Utekök: 4-stegsguide till en perfekt design

Ett utekök, utrustat med utrymme för mat och dryck, matlagningsverktyg och förvaring, kan förvandla din uteplats eller ditt utomhusutrymme till den ultimata utomhusupplevelsen.

Med ett utomhuskök kan du och dina inbjudna gäster tillaga och njuta av måltider och drycker utan att behöva gå in. I den här guiden leder vi dig genom processen av att designa ett utomhuskök, precis utefter din vision och din utomhusytas förutsättningar.

1. Börja planera i stora drag

Bestäm läge

Innan du utformar ett utomhuskök måste du bestämma var du vill bygga det. Du kan antingen placera det nära ditt hus, på en befintlig uteplats, eller längs med husets ytterväggar, eller längre bort från ditt hem för en mer intim upplevelse. Nedan har vi lagt fram några av aspekterna att titta på för att bestämma var du ska placera ditt utekök.

I anslutning till huset

Fördelar
 • Mer skydd mot vinden.
 • Lätt att installera eller ansluta till befintliga ledningar.
 • Snabb åtkomst till inomhusfaciliteter (klart användbart om du vill undvika att installera för många apparater utomhus).
 • Möjlighet att utöka taket eller ansluta en skuggstruktur till ditt hem.
 • Möjligheten att installera köksfunktioner och apparater mot befintliga ytterväggar.
Nackdelar
 • Kan behöva ytterligare ventilation för att förhindra att rök fyller ditt hem när du lagar mat.
 • Mindre flexibilitet med placering och konfiguration av köket.

Avskilt från huset

Fördelar
 • Skapar en separat knytpunkt i din trädgård.
 • Unik miljö och atmosfär.
 • Mycket flexibilitet med placering och design.
Nackdelar
 • Svårare att installera eller ansluta till befintliga ledningar (el, vatten, VVS).
 • Kan innebära ett behov av att plana mark.
 • Kan behöva fler funktioner och mer förvaringsutrymmen för att undvika att ofta behöva springa till huset för nödvändigheter.

Gör en budget

Lista de funktionaliteter som är viktiga för dig!

Som för alla större byggprojekt är en budget på sin plats även för ditt utekök. Börja med att göra en lista över de funktioner som du vill installera i ditt utekök. Vi föreslår i listan nedan ett antal funktioner som du kan välja mellan för att bestämma vilka funktioner som är viktiga för just ditt utomhuskök!

 • Inbyggda eller fristående grillar
 • Matberedningsytor
 • Diskhon/Vattentillgång
 • Stationär/bärbar kylskåp/frys
 • Bordsmoduler och köksöar
 • Golvinstallation
 • Förvaringsutrymmen
 • Avfallskärl
 • Barutrymme, barbord och barstolar
 • Matbord och stolar
 • Belysning och dekor
Räkna med kostnader förinstallationer och vinterförvaring!

Viktigt! Räkna även med de eventuella installationer som du kan behöva utföra, och se till att räkna med installationskostnader i din budgetberäkning. Vi rekommenderar dessutom att du konsulterar en professionell hantverkare. Om du vill att ditt utomhuskök ska ha tillgång till exempelvis rinnande vatten, el eller gas, så måste du se till att rätt ledningar är installerade. Om du planerar att använda ditt utekök bara några månader om året, måste du även tänka på att ditt kök ska kunna hantera vintern, och därför även planera för möjligheter till isolering, eller istället överväga att utrusta ditt utekök med endast det väsentliga.

2. Börja designa

När du filat på din budget och ditt projektomfång så är det dags att designa! Att utforma ett utomhuskök kan vara en komplicerad, mycket teknisk process som måste ta hänsyn till VVS, elektriska ledningar, korrekt konstruktion och brandsäkerhet. För att öka sannolikheten för att ditt utekök ska ha en säker och lyckad design rekommenderar vi att du konsulterar en professionell hantverkare.

Mät ditt utrymme

Använd ett måttband och mät längden och bredden på utrymmet du planerar att använda för ditt utomhuskök. Om du planerar en stor utomhusrenovering kan du använda tejp för att hjälpa dig att dela ut områden för matsal, underhållning och matlagning.

Gör en ritning över ditt utrymme

Skissa och bolla idéer – en viktig del av arbetet. Foto: Lex Photography, Pexels

Gör en plan av utrymmet som finns tillgängligt på din uteplats eller i din trädgård med hjälp av de mätningar du har gjort, på papper eller i en online-rymdplanerare,. Detta hjälper dig att visualisera var och hur de kökskomponenter du vill ha i ditt utekök tar upp plats. När du har gjort din ritning är det dags att börja placera dina uteköksfunktioner.

Om att rita i 3D: överblick över gratis ritprogram hittar du här!

Bestäm placeringen av dina viktigaste komponenter

I det här steget beskriver du ungefär var du vill att dina viktigaste uteköksfunktioner ska vara placerade som vägledning för när du senare handlar det nödvändiga för byggandet. Börja med grunderna: golv, bänkskivor och alla inbyggda funktioner och apparater.

Många bänkskivor utomhus har inbyggda grillar, handfat, förvaring och andra funktioner. Du kan också göra anpassa utomhuskököar eller moduler för köksapparater, så det är en bra idé att börja med att öronmärka utrymme för dessa komponenter.

OBS! Tänk dessutom på dina tillgängliga ledningar. Oavsett om du ansluter ditt utekök till dina befintliga system eller installerar nya, behöver dina utomhusapparater tillgång till el- eller kraftledningar. När du utformar ditt utomhuskök, se till att du lämnar ett avstånd på minst 30 centimeter mellan bänkytor och grillar och sidobrännare, och minst 45 centimeter mellan diskhoar och andra ytor, så att du kommer åt när det krävs. Helst ska dessa apparater heller inte placeras vid änden av en bänkskiva. Vi rekommenderar också att du installerar en bänkyta på minst 60 centimeter för matlagning, då det ofta räcker väl. Alla förvaringsutrymmen bör vara minst cirka 60 centimeter djupa. Observera dessutom också att grillar och kylskåp inte bör vara direkt bredvid, ovanför eller under varandra.

Bestäm placeringen av dina andra komponenter

Med det väsentliga på plats kan du börja placera ytterligare funktioner i det återstående utrymmet. Tänk på att placera en bar och barstolar intill en köksö eller, om du har mindre plats, välj då istället en barvagn. Om du har utrymme för ett bordsområde är det dags att planera var du vill placera dina matbord, matstolar eller solstolar.

Slutligen, klä ditt utekök med skuggtillförande parasoll, belysning och dekor.

3. Inköp!

Med övriga steg avklarade kan du med fördel börja titta på att börja shoppa faktiska produkter! Återigen rekommenderar vi att du arbetar med ett proffs för att säkerställa att det du köper uppfyller dina behov och passar ordentligt för just ditt projekt. I nästa avsnitt går vi igenom de olika utekökfunktioner och apparater du kan installera i ditt utomhuskök.

Köksbänkar för utomhusbruk

Köksöar

En av de vanligaste utekökskomponenterna är uteköksöar. De kan utrustas med olika funktioner beroende på dina behov och önskemål. De enklaste köksöarna är utrustade med skåp eller lådförvaring under en bred bänkskiva med en inbyggd grill. Om du är intresserad av ytterligare funktioner kan du hitta uteköksöar med inbyggda diskbänkar, kylskåp, spisbrännare, barcentra och ljus.

Uteköksköar är kompakta och lätta att placera i anslutning till en matplats eller bar. När du väljer en uteköksö har du viss frihet med formen – även om vanliga kököar utomhus är rektangulära, så finns de också i L-formad design. Uteköksköar finns i en rad bänkmaterial och ytbehandlingar, så du kommer säkert att kunna hitta en som matchar resten av dina utemöbler. Eftersom många uteköksfunktioner är inbyggda i enheten, så kan det även vara ett enkelt och effektivt alternativ.

Uteköksmoduler

Uteköksmoduler i rostfritt stål. Foto: Shutterstock

Om du är villig att ta på dig ett större projekt för att konstruera ditt ultimata utekök, tänk på att sätta ihop din egen konfiguration med hjälp av uteköksmoduler. Modulära utekök ger dig mycket mer frihet när du utformar din uteköklayout, och är optimala om du planerar att använda ditt utekök mycket. De är större, så de kommer att kräva mer utrymme, vara tuffare att installera och kostar troligen mer, men de kan skapa en mer uppslukande upplevelse av utomhusmatlagning som enkla utomhusöar inte kan.

Liksom enkla köksöar, kan uteköksmoduler utrustas med en mängd uteköksfunktioner. Det finns enkla skåpsmoduler utan inbyggda funktioner, liksom moduler med kökskomponenter som handfat och grillgaller. Dessa enheter tenderar att ha mer lagringsutrymme tillgängligt under och ovanför, även om överlagringsutrymmen måste installeras mot en befintlig vägg.

Uteköksmoduler inkluderar ofta inte inbyggda grillar; istället har de utskärningar där grillar kan placeras. Du kan köpa separata grilltoppar för dessa moduler, men se till att montera dem på isolerade grillställ (om grillen inte levereras med en) för att förhindra bränder.

Uteköksapparater

Viktigt! Tänk på att apparaterna bör vara anpassade för utomhusbruk!

Grillar: Grillar är tillgängliga i träkol- och gasbränsletyper och är den viktigaste utekökspjäsen. Fristående grillar är det enklaste att placera i ditt utomhuskök, medan inbyggda grillar är avsedda att passa in i uteköksöar eller bänkskivor. Var noga med att köpa grillskydd för att skydda din grill när den inte används. Glöm inte att lämna 30 centimeter fritt utrymme vid sidorna av din grill!

Kom ihåg att om du installerar en inbyggd grill i en bänkskivan utomhus så måste du montera den på en isolerad grillställning för att minimera risken för bränder.

Sidobrännare: Installerade i bänkskivor utomhus bredvid grillen. Sidobrännare gör att du kan laga mat precis som på en vanlig spis. Dessa lägger till mer matlagningsfunktionalitet i ditt utekök – du kan inte koka vatten för pasta eller göra ett stekt ägg på en grill, men du kan på en sidobrännare.

Diskbänkar: En diskbänk utomhus ger enkel tillgång till vatten för rengöring och matlagning, vilket hjälper dig att undvika spring mellan huvudhuset och uteköket. Stora diskhoar utomhus är bra om du vill kunna diska eller skölja mat i ditt utekök.

Kylskåp: Förvara drycker, sidorätter och ingredienser i närheten och skymt från solen genom att installera ett litet utomhuskylskåp i ditt utekök.

Bonus: Öka den kulinariska potentialen i ditt utomhuskök genom att installera en rökare eller en vedeldad utomhuspizzaugn.

4. Övrigt att ta ställning kring

Golvtyp

Exempel: Tegel, brädor eller sten

Material för bänkskivor

Granit

Idealisk för bänkskivor, tuff, hållbar granit är attraktiv och lätt att rengöra. Välj ljusare färger på bänken, eftersom mörkare stenar tar upp värme från solen och gör att du kan bränna dig.

Rostfritt stål

Vattentåligt, lätt att rengöra och överlag mycket tåligt. Rostfritt stål är ett populärt val för bänkskivor utomhus och väggarna runt köksdelar på grund av sin tålighet.

Mer om kök här!

Mer om trädgård här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar