Tibetansk mastiff: Äldsta hundrasen i världen?

Tibetansk mastiff är en av de äldsta hundraserna i världen. Med en historia som börjar med ursprung som vakthund i Tibet, så reste den troligen med nomadiska herdar, för att bevaka deras flockar och agera väktare i byar och kloster. Besökande resenärer i Tibet skrev ofta om hundarnas grymhet, vilken ofta uppmuntrades av lokalinvånarna.

Kinesiska dokument från så tidigt som 1121 f.Kr. omnämnde tibetanska vakthundar som mycket väl kan ha varit förfäderna till dagens Tibetanska Mastiff. Hundarna kallades Do-khyi, vilket betyder “bunden hund”, eftersom de var kopplade under dagen men fick ströva fritt på natten.

Tibetan mastiff with human in Nepal
Drygt 3000 år efter de första omnämnandena i litteraturen så är den tibetanska mastiffen kvar!

Vad kännetecknar hundrasen?

En tibetansk mastiff kan bli enorm. När man talar om storlek så har rasen har en medelvikt på 40-65 kg, och en fullvuxen höjd på minst 0,6 meter. Med detta sagt kan de bli betydligt större – vissa hundar av rasen har rankat som några av världens största hundar. Detta är därför en väldigt bastant och kraftig hundtyp.

Den tibetanska mastiffen är en lågmäld, bevakande och skyddande för sin familj, inklusive andra husdjur, och är benägen att vara snäll och tolerant med barn. Det är dessutom ofta en karaktär med ett bestämt och territoriellt temperament. Som ett resultat är hunden ofta misstänksam kring främlingar, så mycket att han kanske inte låter vänner och bekanta du känner in i hemmet.

På grund av sitt förflutna som byvaktare tenderar den tibetanska mastiffen att skälla mycket på natten. Aktivitetsnivån kan på grund av detta vara hög hos hunden nattetid.

Vem passar en tibetansk mastiff för?

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Tibetansk Mastiff är inte det bästa valet för en hundnybörjare, och inte heller för barnfamiljer. Detta grundar sig i att de behöver människor som kan uppfostra dem rätt. Anledningen är att rasen kräver erfaren, bestämd, och konsekvent träning, som aldrig innefattar kraft eller grymhet.

Tibetanska mastiffarna är intelligenta tänkare som samtidigt svarar bra på kommando. Däremot gillar tibetanska mastiffar inte disharmoni, så det är inte bra att bråka framför dem eller disciplinera barn i deras närvaro. De kommer troligen att kliva in mellan er med sin fysik för att avbryta tjafs, alternativt börja skälla. Det är inte heller bra att låta hundrasen övervaka barns lek. Det är alltför lätt för dem att misstaga lek för attacker och gå in för att skydda “sina” barn.

En av de potentiellt farligare raserna

Denna kraftfulla, robusta hundras är med hög sannolikhet inte benägen att leka apport eller linkande i trädgården.
Rasen kan vara farlig och ha ett aggressivt temperament, vilket kopplas till dess massiva storlek och att den kan vara mycket benägen att försvara sitt revir. Väl utanför sitt “egna revir” tenderar denna egenskap att tonas ned.

I Kina, där hundrasen tibetansk mastiff betraktas som en statussymbol, är den faktiskt förbjuden i många städer då hundar har orsakat människor fysisk skada. Tibetanska mastiffar har bland annat påträffats bita studenter och ungdomar på gator, vilket har lyft en diskussion om hur bra det är att fler och fler förmögna kineser köper hundrasen som första hund. Detta återknyter återigen till att rasen inte är för alla, samt att träning för denna hundrasen är väldigt viktigt.

Hundrasen är en av de dyraste i världen

Priset för en tibetansk-mastiff-valp är ofta mellan 25-40 tusen kronor. Sedan varierar priset beroende på vilket land och vilken kennel det handlar om.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel var intressant och att du lärde dig något om den tibetanska mastiffen!

Alla våra artiklar om husdjur går att hitta här

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar