Gammaldags brända mandlar – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på gammaldags brända mandlar!

Vem kan motstå doften och smaken av de underbara brända mandlarna som sprider sig på marknader, nöjesparker och vid speciella tillfällen? De söta och krispiga mandlarna har en förmåga att väcka barndomens minnen och en känsla av värme som omger varje tugga. Om du är redo att föra det här söta minnet hem till ditt eget kök, så har vi receptet på gammaldags brända mandlar för dig i denna artikel!

För många av oss är brända mandlar en del av barndomens skatter. Deras doft fyller luften och drar oss direkt till marknadens stånd, där vi följde den förtrollande doften tills vi fick en påse av dessa karamelliserade mandlar i våra händer. Med vårt gammaldags recept kan du återskapa denna älskade smak hemma, när som helst du vill.

Se även: Marknadsnougat – Recept

För att göra de brända mandlarna behöver du inte många ingredienser, men de är viktiga för att skapa den krispiga och karamelliserade ytan. Mandlar, socker, vatten och en nypa salt är allt du behöver för att komma igång. Kanske har du redan dessa ingredienser i ditt kök, och om inte, är de lättillgängliga i din närmaste mataffär.

Att skapa brända mandlar är en enkel process som börjar med att blanda socker, vatten och salt i en kastrull. När blandningen kokar, lägger du till mandlarna och rör om för att täcka dem med karamellsåsen. Det är här transformationen börjar, och du kommer att se mandlarna täckas med en glänsande, knaprig yta.

Efter att ha kokat mandlarna i karamellblandningen, är det dags att sprida dem på ett bakplåtspapper för att svalna. När de är kalla och hårda, kan du bryta isär dem och njuta av varje bit av den söta njutningen.

Att göra brända mandlar är inte bara om att njuta av dem själv. Det handlar också om att dela den söta nostalgin med dem du älskar. Dessa små godbitar gör fantastiska presenter och kan vara en välkommen överraskning vid fester, picknicks eller bara som en specialbehandling när du vill skämma bort dina smaklökar.

Gammaldags brända mandlar tar dig med på en resa tillbaka i tiden, till de enkla glädjeäventyren av barndomens marknader och nöjesparker. Med vårt enkla recept kan du skapa detta underbara söta minne hemma och dela det med dina nära och kära. Så varför vänta? Ge dig ut på detta smakfulla äventyr och upptäck glädjen i att skapa ditt eget brända mandlar. Smaklig njutning!

Gammaldags brända mandlar

Receptet – Så gör du:

Gammaldags brända mandlar

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upptäck en smak av nostalgi med vårt recept på gammaldags brända mandlar – en enkel, knaprig och smakfullt karamelliserad nötnjutning som tar dig till marknadens söta minnen.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

 • 200 g oskalade sötmandlar
 • 1 dl strösocker
 • 2 msk vatten
 • 1 tsk vaniljextrakt valfritt
 • 1 nypa salt

Instruktioner

 • Förbered en bakplåt genom att täcka den med bakplåtspapper och ställ den åt sidan.
 • I en stor stekpanna, kombinera strösocker, vatten, vaniljextrakt (om du använder det) och en nypa salt. Rör om för att blanda ingredienserna.
 • Värm pannan över medelvärme och rör om försiktigt tills sockret har smält och blandningen börjar bubbla. När sockret har smält, sluta röra och låt blandningen koka vidare.
 • Tillsätt mandlarna till den kokande sockerblandningen. Rör om så att mandlarna täcks jämnt med sockersirapen.
 • Fortsätt att koka mandlarna i sockersirapen, rör om då och då. Efter en stund kommer sockersirapen att karamellisera och bilda ett tunt lager runt mandlarna. Detta kan ta några minuter.
 • När mandlarna har fått en fin gyllenbrun färg och sockersirapen har tjocknat, ta bort pannan från värmen.
 • Häll de karamelliserade mandlarna på den förberedda bakplåten och sprid ut dem i ett jämnt lager.
 • Låt mandlarna svalna helt. När de har svalnat kommer karamellen att stelna och bilda en krispig beläggning runt mandlarna.
 • Bryt mandlarna isär i små klyftor eller servera dem som de är. Njut av dina hemlagade brända mandlar!
Måltid Efterrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags brända mandlar

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar