Kokt vitkål – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på kokt vitkål!

I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med vitkål och dela med oss av ett lättlagat recept på kokt vitkål som en smakfull sidorätt.

Denna grönsak är inte bara välsmakande utan även fullpackad med hälsosamma fördelar. En av de mest uppenbara fördelarna med vitkål är dess låga kaloriinnehåll, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som följer en hälsosam kost.

Vitkål är också rik på kostfiber, vilket främjar en god matsmältning och hjälper till att hålla dig mätt längre. Dessutom är den en utmärkt källa till vitamin K, vitamin C och B-vitaminer, särskilt folat.

Vitkål är också rik på antioxidanter, inklusive olika typer av polyfenoler. Dessa antioxidanter hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen och kan vara fördelaktiga för din övergripande hälsa. Forskning har också kopplat vitkål till vissa antiinflammatoriska egenskaper som kan vara fördelaktiga för att minska risken för kroniska sjukdomar.

En portion kokt vitkål från det här receptet kan uppskattas innehålla cirka 50-100 kalorier.

Du kan servera det kokta vitkålsreceptet som en sidorätt som kompletterar olika huvudrätter. Här är några sätt att servera det:

 1. Som sidorätt till kött: Kokt vitkål fungerar bra som sidorätt till kött som grillat kyckling, nötkött, fläsk eller korv. Den milda smaken och knapriga texturen kompletterar smakerna i köttet.
 2. Som en del av en vegetarisk måltid: Om du följer en vegetarisk kost, kan du servera kokt vitkål tillsammans med andra grönsaker, exempelvis grillade grönsaker, en bönsallad eller vegetariska biffar.
 3. Med fisk: Kokt vitkål kan också vara ett gott tillbehör till fiskrätter. Tänk på att välja fisk och kryddningar som kompletterar vitkålens milda smak.
 4. I sallader: Om du inte har kokt vitkålen helt mör, kan du använda den i en krispig sallad. Blanda den med andra grönsaker, tillsätt din favoritdressing och eventuellt lite riven ost eller nötter för extra smak.
 5. Med potatis: Kokt vitkål går bra med potatis. Du kan servera det bredvid potatismos, potatisgratäng eller rostade potatis.

Här nedanför kommer receptet! Smaklig måltid!

Kokt vitkål

Receptet – Så gör du:

Kokt vitkål

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta enkla recept för kokt vitkål ger dig en hälsosam och smakfull sidorätt som kan anpassas efter din egen smak!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 1 huvud vitkål
 • Cirka 1 liter vatten
 • 2 tsk salt eller efter smak
 • 2 msk smör eller olja
 • Svartpeppar efter smak valfritt

Instruktioner

 • Skär av den grova stammen från vitkålen och kasta den. Skär sedan vitkålen i grova klyftor, några centimeter tjocka.
 • Koka upp vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar, tillsätt 2 tsk salt.
 • Lägg vitkålsbitarna i det kokande vattnet. Koka vitkålen i 5-7 minuter eller tills den är önskad mjuk. Tiden kan variera beroende på hur knaprig eller mjuk du vill ha den.
 • När vitkålen är klar, häll av vattnet och tillsätt smör eller olja. Rör om så att smöret smälter och täcker vitkålen. Du kan också tillsätta svartpeppar eller andra kryddor efter smak.
 • Servera den kokta vitkålen som en sidorätt till ditt huvudmål. Den passar bra som tillbehör till olika rätter som kött, fisk eller vegetariska alternativ.
Måltid Huvudrätt, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Kokt vitkål

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar