Enkel brinnande kärlek – Recept

5/5 baserat på 1 betyg


“Brinnande kärlek” – namnet säger allt. Denna danska klassiker är en symfoni av smaker som förenas i en enda rätt: mosad potatis, knaperstekt bacon och karamelliserad lök. Med sin enkelhet och hjärtvärmande smak är det en rätt som passar perfekt för både vardagsmiddagar och speciella tillfällen.

Att göra denna rätt är enkelt och kräver få ingredienser, vilket gör den till ett populärt val bland både amatörkockar och matälskare. Först börjar du med att skala och skära potatisen i jämnstora bitar. Efter att ha kokat dem till perfektion, mosas potatisen till en len och krämig konsistens, med smör och mjölk eller grädde för extra rikedom och smak.

Under tiden steks baconet knaprigt och gyllenbrunt, fyllande köket med dess lockande doft. Samtidigt fräser den finhackade löken i samma stekpanna, långsamt karamelliseras den till en gyllenbrun färg och ger en söt och förförisk smak som kompletterar baconets sälta.

När alla ingredienser är klara är det dags att montera rätten. På varje tallrik läggs en generös portion av det krämiga potatismoset, toppat med den karamelliserade löken och knaperstekt bacon. En nypa hackad persilja kan strös över för extra färg och fräschör.

För en komplett smakupplevelse rekommenderas att servera brinnande kärlek med några skivor inlagda rödbetor, vilket ger en syrlig och balanserad kontrast till den rika och fylliga smaken av potatisen och baconet.

Oavsett om det är en mysig familjemiddag eller en romantisk middag, så är brinnande kärlek en rätt som sprider glädje och värme. Dess enkelhet, rika smaker och möjlighet att anpassa efter personlig smak gör den till en favorit som kommer att återkomma gång på gång i köket.

Här kommer receptet! Smaklig måltid!

Enkel brinnande kärlek

Receptet – Så gör du:

Enkel brinnande kärlek

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En dansk klassiker bestående av mos, bacon och karemelliserad lök. Servera gärna med lite skivor av inlagda rödbetor.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 1 kg potatis mjölig sort
 • 280 g bacon, tärnat ca 2 paket
 • 4 msk smör
 • 1 dl mjölk eller grädde
 • Salt och nymalen svartpeppar
 • 1 st stor gul lök finhackad
 • Hackad persilja

Instruktioner

 • Börja med att skala potatisen och skära den i jämnstora bitar. Se till att skölja dem ordentligt i kallt vatten för att bli av med överflödig stärkelse.
 • Koka potatisen i vatten tills den blir mjuk och går att sticka igenom med en gaffel. Det brukar ta ungefär 15-20 minuter. När potatisen är färdigkokt, häll av vattnet och låt den ånga av.
 • Mosa potatisen till önskad konsistens med hjälp av en potatisstöt eller en mixer.
 • Gradvis tillsätter du smör och mjölk eller grädde medan du mosar potatisen tills den blir len och krämig. Anpassa mängden vätska efter önskad konsistens och krydda sedan med salt och nymalen svartpeppar.
 • Stek baconet på medelvärme tills det blir knaprigt och gyllenbrunt. När det är klart, använd en hålslev för att ta bort baconet från pannan och låt det rinna av på hushållspapper.
 • I samma stekpanna, använd lite av fettet från baconet och lägg sedan i den finhackade löken. Fräs löken tills den blir mjuk, karamelliserad och får en härligt gyllenbrun färg.
 • Nu är det klart att servera! Lägg upp det färdiga potatismoset på tallrikar och toppa det med den stekta löken och baconet. Toppa även gärna med lite hackad färsk persilja.
 • Nu är det dags att njuta av den härliga rätten Brinnande Kärlek! Smaklig måltid!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Enkel brinnande kärlek

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar