Vägglöss: Identifiera & Bekämpa (Guide)

Vägglöss är rent utsagt otrevliga och obehagliga skadedjur. I denna snabbguide går vi igenom hur man känner igen dem, hur man förhindrar dem i första hand, och vad man bör göra och inte göra för bli av med dem. Dessutom lyfts och besvaras några vanliga frågor kring vägglöss.

Vad är vägglöss?

Vägglöss är rödbruna, ovala och platta och ungefär lika stora som ett äppelfrö. Under dagen gömmer de sig i väggar och mörka vrår i sängar, madrasser, sänggavlar och sängramar. De är små, rödbruna parasitinsekter som biter sovande människor och djur för att äta blod.

Hur ser väglöss ut?

De typiska vägglössen blir inte mycket än 0,5 centimeter långa, och kan ses med blotta ögat. De gillar att gömma sig i sängkläder och madrasser under dagtid. Vanligtvis är de aktiva främst på natten och föredrar att leta efter föda under natten. De kan också komma ut på dagen eller på natten när lamporna är på, särskilt om man har lämnat lampan på och gått iväg ett tag och de är hungriga.

Vad äter vägglöss?

Den vanligaste vägglusen (Cimex lectularius) föredrar blod från människor, men kommer inte dra sig för att bita även andra varmblodiga djur, inklusive hundar, katter, fåglar och gnagare.

Förökning och livscykel

Vägglöss förökar sig relativt långsamt. Varje vuxen hona producerar ungefär ett ägg per dag; en vanlig husfluga lägger i jämförelse 500 ägg över perioder om tre till fyra dagar. Varje vägglössägg tar 10 dagar att kläckas, och det tar ytterligare fem till sex veckor för avkomman att utvecklas till en vuxen vägglus.

Som vuxna kan de leva i allt från månader upp till flera år, och de kan överleva i cirka fem månader utan en blodmåltid. Variansen i levnadslängd beror främst på omgivningens temperatur och andra miljöförhållanden, kvaliteten på livsmedel (blod) och födans tillgänglighet. Den genomsnittliga livslängden för en typisk vägglus med ideala förhållanden, kan betraktas som mellan sex till 12 månader. [1]

Så identifierar du ett angrepp

Här är ett antal alarmerande tecken att hålla utkik efter och genast agera på:

  • Blodfläckar på dina lakan eller örngott.
  • Mörka fläckar av vägglössavföring skal på lakan och madrasser, sängkläder och väggar.
  • Äggskal eller ömsade skal i områden där vägglössen gömmer sig, exempelvis i sängen.
  • En otrevlig, mustig doft från lössens doftkörtlar.

Hur allvarligt är det med vägglöss?

Vägglöss betraktas generellt inte som farliga eller skadliga för ditt hem. Problemet som de allra flesta upplever och vill bli av med är att det är väldigt obehagligt och icke-önskvärt att de äter ens blod medan man sover.

Är vägglös farliga för människor?

Reaktionen man får av ett vägglössbett kan vara individuellt. Vissa kan helt sakna fysiska tecken på ett bett, andra kan få ett litet bettmärke, och vissa kan råka ut för en allvarlig allergisk reaktion. De anses generellt vara obehagliga och äckliga, men inte farliga; emellertid kan en allergisk reaktion på flera bett kräva att man söker vård.

Hur man bekämpar vägglös i hemmet

  • Rengör sängkläder, tyger, filtar, gardiner och kläder i varmt vatten och torka dem i högsta torktumlare. Placera de tygföremål som inte kan tvättas i torktumlaren och kör på hög värme i 30 minuter.
  • Använd en styv borste för att skrubba madrasser och andra ytor för att lossa vägglöss och deras ägg innan du dammsuger.
  • Dammsug din säng och ditt sovrum grundligt och ofta. Efter dammsugning ska du omedelbart placera dammsugarpåsen i en plastpåse och slänga dina sopor utanför hemmet.
  • Omslut och deponera madrasser där du observerat vägglöss. Omslut madrassen för att förhindra att de kommer ut eller in.
  • Reparera sprickor i väggar, och täpp igen skadade tapeter och andra mörka vrår för att bli av med platser som vägglöss kan gömma sig i.
  • Håll det rent och prydligt i sovrummet och runt sängen.

Om din madrass är infekterad vill du helst bli av med den och få en ny, men se till att bli fri från dem i resten av ditt hem så att de inte angriper din nya madrass.

Vanligtvis kräver vägglöss kemisk behandling. Eftersom det kan vara skadligt att bespruta din säng och ditt sovrum med insektsmedel är det viktigt att använda produkter som kan användas säkert i sovrum. Behandla inte madrasser och sängkläder om inte bruksanvisningen specifikt säger att du kan använda dem på sängkläder.

Kontakta skadedjursbekämpare

En expert kan alltid erbjuda rådgivning och bekämpa dem åt dig.

Förebyggande åtgärder att ta till mot vägglöss

Resande är allmänt erkänt som den vanligaste orsaken till uppkomsten av vägglöss i hem. Resenärer är ofta omedvetna om att de via kläder, bagage eller andra personliga tillhörigheter transporterar dem från en byggnad eller plats till en annan.

Alla våra skadedjursartiklar hittar du här!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar