Gammaldags mandelkubb – Recept

4.9/5 baserat på 19 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags mandelkubb såsom de gjorts i min familj i generationer!

Mandelkubb är en svensk klassiker bland våra bakverk, som för tankarna till barndomens bullbak och traditionella fikastunder. Denna ljuvliga kaka är fylld med smakrik mandel och har en härligt mjuk och seg konsistens som bara är så himla härlig.

I denna artikel delar vi med oss av ett fantastiskt recept på gammaldags mandelkubb på gammaldags vis, med enkla, äkta och genuina smaker.

Servera de färdiga mandelkubbarna med stolthet och njut av deras underbara smak. Dessa små bakverk kan avnjutas som de är, som en delikat sötsak till eftermiddagskaffet, saften, eller teet. De kan också serveras som ett smaskigt tillbehör till en kopp varm choklad eller ett glas kall mjölk.

Förvara dem i en lufttät burk för att bevara deras fräschör och njut av dem när längtan efter en gammaldags smakupplevelse tar över. Att frysa dessa gammaldags mandelkubbarna går också utmärkt och då använder jag plastpåsar, och då blir hållbarheten ännu bättre.

Ge dig själv och dina nära och kära en dos av nostalgi och bakglädje genom att baka dessa fantastiska klassiker. Uppskattas av alla åldrar. här kommer receptet!

Gammaldags mandelkubb

Receptet – Så gör du:

Gammaldags mandelkubb

4.9/5 baserat på 19 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gör mandelkubb på gammaldags, klassiskt vis, med detta magnifika recept. Enkla, genuina smaker som uppskattas av alla, vuxna såväl som yngre!
Förberedelser 1 timme 20 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 1 timme 35 minuter
Portioner 60 mandelkubb

Ingredienser
 

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 18 droppar bittermandelolja (eller 6-7 malda bittermandlar)
  • 1 kg vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornsalt
  • 5 dl mjölk
  • pärlsocker till att doppa i

Instruktioner

  • Vispa smör och socker tills det blir ljust och luftigt, helst med hjälp av en elvisp.
  • Tillsätt ägget och blanda väl.
  • Häll i mjölken och bittermandeloljan i smeten.
  • Ungefär nu är en bra tidpunkt att sätta ugnen på 225 grader Celsius (185 grader Celsius i varmluftsugn) så den hinner förvärmas.
  • I en separat skål, blanda vetemjöl och hjorthornssalt, och tillsätt sedan denna blandning i smeten.
  • Baka ut degen och dela den i två delar. Kom ihåg att degen kan vara ganska lös eller kladdig, så använd lite extra vetemjöl på händerna för att undvika att degen fastnar.
  • Rulla ut degen till längder och platta till dem lite. Skär sedan bitar med en lagom storlek på cirka 2-3 centimeter.
  • Pensla bitarna med ägg och doppa dem sedan i pärlsocker.
  • Placera mandelkubbarna på en smord plåt eller en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda dem i ugnen på 225 grader Celsius (185 grader Celsius i varmluftsugn) i cirka 15 minuter.
  • Ta ut och låt svalna under bakduk innan förvaring i lufttäta burkar. Går utmärkt att frysa också!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags mandelkubb

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar