Köttfärsfrestelse – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på köttfärsfrestelse!

Detta är en ljuvlig köttfärsfrestelse med nötfärs, potatis, morötter och en krämig fyllning med god kryddning. En härlig måltid som alla uppskattar!

Köttfärsfrästelse är en matig, värmande och tröstande måltid som alltid går hem. Det är inte alltför svårt att laga och sedan väntar man på att det hela gräddas i ugnen.

Ingredienserna går väl ihop och ger en perfekt måltid till både vardagsmiddagar, eller lugna helgdagar. Det är också perfekt att göra matlådor av köttfärsfrestelse!

Här nedanför kommer receptet! Jag hoppas att ni gillar det lika mycket som jag gör!

Köttfärsfrestelse

Receptet – Så gör du:

Köttfärsfrestelse

4.9/5 ( 154 röster )
Detta är en ljuvlig köttfärsfrestelse med nötfärs, potatis, morötter och en krämig fyllning med god kryddning. En härlig måltid som alla uppskattar!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 t
Totalt 1 t 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 400 g nötfärs
  • 600 g skalade potatisar (gärna mjöliga, cirka 6 st)
  • 2 st medelstora, skalade morötter
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 1 dl chilisås
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 3 dl grädde
  • 1 dl riven ost

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Skala och strimla potatisen och morötterna i tunna strimlor.
  • Stek nötfärsen i matolja i en panna. När den fått färg överallt, tillsätt hackad lök och pressad vitlök till pannan.
  • Tillsätt vattnet ned i pannan, och krydda med chilisås, salt, svartpeppar, timjan, oregano, och dijonsenap. Rör om och smaka av. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
  • Smörj en ugnsfast form, och tillsätt ett lager potatis och morötter i botten, ungefär hälften. Salta med en liten nypa salt. Täck över detta lager med köttfärsfyllningen, och toppa sedan med ett lager potatis och morötter. Salta gärna på toppen med en lite nypa salt.
  • Toppa med grädden och ställ in formen i nedre tredjedelen av ugnen och grädda på 200°C i cirka 50 minuter. Titta till gratängen sista biten av tillagningstiden för att se om den verkar torr eller färdig.
  • Efter cirka 50 minuter, häll över lite extra grädde på gratängen om den verkar torr. Toppa sedan riven ost och grädda på nytt i cirka 15 minuter, eller tills osten har fått gyllene färg. Ta då ut gratängen och känn efter om potatisen är färdiglagad och mjuk.
  • Ta ut ur ugnen och låt stå i rumstemperatur i cirka 10 minuter innan servering. Servera gärna med en härlig sallad!
Nyckelord Köttfärsfrestelse
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar