Grovt matbröd – Recept

4.7/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på grovt matbröd!

Ett enkelt grovt matbröd med bara några få ingredienser. Ett rejält, nyttigt, näringsrikt och läckert som smakar riktigt gott och är snabbt att baka!

Ett grovt matbröd rikt på fiber, som passar perfekt till frukost, mellanmål, kvällsmål, men även som tillbehör till måltider. Riktigt gott till soppor och grytor exempelvis.

Du kan frysa in detta grova matbröd, och det är bäst att i så fall göra det efter gräddningen, för att låsa in färskheten. Om man fryser in den andra eller tredje dagen så kan man skiva upp och använda brödet som rostat bröd direkt från frysen.

För ett trevligt gott matbröd som också är roligt att baka, så kan jag varmt rekommendera detta recept. Jag hoppas att ni tycker om det!

Grovt matbröd

Receptet - Så gör du:

Grovt matbröd

4.7/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ett enkelt grovt matbröd med bara några få ingredienser. Ett rejält, nyttigt, näringsrikt och läckert som smakar riktigt gott och är snabbt att baka!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 45 minuter
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 1 limpa

Ingredienser
 

  • 9,5 dl fullkornsvetemjöl
  • 1 msk torrjäst
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk ljus sirap
  • 5 dl ljummet vatten

Instruktioner

  • Tillsätt vetemjölet till en stor skål eller bunke, tillsammans saltet blanda ihop.
  • Lös upp lönnsirapen i det ljumna vattnet och tillsätt sedan torrjästen. Tillsätt denna vätska till vetemjölsblandningen.
  • Blanda (knåda inte) tills att en kladdig, väl sammansatt deg uppnåtts.
  • Överför till en smord brödform (mått cirka 22×10 cm). Du kan även klä botten med bakplåtspapper om du tror att det finns någon chans att det fastnar.
  • Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 20 minuter. Medan degen jäser, sätt ugnen på 200°C.
  • Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter på 200°C.
  • Färdigt! Njut av ditt grova matbröd. Ta ut och låt svalna, ät gärna färskt några dagar efter bakning, eller frys in!
Måltid Frukost, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Grovt matbröd

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar