Kokt blomkål – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kokt blomkål!

Så här kokar man blomkål, det tar bara 10 minuter, och sen är det klart! Kokt blomkål är läckert, välsmakande, hälsosamt, kalorisnålt, och gott!

Koka blomkålen och servera som den är, med lite salt och peppar. Ett annat alternativ är att tillsätta lite smör, för ett mer krämigt tillbehör till exempelvis kött, fisk eller tofu!

Variera tillagningstiden på någonstans mellan 5-10 minuter,, beroende på hur stora blomkålsbitarna är och hur mör du vill ha din blomkål.

Normalstora blomkålsbuketter kokas med fördel i 5 minuter, och stora bitar i uppemot 10 minuter. När blomkålen enkelt genomborras med gaffeln är den klar.

Några enstaka svarta fläckar på ytan av blomkålshuvudet är normalt. Skär bara bort dessa bitar innan kokningen. Om de svarta bitarna går genom blomkålen är blomkålen dålig och bör inte ätas.

Spara gärna vattnet du kokade blomkålen i om du gör en sås, det kan användas för att späda och smaksätta såsen!

Kokt blomkål

Receptet - Så gör du:

Kokt blomkål

4.9/5 ( 244 röster )
Så här kokar jag blomkål så det blir riktigt bra. Det tar bara 10 minuter, och sen är det klart! Kokt blomkål är läckert, välsmakande, hälsosamt, kalorisnålt, och gott!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 5 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 st blomkålshuvud
  • 1 liter vatten, eller tillräckligt med vatten för att täcka blomkålen i kastrullen
  • 1 msk salt till vattnet
  • valfritt: 2 msk smält smör
  • valfritt: 1/2 tsk vitlökspulver
  • valfritt: 1/2 tsk lökpulver
  • salt efter smak
  • peppar efter smak

Instruktioner

  • Skilj buketterna från stjälkarna, och tillsätt buketterna till en medelstor kastrull. Täck med vatten. Tillsätt mer vatten om 1 liter inte täcker alla bitar. 
  • Tillsätt 1 msk salt i vattnet. Värm upp på hög värme tills att vattnet kokar. 
  • Låt puttra i 5-7 minuter, kontrollera sedan blomkålen genom att sticka den med en gaffel. Om du använder denna blomkål för ett annat kokt recept, bör gaffeln knappt sticka hål på utsidan av blomkålen. Om du planerar att äta blomkålen som den är, koka den tills en gaffel lätt går igenom hela biten (totalt ungefär 10 minuter). 
  • Valfritt: Medan blomkålen kokar, kan man om man vill smälta smör i en liten kastrull och tillsätta vitlökspulvret och lökpulvret i smöret. rör om väl. Ta av värmen när smöret är helt smält. 
  • När blomkålen kokat färdigt, häll av i ett durkslag för att rinna av och för över till den vattenfria kastrullen. Smaka av blomkålen och tillsätt salt och peppar och servera, eller tillsätt smörblandningen och rör om. Servera varmt.
  • Njut av din kokta blomkål!
Nyckelord Koka blomkål, Kokt blomkål, Kokt blomkål tillagningstid, Koktid
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar