Frangipane (söt mandelkräm) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett gott recept på frangipane, en söt mandelkräm som är utmärkt som fyllning i tårtor och bakelser!

Frangipane är en utsökt fyllning eller kräm med ursprung i det franska köket. Denna läckra och mångsidiga kräm används ofta som fyllning i olika bakverk, särskilt i franska tarteletter och tartor. Den har en rik och nötig smak med en len och krämig konsistens som smälter i munnen.

Den huvudsakliga ingrediensen i frangipane är mandelmjöl, vilket ger krämen dess distinkta nötiga smak och gör den speciellt populär bland mandelälskare. Tillsammans med mandelmjöl blandas oftast smör, socker och ägg. Krämen kan också smaksättas med vaniljextrakt, eller rivet citronskal för att ge den extra dimensioner av smak.

Frangipane används ofta som fyllning i tarteletter eller fruktiga tartor med päron, aprikoser eller bär, vilket ger en underbar kontrast mellan den söta krämen och den friska frukten.

Förutom att användas som fyllning i tarteletter och tartor, kan frangipane också vara en fantastisk fyllning i bakverk som äppelpajer, croissanter och briocher, vilket ger en läcker överraskning när man biter i dem. Dess smidighet gör den också lämplig som fyllning i små bakelser och sötsaker, och den kan användas för att förhöja smaken och texturerna i olika sorts desserter.

Sammanfattningsvis kan frangipane beskrivas som en ljuvligt krämig och nötig fyllning med ursprung i det franska köket. Dess rika och distinkta smak gör den till en favorit för alla som älskar mandlar och bakverk. Med sin mångsidighet kan frangipane användas i en mängd olika bakverk och desserter, och den är alltid säker på att imponera med sin delikata och läckra smak.

Testa gärna receptet nedan! Smaklig bakning!

Frangipane (söt mandelkräm)

Receptet – Så gör du:

Frangipane (söt mandelkräm)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Mängden frangipane som du får från detta recept räcker till att fylla ett mindre tårtskal, en 20-23 cm tårta, eller till cirka 12 mindre tarteletter, beroende på storleken på tarteletterna. Dubbla eller halvera exempelvis mängderna om mer eller mindre önskas!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 lager

Ingredienser
 

 • 100 g mandelmjöl ca 1 dl
 • 100 g smör rumstempererat
 • 100 g strösocker ca 1,25 dl
 • 2 st ägg
 • 1 tsk vaniljextrakt valfritt för extra smak
 • Rivet skal från 1 citron valfritt för en frisk touch

Instruktioner

 • I en skål, blanda mandelmjöl och rumstempererat smör. Använd en gaffel eller en elvisp för att få en jämn och krämig konsistens.
 • Tillsätt strösocker i mandel- och smörblandningen och fortsätt blanda tills allt är väl kombinerat.
 • Knäck äggen i en separat skål. Tillsätt äggen, ett i taget, i mandelblandningen och rör om ordentligt efter varje tillsats.
 • Om du vill ge fyllningen en extra smakdimension, tillsätt vaniljextrakt för en subtil vaniljsmak eller rivet skal från en citron för en frisk och uppfriskande touch.
 • Blanda allt väl tills du får en jämn och krämig fyllning med en rik nötig smak.
 • Frangipane fyllningen är nu redo att användas i dina favoritbakverk. Du kan använda den som fyllning i tarteletter och tartor, som en krämig överraskning i croissanter eller briocher, eller som ett lager i små bakelser och sötsaker.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Frangipane (söt mandelkräm)

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar