Saltlag till fisk – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på saltlag till fisk!

Du kanske vet att saltning av kött och fisk ökar deras smak och mörhet. Två mindre kända anledningar till att lägga fisk i saltlag innan tillagning är att fisken kommer att se snyggare ut och bli lättare att tillaga. Läs vidare för att lära dig mer om saltlag till fisk!

Genom att blötlägga fisken i minst tio minuter i en saltlag (cirka 4 msk grovsalt per liter kallt vatten för filéer) förhindrar man att fisken faller isär, exempelvis på grillen.

Saltning med saltlag är en traditionell metod för fiskberedning i många länder i världen. Den används exempelvis i kombination med grillning, stekning, torkning eller rökning.

Saltet i saltlagen för fisken löser delvis upp muskelfibrerna nära ytan på fisken, så att de stelnar vid tillagning utan att dra ihop sig.

Saltlag till fisk

Receptet – Så gör du:

Saltlag till fisk

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Du kanske vet att saltning av kött och fisk ökar deras smak och mörhet. Två mindre kända anledningar till att lägga fisk i saltlag innan tillagning är att fisken kommer att se snyggare ut och bli lättare att tillaga. Läs vidare för att lära dig mer om saltlag till fisk!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 15 minuter
Portioner 1 saltlag

Ingredienser
 

  • 1 l kranvatten
  • 2 dl salt, helst utan jod (för fiskfilé, använd 1 dl salt)

Instruktioner

  • Tillsätt saltet till vatten, en rimlig mängd vatten så att din fisk täcks av det. Ett tips är att koka upp saltlagen, då detta ser till att saltet löser upp sig snabbare.
  • Låt saltlagen svalna, exempelvis genom att låta stå först i rumstemperatur och sedan i kylskåp i ungefär 1,5 timme.
  • Under tiden, rensa eventuellt fisken och skölj av. Placera din fisk i den avsvalnade saltlagen i ungefär 2 timmar om du ska röka eller torka fisken. Cirka 20 minuter räcker om du ska grilla eller steka fisken.
  • Efter tiden i saltlagen, plocka upp fisken och låt rinna av. Nu kan du tillaga den!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Saltlag till fisk

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar