Frallor med rågmjöl – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på frallor med rågmjöl!

Dessa frallor med rågmjöl ger en rustik känsla, samtidigt som frallorna behåller saftighet och luftighet. De blir härligt spröda och är perfekta till frukosten, kvällsmålet eller mellanmålet, alla dagar i veckan!

Dessa frallor använder både rågmjöl och vetemjöl special, som ger lite luftigare känsla. Det är så otroligt härligt med frallor som är bakade på rågmjöl.

Jag tycker dessa frallor gör gott för kroppen och smakar så gott. Speciellt till frukost en solig söndagsmorgon.

I samband med att dessa frallor kommit ut ur ugnen brukar jag alltid ta en med en liten klick smör för att testa. Nybakat med smör, det finns inget bättre!

Dessa frallor med rågmjöl går utmärkt att frysa in om man inte behöver alla frallor som receptet ger i närtid. Bara att plocka ut ur frysen och låta tina på köksbänken en stund.

Går jättebra att dela på hälften och rosta i brödrost, och sedan toppa med lite härlig sylt och ost!

Kort sagt så tycker jag dessa frallor med rågmjöl är riktigt härliga, och helt klart värda att baka!

Frallor med rågmjöl

Receptet – Så gör du:

Frallor med rågmjöl

4.9/5 ( 37 röster )
Dessa frallor med rågmjöl ger en rustik känsla, samtidigt som frallorna behåller saftighet och luftighet. De blir härligt spröda och är perfekta till frukosten, kvällsmålet eller mellanmålet, alla dagar i veckan!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 2 t
Totalt 2 t 10 minuter
Portioner 16 frallor

Ingredienser
  

  • 6 dl rågmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör eller margarin, rumstempererat
  • 30 g färsk jäst (ex. lite mer än en halv kub KronJäst)
  • 2 tsk salt
  • 7,5 dl vatten

Instruktioner

  • Värm vattnet tills att det är fingervarmt på valfritt sätt, exemplevis på spis eller i mikro.
  • I en bunke, smula ned jästen och tillsätt det ljumna vattnet. Rör om med en gaffel så att jästen löses upp i vattnet.
  • Tillsätt övriga ingredienser till bunken och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer vatten om degen är för torr, och mer mjöl om den är för klibbig.
  • Låt jäsa under kökshandduk i cirka 45 minuter.
  • Förbered en plåt med bakplåtspapper och ha till hands. På en mjölad plan yta, ha ut degen och knåda den väl.
  • Dela upp degen i jämnstora bitar och forma till runda bullar. Placera varje färdigformad bulle på plåten med bakplåtspapper. Platta till varje bulle lite lätt på toppen.
  • Låt jäsa på nytt under kökshandduk i 45 minuter. Sista tiden av jäsningen, värm ugnen till 225°C.
  • Grädda frallorna mitt i ugnen i 18-20 minuter, så de får fin färg.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i rumstemperatur.
  • Njut av dina frallor med rågmjöl!
Nyckelord Frallor med rågmjöl
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar