Mandelbotten – Recept

4/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på mandelbotten!

Här är en god, enkel och snabb mandelbotten som exempelvis kan användas till exempelvis Oscar II:s tårta, kungens tårta, eller mandeltårta, men också många andra bakverk!

Att göra sin mandelbotten i nedre tredjedelen av ugnen, fortfarande på ett galler, gör att den blir bäst enligt min erfarenhet. Ta sedan ut och låt svalna i formen.

Denna botten är riktigt enkel, med bara tre ingredienser och en härlig smak av mandel. Det mesta av arbetet görs faktiskt av ugnen. Själva förberedelserna görs på ungefär 10 minuter.

Under tiden som mandelbottnen gräddas i ugnen så får man tid till annat, exempelvis att arbeta med resten av bakverket eller att ta det lugnt. Som vanligt när det kommer till ugnar, så är det värt att kontrollera om det är färdigt ungefär 5 minuter inför att man når tillagningstiden som är angiven i receptet. Ibland går det ju snabbare eller långsammare beroende på ugn och andra faktorer, och då kan man behöva justera tiden.

Jag älskar denna mandelbotten och tycker den är riktigt god. Se anvisningarna nedan, och tänk på att äggulorna oftast kan användas till krämen man brer på mandelbotten! Därför ska man inte slänga äggulorna!

Med detta sagt så kommer här receptet. Jag hoppas att ni får en trevlig tårta eller kaka med denna goda botten!

Mandelbotten

Receptet - Så gör du:

Mandelbotten

4/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Här är en god, enkel och snabb mandelbotten som exempelvis kan användas till exempelvis Oscar II:s tårta, kungens tårta, eller mandeltårta, men också många andra bakverk!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 8 bitar

Ingredienser
 

  • 4 st äggvitor
  • 140 g sötmandel
  • 1,5 dl strösocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 160°C.
  • Mal mandeln i exempelvis en mixer. Blanda sedan den malda mandeln med strösocker.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan till mandelblandningen. Rör om, men inte för mycket.
  • Smörj en form med avtagbara kanter (ca 24 cm i diameter) och tillsätt smeten.
  • Grädda på 160°C i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna. Färdigt!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Mandelbotten

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar