Go Back
+ servings
Frallor med rågmjöl

Receptet - Så gör du:

Frallor med rågmjöl

5/5 baserat på 10 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Dessa frallor med rågmjöl ger en rustik känsla, samtidigt som frallorna behåller saftighet och luftighet. De blir härligt spröda och är perfekta till frukosten, kvällsmålet eller mellanmålet, alla dagar i veckan!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 10 minuter
Portioner 16 frallor

Ingredienser
 

  • 6 dl rågmjöl
  • 11 dl vetemjöl special
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör eller margarin, rumstempererat
  • 30 g färsk jäst (ex. lite mer än en halv kub KronJäst)
  • 2 tsk salt
  • 7,5 dl vatten

Instruktioner

  • Värm vattnet tills att det är fingervarmt på valfritt sätt, exemplevis på spis eller i mikro.
  • I en bunke, smula ned jästen och tillsätt det ljumna vattnet. Rör om med en gaffel så att jästen löses upp i vattnet.
  • Tillsätt övriga ingredienser till bunken och arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer vatten om degen är för torr, och mer mjöl om den är för klibbig.
  • Låt jäsa under kökshandduk i cirka 45 minuter.
  • Förbered en plåt med bakplåtspapper och ha till hands. På en mjölad plan yta, ha ut degen och knåda den väl.
  • Dela upp degen i jämnstora bitar och forma till runda bullar. Placera varje färdigformad bulle på plåten med bakplåtspapper. Platta till varje bulle lite lätt på toppen.
  • Låt jäsa på nytt under kökshandduk i 45 minuter. Sista tiden av jäsningen, värm ugnen till 225°C.
  • Grädda frallorna mitt i ugnen i 18-20 minuter, så de får fin färg.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i rumstemperatur.
  • Njut av dina frallor med rågmjöl!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Frallor med rågmjöl