeln kommer att ta dig genom processen att skapa din egna napolitanska pizzadeg med torrjäst. Det är ett enkelt recept som ger dig den perfekta grunden för att skapa din egen autentiska napolitanska pizza hemma.

Napolitansk pizza, eller Pizza Napoletana, är känd över hela världen för sin enkelhet och autentiska smak. En perfekt napolitansk pizza har en tunn och bubblande krispig botten, och dess smak är en harmoni av färskhet och de bästa italienska råvarorna. Men för att uppnå denna himmelska smakupplevelse behöver du börja med det viktigaste – pizzadegen.

Alla bra pizzabagare vet att valet av mjöl är avgörande för pizzadegens konsistens och smak. För en äkta napolitansk pizza rekommenderas vetemjöl tipo 00, men ett vanligt vetemjöl går också bra för receptet. Tipo 00 är en finmalen mjölsort som ger degen dess följsamma konsistens och fina smak.

En annan nyckelfaktor i att göra en autentisk napolitansk pizzadeg är jäsningstiden. Det är under jäsningen som degen utvecklar sin karaktäristiska smak och textur. Efter att du har blandat ihop mjölet, saltet, torrjästen och vattnet, låt degen jäsa i minst 2 timmar. Degen ska dubbla sin storlek under den här tiden, och det är då den blir lätt och luftig.

När din napolitanska pizzadeg är färdig kan du dela upp den i bollar som är lagom stora för att göra pizzor. Forma varje degboll till en rund pizza genom att trycka och dra ut den försiktigt med fingrarna på en mjölad yta. Du kan också använda en kavel om du föredrar en jämnare tjocklek.

Nu är din pizzadeg redo att toppas med dina favoritingredienser och gräddas. Traditionellt gräddas napolitansk pizza i en vedeldad pizzaugn vid mycket höga temperaturer, men du kan också använda din vanliga ugn som värmts upp till högsta temperatur (vanligtvis runt 250-300 grader Celsius). Pizzan är klar när den är gyllenbrun och krispig, vilket vanligtvis tar cirka 7-10 minuter.

Att göra din egen napolitanska pizzadeg med torrjäst är ett nöje i sig. Det ger dig möjlighet att skapa en äkta smakupplevelse hemma i ditt eget kök. När du väl har behärskat konsten att göra den perfekta pizzadegen, kan du experimentera med olika toppings och smaker för att skapa din alldeles egna version av den älskade napolitanska pizzan. Så låt degens magi ta dig med på en kulinarisk resa till Neapel och njut av den autentiska smaken av en napolitansk pizza! Receptet hittas här nedanför! Smaklig måltid!

Napolitansk pizzadeg med torrjäst

Receptet – Så gör du:

Napolitansk pizzadeg med torrjäst

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta Napolitanska pizzadeg recept med torrjäst ger dig en autentisk smakupplevelse med en perfekt tunn och krispig skorpa, redo på bara 2 timmar (jäsningstid inräknat)!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 15 minuter
Portioner 2 pizzor

Ingredienser
 

 • 500 g vetemjöl tipo 00 eller vanligt vetemjöl fungerar
 • 1,5 tsk salt
 • 7 g torrjäst
 • 3,25 dl vatten ljummet
 • 1 msk olivolja (gärna extra virgin)

Instruktioner

 • Börja med att blanda torrjästen med det varma vattnet i en skål. Låt jästen lösas upp och aktivera sig i cirka 5-10 minuter. Detta steg är viktigt för att få en ordentlig jäsning.
 • I en separat stor skål, blanda vetemjölet och saltet.
 • Gör en grop i mitten av mjölblandningen och häll i jästblandningen samt olivoljan.
 • Använd en träsked eller dina händer för att försiktigt blanda ihop ingredienserna tills de börjar bilda en deg.
 • Ta ut degen från skålen och placera den på ett mjölat arbetsbord.
 • Nu är det dags att knåda degen. Knåda den lätt tills den är smidig, elastisk och inte längre klibbig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig.
 • Forma degen till en boll och lägg tillbaka den i skålen. Täck över skålen med en ren handduk eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i minst 2 timmar. Degen bör dubbla sin storlek under denna tid.
 • Efter jäsningen, dela upp degen i bollar som är lagom stora för att göra pizzor. En typisk Napolitansk pizzadeg ger cirka 3-4 mindre pizzor eller 2 större.
 • Forma varje degboll till en rund pizza genom att trycka och dra ut den försiktigt med fingrarna på en mjölad yta. Du kan också använda en kavel om du föredrar en jämnare tjocklek.
 • Nu är din napolitanska pizzadeg redo att toppas med dina favoritingredienser och gräddas i en vedeldad pizzaugn eller i en vanlig ugn på högsta temperatur (vanligtvis runt 250-300 grader Celsius) tills pizzan är gyllenbrun och krispig, vanligtvis tar det cirka 7-10 minuter.
 • Färdigt! Servera din napolitanska pizza genast och njut av den autentiska smaken!
Måltid Huvudrätt, Pizza
Kök Italienskt, Svenskt
Nyckelord Napolitansk pizzadeg med torrjäst

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar