Citronolja – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på citronolja!

Citronolja är fantastisk att använda i salladsdressingar men oljan är också trevlig att ha till hands för att helt enkelt ringla över grillade grönsaker, kyckling eller fisk.

Man kan bli frestad att lämna citronskalet i olivoljan, men den håller längre om du tar bort det, och när oljan väl har svalnat i receptet kommer den ändå inte att ta upp mer smak från skalet. Man tjänar helt enkelt inget på att ha kvar skalet.

Se till att du använder ekologiska citroner! De är fria från besprutningsmedel och annat som man ogärna vill arbeta med i sin matlagning.

Om man ändå använder andra citroner, se till att rengöra dem extra noga, exempelvis genom att hälla kokande hett vatten på dem och sedan skrubba noga.

Denna citronolja är inte heller så pjåkig att dutta på färsk getost nästa gång du serverar en ostbricka. Testa dig gärna fram, citronsmak är något som många rätter verkligen lyfts utav!

Citronolja

Receptet - Så gör du:

Citronolja

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Citronolja är fantastisk att använda i salladsdressingar men oljan är också trevlig att ha till hands för att helt enkelt ringla över grillade grönsaker, kyckling eller fisk.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 flaska

Ingredienser
 

  • 6 st ekologiska citroner (använd bara skalet)
  • 0,5 dl salt
  • 3,5 dl olja (jag använder olivolja, men du kan använda vilken olja du vill)

Instruktioner

  • Skrubba citronerna ren (skrubba dem med tvål; vi vill ha det helt rent) och torka den ordentligt.
  • Använd en vass kniv för att skära av skalet fint och tunt (inte den vita, beska delen, bara det yttre skiktet). Se till att undvika att skära för djupt. Du vill inte ha för mycket av det vita från citronerna.
  • Blanda citronskal och salt i en skål. Kyl i kylen i 24 timmar.
  • Skölj nu citronskalet noggrant några gånger.
  • Lägg citronskalet och olivoljan i en liten kastrull och värm på medelvärme. Låt inte oljan sjuda eller utveckla några bubblor, inte ens små längs sidan av pannan. Håll oljan varm i ca 10 minuter.
  • Ta kastrullen från värmen och låt oljan svalna till rumstemperatur med skalet kvar. Ta sedan bort citronskalet och kör oljan genom en sil.
  • Färdigt! Njut av din citronolja! Citronolja kan lagras i flera veckor, om den förvaras förseglad och med minimal ljusexponering.
Måltid Sås, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Citronolja

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar