Hortensia: Skötsel, Plantering & Arter (Guide med Bilder)

Om du letar efter en vacker typ av trädgårdsblommor, så är hortensior verkligen fantastiska. Hortensior är buskar med stora blommor som täcker upp sina buskage på sommaren och våren. Även om deras utseende gör att de verkar svåra att underhålla, så är hortensior faktiskt ganska lätta att ha och göra med, även i kruka. Du lyckas bäst genom att ge dem rätt förhållanden och vård, vilket vi guidar till i denna guide till hortensior!

Vad är hortensior?

Hortensian blommar på våren och sommaren och anses vara en buske. De har framförallt en förmåga att ta stor plats i trädgården och vara en väldigt iögonfallande växt.

Inom hortensiasläktet ingår hundratals olika sorter av arter, som också säljs som krukväxter. Ofta används hortensior som välförgrenade, täta buskar med vackert, frodigt bladverk. Vanligen blir hortensian 1-1,5 m hög men kan också bli rejäla buskage på bredden.

Var är hortensior härdiga i Sverige?

Hortensior är härdiga till zon 2-4 vilket gör dem härdiga i princip i hela Sverige från södersta spetsen i Skåne hela vägen upp till Sundsvall.

I vanlig jord i trädgården tål hortensian temperaturer ner till -12 grader. För svenskt klimat rekommenderar vi framförallt hortensian Forever&Ever som är en trädgårdshortensia som är vinterhärdig till hela -25 grader. Detta innebär att den klarar sig i upp till odlingszon 5, vilket gör den lämpad för delar av Norrland längs med Östersjökusten, ända upp till Skellefteå.

Hortensior tål ganska stränga vintrar fastän den har sitt ursprung i varmare delar av Asien. Var dock vaksam vid extra sträng kyla. Hortensian överlever, men däremot kan blomknopparna skadas vid väldigt sträng kyla.

Dessa trevliga arter trivs i svenska trädgårdar

Det finns många val att göra gällande hortensia. Överväg att plantera dessa populära hortensior i din trädgård:

 1. Fransk hortensia – Denna traditionella storbladiga hortensia är också känd som blomsterhandlarens hortensia för sina stora, livfulla blommor.
 2. Mophead-hortensia – Denna sort av storbladig hortensia har stora, runda blommor.
 3. Lacecap hortensia – Stora blommor omger mindre knoppar med utseendet att de bara är halvblommade för ett spetsigt, känsligt utseende.
 4. Endless Summer Hortensia – Upptäckt på 1980-talet, har denna unika hortensiavariant förmågan att motstå de kalla vintrarna i zon 4.
 5. Peegee hortensia – Även om den ofta tränas för att se ut som ett träd, är Peegee (PG) tekniskt sett Grandiflora-sorten från panicle hortensia familj.
 6. Blå hortensia – Blå hortensior från storbladiga familjen är bara blå på grund av jorden de odlas i. Du kan köpa en blå hortensia och finna att den blommar i en annan färg nästa år.
 7. Rosa hortensia – Rosa hortensior sträcker sig från het rosa till knappt rodnad och finns i flera olika typer.

Några andra val att undersöka för den som vill plantera hortensior i svenska trädgårdar:

 • Hortensia – Hydrangea macrophylla
 • KlätterhortensiaH.anomala ssp petiolaris
 • VidjehortensiaH. arborescens
 • Vipphortensia – syrenhortensia H. paniculata
 • PurpurhortensiaH. serrata
 • SammetshortensiaH. Aspera ssp sargentiana

Hortensior i krukor

Överväg framförallt att plantera dvärghortensior i krukor, som Little Lime, Mini Penny och Buttons ‘n Bows.

Plantering av hortensior

Ta fram trädgårdshandskarna, nu kör vi! Som med de flesta växterna så kan man spara tid och pengar genom att läsa på om grunderna för hur man planterar sin växt, och det gäller även hortensior. Genom att välja rätt plats, få till jorden rätt enligt våra tips, samt plantera korrekt, så ökar du dina chanser av att få njuta av stora, färgglada hortensiablommor i många år framöver.

Bästa tiden på året att plantera hortensior

Hösten är den bästa säsongen att plantera hortensior. Tidsfönstret för att plantera på hösten är optimalt sex veckor innan första frosten, vilket brukar vara någon gång i Oktober. Just sex veckor är ingen superstrikt regel men ungefär runt den tidpunkten är bra.

Den näst bästa tiden på året är tidig vår efter att risken för frost har passerat för året. Detta är vanligtvis någon gång i april för stora delar av Sverige.

Tanken med att plantera under höst eller vår är att ge busken gott om tid för att skapa ett hälsosamt rotsystem innan det blommar. Den bästa tiden på dagen att plantera är tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. De kallare delarna av dagen ger skydd mot värmestress. Håll nya växter väl vattnade tills de är etablerade.

Bästa läget för att plantera hortensior

Många planterar hortensior i rabatten bredvid sina hem eller staket. Detta beror på att hortensior älskar den varma morgonsolen, men de ogillar värmen på eftermiddagen.

Det bästa stället att plantera hortensior är på ett skyddat läge med soliga morgnar och skuggiga eftermiddagar. Du hittar det ofta på norra eller södra sidan av ditt hem. Undvik att plantera hortensior direkt under träd, vilket kan leda till konkurrens om vatten och näringsämnen växterna emellan.

Starka vindar kan riva och skada löv och förstöra blommorna, så försök ha det i åtanke också genom att försöka hitta en plats som inte är alltför exponerad mot vind.

Kan hortensior växa i skugga?

Hortensior blommar inte i kraftig, långvarig, skugga. Det är inte så mycket en fråga om föredrar de sol eller skugga, utan snarare mer en fråga om hur mycket sol hortensior behöver.

Ju längre norr din trädgård ligger i landet, desto mer solljus behöver dina hortensior. En genomsnittlig tumregel är sex timmars solljus per dag. Hortensior som växer i söder kan dock prestera bra på bara tre timmars solljus per dag.

Kan hortensior växa i full sol?

Hortensior gillar morgonsolen, men gör det inte om de är i direkt, het eftermiddagssol. Att hortensian står i delvis skugga under de senare delarna av dagen är perfekt för dessa skönheter.

Kan man odla hortensior i krukor?

Även om du saknar utrymme i din trädgård för att odla hortensior så kan man odla hortensia i en kruka utan några konstigheter. På så sätt kan du fortfarande njuta av dessa vackra blommor.

Processen är relativt enkel så länge du följer grunderna i hortensiavård:

 1. Välj en tillräckligt stor kruka för den passande storleken på din specifika hortensia – minst 45 cm bred i diameter.
 2. Leta efter icke-luftiga behållare eller kruka, och gå istället för en kompakt och fukthållande behållare, för att hålla den jämna fuktnivån som krävs för hortensior.
 3. Dräneringshål i botten av krukan gör att överflödigt vatten rinner ut ordentligt.
 4. Överväg framförallt att plantera dvärghortensior i krukor, som Little Lime, Mini Penny och Buttons ‘n Bows.

Om att övervintra hortensia i kruka

I södra delarna av vårt land (exempelvis Skåne) klarar hortensian sig fint i kruka, men i kallare delar bör den vintertäckas om hortensian är i kruka. För en hortensia i kruka vill man gärna hålla den frostfri för att få den att klara en svensk vinter.

Att övervintra hortensia planterad i kruka är i många delar av landet svårt, om man inte har tillgång till ett ljust och frostfritt vinterrum. Detta kan till exempel handla om ett inglasat uterum, växthus eller inglasad altan. Har man inte det, då är det bättre att plantera ut växten i trädgården under oktober månad.

Bästa jorden för hortensior

Hortensior växer bra i jord som innehåller ett överflöd av organiskt material. Bra dränering är viktigt. Medan hortensior gillar fuktig jord tål de inte att vara vattendränkta.

Långvarig blöt, dålig dräneringsjord kan orsaka rotröta och att växten alltså ruttnar. På bara några veckor kan dina hortensior snabbt dö vid långvariga perioder av för mycket vatten. Om du har tung jord, överväg att blanda i mycket kompost före plantering för att förbättra jordkvaliteten. Fyll på med mullrik, okalkad torv, rhododendronjord eller gödslad barkmull.

Täckbark

Att täcka översta jorden på dina hortensior med organisk bark hjälper till att hålla en jämnare fuktnivå i jorden vilket hortensiorna uppskattar. Denna bark bryts ner över tiden, tillsätter näringsämnen och förbättrar markens struktur.

Om gödsling

Titta just för din art av hortensia vad som gäller för gödsling. Tipsen kring gödsling varierar ofta från art till art.

Applicera gödselmedel baserat på dina specifika hortensior. Varje sort har olika behov och kommer att dra nytta av olika gödslingstider.

Bigleaf hortensior behöver flera lätta gödselmedelstillämpningar i mars, maj och juni.

Oakleaf och panicle hortensior är bäst att gödsla två gånger, i april och juni.

Slätbladiga hortensior behöver bara gödslas en gång, och det är under sen vinter.

Hur man går tillväga för att plantera hortensior

För att plantera hortensior, gräv ut planteringshålen 2 meter bredare än själva rotkulan. Håll hålets djup nedåt i jorden i överensstämmelse med rotkulans storlek, så att din växt ligger i nivå med markytan, alternativt en liten aning högre än den omgivande jorden. Genom att skapa en liten uppstickande bulle hjälper du till att öka vattendräneringen bort från plantans botten.

Hur man förökar hortensior

En hortensia kan förvandlas till många genom enkla förökningstekniker.

De allra flesta hortensior förökas bäst genom skiktning tidigt till mitten av sommaren. Allt du behöver göra är:

 1. Gräv ett litet dike (hål) nära intill din nuvarnade hortensiaväxt.
 2. Böj ner en gren på din hortensiaväxt så den lägger sig i diket. Detta så att den berör jorden hela vägen till mitten av grenen (15 till 30 cm gren bör sträcka sig ner i diket).
 3. Fyll diket med jord och lägg sedan en sten eller något annat tungt ovanpå.
 4. Med tiden kommer grenen att bilda sitt eget rotsystem och kan transplanteras till en ny plats.

Släta och ekbladiga hortensior släpper ut nya skott genom underjordiska stjälkar. Gräv bara upp den nya unga växten och separera den från huvudväxten. Den kan sedan flyttas till en ny plats.

Skötsel av hortensia

Även om hortensians blad och blommor verkar känsliga kräver de faktiskt inte mycket omvårdnad. Dessa tips är allt du behöver veta om hur du tar hand om hortensior.

Hortensior som ser vissna ut och vad man bör göra

Ser hortensior vissna ut under vissa delar av dagen, observera då och övervattna inte. Vissa sorter av hortensior kan ibland helt enkelt få det tufft av värmen. Då spelar det ingen roll hur mycket vatten du ger dem – de kommer att vissna lite under eftermiddagens absolut tuffaste hetta.

Ett tjockt lager av täckbark kan hjälpa till att behålla fukt och hålla jorden sval.

Om dina hortensior sedan gör över till att piggna till när dagen börjar svalna behöver du inte oroa dig. Det är bättre att ha lite vissnande mitt på dagen än att övervattna och dränka dina hortensior.

Vattning av hortensia

Vattna jämnt under hela växtsäsongen. Djupvattna 3 gånger i veckan för att uppmuntra rottillväxt.

Bigleaf och slätbladiga hortensior kräver mer vatten, men alla sorter drar nytta av jämn fuktnivå.

Använd gärna en blötläggningsslang för att vattna djupt och hålla fukt bort från blommorna och bladen.

Att vattna på morgonen hjälper till att förhindra att hortensior vissnar under varma dagar. Lägg till täckbark vid jorden kring dina hortensior för att hålla jorden fuktig och sval.

Hur beskär man hortensior?

När hortensiaväxter får gott om växande utrymme i trädgården behöver de inte beskäras. Allt som krävs är enstaka avlägsnande av döda växtdelar. 

Hur kontrollerar du hortensians färg?

Hortensior är unika genom att du kan styra deras färg. Men kom ihåg att inte alla hortensia-typer kan justera färg. Bigleaf hortensior, H. macrophylla, reagerar på förändringar i markens pH (surheten i jorden).

Blå färg. Ett lågt pH i jorden gör att hortensior absorberar aluminium, vilket gör blommorna i en vacker blå färg. För att öka blå hortensiablommor, sänk jordens pH genom att tillsätta svavel eller torvmossa i jorden. Du kan också lägga till ytterligare aluminiumsulfat i din jord under hela växtsäsongen.

Rosa och röd. Rosa och röda blommor lyser när du lägger till kalksten för att öka pH. Ett jord-pH-test kan hjälpa dig att justera din hortensiafärg exakt. Undvik pH-nivåer över 7,5 för att förhindra skador på växten. Oavsett vilka justeringar du har gjort, blir alla hortensior naturligt bleknande på hösten.

Oroa dig inte – växten visar upp färska, färgglada blommor igen på våren!

Skadedjur och sjukdomar

Skydda mot skadedjur och sjukdomar genom att välja sorter med resistenta egenskaper. Bladfläckar, ljus, viss och pulveriserad mögel kan alla förekomma på hortensior. Skadedjur är inte vanliga på hortensior, men kan förekomma när växter blir stressade. Möjliga skadedjur inkluderar bladlöss, lövskikt och röda spinnkvalster. Att sköta hortensiorna ordentligt är ditt bästa försvar.

Vanliga frågor om odling av hortensior

Hur snabbt växer hortensior?

Hortensian växer snabbt och fyller ofta ett utrymme på bara en sommar. Hortensiablomman kan vara en hörnsten i din trädgård.

När blommar hortensior?

Inte sällan blommar den tidigt på våren och varar ofta hela sommaren till tidigt på hösten. Blomningssäsongen för hortensia beror på typ och sort samt din odlingszon (var i landet du befinner dig).

De flesta nya tillväxthortensior får knoppar på försommaren för att blomstra under vår-, sommar- och tidiga höstsäsonger. I heta klimat kan hortensior sluta blomma under sommarvärmen, men kommer att växa igen på hösten.

Är hortensian en perenn?

Givet att din hortensia klarar vinterns kyla så fungerar den som en perenn, vilket betyder att den kommer att komma tillbaka år efter år. Detta ger njutning av dess vackra blommor i många år!

Avslutande ord

Hoppas denna guide till hortensia är användbar och lycka till med dina hortensior önskar vi på Hemmanytt!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar