Vegansk kolasås – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på vegansk kolasås!

Denna veganska kolasås är lätt, krämig, tjock och drömmig. Allt på samma gång! Alla ingredienser är naturliga, och mycket hälsosammare än hos köpt kolasås. Jag vågar nästan slå vad om att du definitivt kommer att göra denna veganska kolasås mer än en gång efter att ha provat!

Vegansk kolasås

Så, vad består denna veganska kolasås av? Helt naturligt socker efter eget val. Det kan vara kokossocker, rörsocker, ekologiskt farinsocker, sucanat, dadelsocker.

Ärligt talat, möjligheterna är oändliga. Det här receptet är så anpassningsbart att det passar alla dina behov.

Nästa ingrediens på listan är kokosmjölken. Kokosmjölk? Javisst! Den hjälper till med att få kolasåsen tjock och krämig, samtidigt som den håller den vegansk. Det finns en miljon fantastiska saker att säga om kokosmjölk, men jag håller mig till en just nu: perfekt gräddersättning.

Till sist så har vi lite (havs)salt. Det är den lilla nypan man tillsätter som hjälper till att höja alla tidigare ingredienser. Jag tillsatte bara en ¼ tsk, men tillsätt gärna upp till ¾ tsk havssalt om du önskar att smaken påminner om salt kola.

Vegansk kolasås

Användningsområden

Du kan använda den som fruktdopp. Du kan ringla den över pannkakor. Du kan röra ner den i ditt kaffe eller havregryn. Även din smet för muffins eller cupcakes, eller ditt veganska bananbröd. Du kan ha den till glass eller till bakning och godis. Möjligheterna är oändliga!

Vegansk kolasås

Receptet – Så gör du:

Vegansk kolasås

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Alla ingredienser är naturliga, och mycket hälsosammare än hos köpt kolasås. Jag vågar nästan slå vad om att du definitivt kommer att göra denna veganska kolasås mer än en gång efter att ha provat!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 12 serveringar

Ingredienser
 

 • 1,8 dl farinsocker
 • 2,5 dl fullfet kokosmjölk på burk – den tjocka vita delen
 • ¼ tsk (havs)salt

Instruktioner

 • Värm en gryta på medelhög värme.
 • Tillsätt sockret och rör runt i grytan i ca 1 minut för att bli genomvärmd.
 • Tillsätt kokosmjölken och havssalt och rör om för att kombinera.
 • Koka upp. Låt sjuda på låg medelvärme och låt sjuda i cirka 15 minuter tills kolan har tjocknat, rör om då och då. Det ska klibba fast på baksidan av din spatel eller sked.
 • Du kan röra i upp till ¾ tesked extra havssalt vid det här laget om du vill ha saltad kola.
 • Ta bort pannan från värmen. Låt svalna något i 10 minuter och överför sedan till en burk med lock.
 • Täck burken och ställ i kylen för att svalna ytterligare i minst två timmar. Såsen kommer att tjockna mycket mer när den svalnar och även när den ställs i kylen, även om den inte ser särskilt tjock ut efter att den tagits bort från spisen.
 • För att använda, ta helt enkelt ur kylen och häll över vad du vill. Jag använder bland annat till pannkakor, och över glass och kakor. Njut!
Måltid Efterrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Vegansk kolasås

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

1 kommentar

 1. 5 stars
  Den här kolasåsen är helt magisk! Perfekt över turkisk yoghurt och lite hackade nötter. Perfekt efterrätt:) Tack för receptet!

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar