Glutenfritt vörtbröd – Recept

4.1/5 baserat på 8 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på glutenfritt vörtbröd!

Detta är ett glutenfritt, mjukt och saftigt vörtbröd, perfekt till både julbordet eller som frukost, eller annat tillfälle.

Ett glutenfritt vörtbröd är en typ av bröd som är gjort utan gluten, som är ett protein som finns i vete, korn och råg. Detta bröd blir riktigt mjukt, saftigt och ser fint ut.

Vörtbröd är en klassisk maträtt, och i Sverige äter man glutenfritt vörtbröd under vintern och till jul, då det passar bra som en söt och nyttig maträtt under kalla och mörka dagar.

Brödet görs av bland annat vört, filmjölk, sirap och kryddor, och som har en len och söt konsistens. Glutenfritt vörtbröd serveras vanligtvis med smör och pålägg, men det kan också ätas som det är som ett lätt och gott tillbehör till exempelvis julmaten.

Kryddorna gör vörtbrödet till ett speciellt bröd som vars recept oftast plockas fram till jul och som alla ändå gillar! Testa gärna receptet här nedanför!

Glutenfritt vörtbröd

Receptet – Så gör du:

Glutenfritt vörtbröd

4.1/5 baserat på 8 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på glutenfritt vörtbröd!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 1 limpa

Ingredienser
 

  • 4,5 dl filmjölk
  • 30 g pofiber
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vörtkrydda
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 msk fiberhusk
  • 4 msk mörk sirap
  • 350 g Semper Grov mix (glutenfri)
  • smält smör till pensling

Instruktioner

  • Tillsätt filmjölk, pofiber, salt, vörtkrydda, bakpulver, och fiberhusk till en skål och blanda.
  • I en annan skål, tillsätt mörk sirap och olja och rör om fint.
  • Kombinera skålarnas innehåll till en slät deg. Tillsätt Semper Grov mix och blanda i. Låt stå i minst 10 minuter.
  • Häll smeten i en smord brödform (1,5 liter). Jämna till ytan med blötade händer.
  • Grädda mitt i nedre delen av ugnen på 200 grader i 45 minuter.
  • När det väl är klart, pensla brödet med smält smör och stjälp upp på galler direkt.
  • Låt svalna under en köksduk.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Glutenfritt vörtbröd

2 Kommentarer

  1. 1 star
    Sämsta recept någonsin. Tiden i ugnen stämde inte. Brödet blev som en tvättsvamp urk. Smakade inte som vörtbröd. Var extremt noggrann när jag gjorde brödet. Brödet blev ojämn högt i ena änden men platt i den andra. Mycket underligt.

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar