Vetekakor – Recept

5/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vetekakor!

Vetekakor är en riktig klassiker som är så enkla att göra och som blir så goda till frukosten eller mellanmålet.

Vetekakor är en riktig favorit och det finns få saker jag hellre skulle äta till frukost eller mellanmål än en riktigt god vetekaka.

Dessa vetekakor är mjuka, och lite småsöta i smaken, precis som de ska vara!

Vetekakor är en klassiker som aldrig kan gå fel och som alltid går hem i min familj. Min mor gjorde vetekakor när jag var liten, och varje gång jag äter det kommer jag att tänka på goda stunder när vi alla åt dem tillsammans.

Jag älskar att äta vetekakor tillsammans med thé eller kaffe, för jag tycker det passar så bra ihop. Också goda efter träningen på kvällen.

Jag gillar att frysa in vetekakorna, och det går alldeles utmärkt. Vetekakor är dock allra godast direkt ur ugnen.

Vetekakor

Receptet – Så gör du:

Vetekakor

5/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Vetekakor är en riktig klassiker som är så enkla att göra och som blir så goda till frukosten eller mellanmålet.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 10 kakor

Ingredienser
 

  • 50 g färsk jäst eller 1 paket (påse) torrjäst
  • 5 dl mjölk
  • 1,2 dl rapsolja
  • 0,8 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl havregryn
  • 12,5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Tillsätt jästen i små bitar till en bunke och tillsätt ljummen mjölk, så att jästen aktiveras. Låt stå i cirka 5 minuter.
  • Tillsätt strösocker, sirap, rapsolja, havregryn och salt till mjölkblandningen och blanda väl.
  • Tillsätt under omblandning vetemjölet lite åt gången. Knåda degen till en fast och smidig deg och allt mjöl är i blandningen.
  • Låt degen jäsa i en ren bunke under köksduk i 30 minuter.
  • På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda till ett degtäcke med tjocklek cirka 1 cm eller efter din preferens. Med en kopp eller dylikt får du till formen på vetekakorna genom att trycka med formen mot degtäcket och plocka ut cirkelskivorna som blir kvar. Sikta på cirka 10 st vetekakor eller gör ca 4 st större vetekakor.
  • Med hjälp av en gaffel eller annat verktyg, nagga vetekakorna så de får ett fint hålmönster.
  • Klä en eller två bakplåtar med bakplåtspapper och låt vetekakorna jäsa på plåt under köksduk i 30 min. Sista 10 minuterna, kan man börja förvärma ugnen till 225°C.
  • Grädda vetekakorna i mitten av ugnen på 225°C i ca 5 minuter. Ju tjockare och större, desto snabbare blir de färdiga, håll koll på deras färg under tiden de är i ugnen och anpassa gräddningstiden!
  • Låt svalna och njut av dina ljuvliga vetekakor.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Vetekakor

3 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar