I denna artikel ger jag mitt bästa recept på glutenfria kroppkakor. Jag tycker att detta glutenfria recept på kroppkakor blir mycket bättre än vanliga kroppkakor som har mjöl i sig. Denna glutenfria version ger ett resultat som både är mycket saftigt och bra i konsistensen!
Oj vad jag är nöjd med detta recept på kroppkakor, en riktig klassiker! Jag har idag stått och lagat en rätt stor batch med kroppkakor då jag får finbesök i kväll.
Då några i sällskapet var känsliga mot gluten så blev det till att göra glutenfria kroppkakor. Man kan ju tänka att det kan vara lurigt, men icke! Riktigt bra blev det faktiskt.
För att göra glutenfria kroppkakor så är nyckeln att byta ut mjölet, som vanligtvis är det som innehåller gluten i kroppkakor. Jag tog fram min finax mjölmix, som man kan säga är ett glutenfritt mjöl. Det var egentligen den enda förändringen jag behövde göra på mitt recept, då kroppkakorna i övrigt är glutenfria.
Jag märkte rätt omgående att det var rätt tacksamt att använda den glutenfria mjölmixen då degen blev riktigt samarbetsvillig och fin. Tidigt kände jag att detta kunde bli riktigt bra.
När kroppkakorna hade blivit klara så fick jag kvittot på att det faktiskt blev riktigt bra!
Gå gärna lite på känsla när det kommer till att tillsätta lite extra av det glutenfria mjölet så att du får rätt konsistens på degen. Jag beskriver i receptet nedan vad du bör hålla utkik efter i degen så du vet att det blir kanon (med det sagt så blir alltid bra)!
Receptet – Så gör du:
Glutenfria kroppkakor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
Deg
- 2,5 kg potatis
- 5 st ägg
- 4,5 dl Finax mjölmix den är glutenfri och finns bland annat att köpa på nätet
- 3 tsk salt
Fyllning
- 300 g tärnat fläsk
- 3 st gula lökar
- 2 tsk kryddpeppar
- 1 nypa salt
- steksmör
Instruktioner
- Koka potatisen i en kastrull och krossa den sedan till ett mos. Låt sedan svalna.
- Tillsätt alla degens ingredienser till potatisen efter att den har svalnat av.
- Tillsätt mer mjölmix efter behov tills du har en deg som inte klibbar sig. Hur mycket extra mjölmix du behöver addera beror på potatisen och är olika varje gång, men se till så att du inte får en alltför hård deg heller.
- Stek fyllningen i smör och tillsätt salt och peppar. Låt svalna.
- Ta din deg och rulla den till två jämnstora avlånga stänger. Dela av varje stång i tretton lika stora bullar vardera.
- Platta ut varje bulle och tillsätt ungefär en matsked fyllning. Täck sedan över degkanterna så att det formas en boll. Gör på detta vis med alla degbullar.
- Koka upp vatten i en stor kastrull och tillsätt salt.
- Lägg ner dina kroppkakor i det kokande vattnet, hälften åt gången om kastrullen inte har plats för alla samtidigt. Håll plattan på medelvärme när kroppkakorna är i vattnet.
- När kroppkakorna flyter upp mot ytan så är det ett tecken på att de ska sjuda i ytterligare 4 minuter innan de är färdiga.
- Klart! Servera med fördel tillsammans med lingonsylt och smör.