Teffgröt: Ljuvligt Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på teffgröt, såväl som lite information om vad det är för något. Teff är ett glutenfritt fullkorn som börjar få mer och mer uppmärksamhet. Detta kan anses vara av goda skäl: dessa små korn har ett imponerande näringsinnehåll eftersom de huvudsakligen består av kli och groddar, som är bra för kroppen. Teffgröt är mild och något nötig i smaken, och ett fantastiskt alternativ till havregryn, alla dagar i veckan.

Vad är teff?

Teff är verkligen ett uråldrigt sädesslag som först odlades i Abessinien och sedan i Etiopien och Eritrea i tusentals år. Det anses vara bland de första växterna som kultiverades av människor! Den odlas fortfarande främst i Etiopien och Eritrea idag, med viss populäritet i Europa och USA.

Teff mals ofta till ett mjöl till att användas i bröd, men det är också utsökt som hela korn och kan göras till en gröt. Denna gröt kan ätas varm till frukost, precis som havregrynsgröt, och dess nötaktiga smak passar också bra med alla vanliga gröttoppingar, såsom bananer eller annan färsk frukt, mjölk, honung och andra sötningsmedel.

Hur smakar teff?

Teffgrötens konsistens är slät, med de små teffkornen som ger en god konsistens. Många jämför det med polenta och det tycker jag är rättvist, även om kornen är mycket mindre och grynigare. Den kan bli kompakt när den svalnar eller om den tillagas för hårt. I dessa fall föredrar jag att lätta upp konsistensen med extra varmt vatten eller mjölk.

Även om det är valfritt råder jag att rosta teff i en torr stekpanna i 5 minuter eller så innan du lagar den till gröt. Detta kommer att framhäva spannmålets naturliga nötighet.

Var kan jag hitta teff?

Du kommer sannolikt att hitta teff i större livsmedelsbutiker.

teffgröt

Receptet – Så gör du:

Teffgröt: Ljuvligt Recept

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Teffgröt är mild och något nötig i smaken, och ett fantastiskt alternativ till havregryn, alla dagar i veckan!
Tillagning 20 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 skål

Utrustning

 • Decilitermått
 • Stekpanna
 • Träslev
 • kastrull

Ingredienser
 

 • 2,5 dl teff
 • 3 dl vatten
 • 1 nypa salt

Instruktioner

 • Rosta teffen (valfritt): Mät upp teffen i en torr stekpanna och rosta som den är på låg värme. Rör om med en träslev ofta. Teffen är klar när du hör att den knastrar lite lätt, ca 2 minuter.
 • Tillsätt vattnet: Flytta direkt över den rostade teffen till en 2-liters kastrull. Tillsätt vattnet och en nypa salt och rör om.
 • Koka teffen: Koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till en sjudning.
 • Täck kastrullen med ett lock och koka i cirka 15 till 20 minuter. Kontrollera teffen vid 15 minuter: allt vatten ska absorberas och teffen ska vara mjuk och nästan krämig. Rör om ofta, särskilt när teffen börjar tjockna, för att förhindra att den bränns.
 • Låt teffen vila: När teffgröten är klar, ta bort den från värmen och låt den stå med locket på i 5 minuter innan servering.
Måltid Frukost
Kök Svenskt
Nyckelord teffgröt

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar