Dessa frallor med rågmjöl ger en rustik känsla, samtidigt som frallorna behåller saftighet och luftighet. De blir härligt spröda och är perfekta till frukosten, kvällsmålet eller mellanmålet, alla dagar i veckan!
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagning 2 timmart
Totalt 2 timmart10 minuterminuter
Portioner 16frallor
Ingredienser
6dlrågmjöl
11dlvetemjöl special
0,5dlströsocker
50gsmör eller margarin, rumstempererat
30gfärsk jäst (ex. lite mer än en halv kub KronJäst)
2tsksalt
7,5dlvatten
Instruktioner
Värm vattnet tills att det är fingervarmt på valfritt sätt, exemplevis på spis eller i mikro.
I en bunke, smula ned jästen och tillsätt det ljumna vattnet. Rör om med en gaffel så att jästen löses upp i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser till bunken och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer vatten om degen är för torr, och mer mjöl om den är för klibbig.
Låt jäsa under kökshandduk i cirka 45 minuter.
Förbered en plåt med bakplåtspapper och ha till hands. På en mjölad plan yta, ha ut degen och knåda den väl.
Dela upp degen i jämnstora bitar och forma till runda bullar. Placera varje färdigformad bulle på plåten med bakplåtspapper. Platta till varje bulle lite lätt på toppen.
Låt jäsa på nytt under kökshandduk i 45 minuter. Sista tiden av jäsningen, värm ugnen till 225°C.
Grädda frallorna mitt i ugnen i 18-20 minuter, så de får fin färg.
Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i rumstemperatur.