Klimp utan ägg – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på klimp utan ägg!

Äggfri klimp kan serveras i soppor och grytor, vilket gör den till en mättande och fyllig ingrediens! Klimp är en älskad del av svensk husmanskost och en symbol för enkel, rustik matlagning. För de som följer en äggfri diet eller har allergier, finns detta alternativ som är gott och enkelt att göra.

Traditionen kring klimp

Klimp har funnits i svenska köket i flera århundraden och är särskilt populär i norr. Denna rätt har sina rötter i en tid då man var tvungen att ta vara på alla resurser och laga mat som kunde mätta många munnar utan att kosta mycket. Klimp tillagas traditionellt med enkla ingredienser som mjöl, vatten eller mjölk, och ibland ägg. Men för att möta behovet av äggfria alternativ kan man också göra klimp enligt detta äggfria recept.

Serveringsförslag

I Sverige är det vanligt att hitta klimp i köttsoppa, men den kan också användas i vegetariska soppor och grytor. Äggfri klimp absorberar smaker från buljongen den kokas i, vilket gör att den smakar olika beroende på vad den serveras med. Detta gör klimp till ett utmärkt tillbehör i en rad olika maträtter, från mustiga köttsoppor till lätta grönsakssoppor.

Ingredienserna blandas till en jämn deg, som sedan formas till små bollar och kokas i sjudande vatten. Resultatet är mjuka, lite sega degklumpar som är perfekta att lägga i en varm soppa.

Till receptet

Klimpar kan i detta recept smaksättas med örter eller kryddor för att ge extra smak. Receptet hittar du här nedanför! Smaklig måltid önskar jag er alla!

Klimp utan ägg

Receptet – Så gör du:

Klimp utan ägg

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Klassisk svensk klimp utan ägg, som används som tillbehör i soppor och grytor. Klimp är vanligt i traditionell svensk husmanskost men förekommer också i många andra kök runt om i världen i olika former!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 2 dl vetemjöl
 • 1 dl grahamsmjöl kan ersättas med mer vetemjöl om man vill ha ljusare klimp
 • 1 tsk salt
 • 2 dl mjölk
 • 1 msk smält smör eller margarin valfritt, för smak

Instruktioner

 • Mät upp och blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt i en skål.
 • Tillsätt mjölk gradvis under omrörning tills du får en jämn och relativt fast deg. Om du vill ha lite extra smak kan du också tillsätta smält smör eller margarin.
 • Använd en matsked eller dina händer för att forma små bollar av degen, cirka 2-3 cm i diameter.
 • Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. När vattnet kokar, sänk värmen något så att vattnet sjuder.
 • Lägg försiktigt ner klimparna i det sjudande vattnet. Låt dem koka i cirka 10-12 minuter eller tills de flyter upp till ytan och är genomkokta.
 • Ta upp klimparna med en hålslev och låt dem rinna av.
 • Klimparna kan serveras som tillbehör till soppa, grytor eller andra rätter efter smak.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Klimp utan ägg

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar