Världens bästa pizzadeg – Recept

4.4/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på världens bästa pizzadeg!

Detta är mitt recept på världens bästa pizzadeg. Med bara några få ingredienser och inga avancerade mjöl, kräver denna pizzadeg en skål, lite knådning och bara 30 minuter att jäsa!

Det här receptet på världens bästa pizzadeg enligt mig, är så enkelt och lättillgängligt som det bara kan bli. Degen är gjord med vetemjöl, ingen mixer behövs, och bara den minsta mängden knådning är nödvändig! Dessa saker i kombination med den ljuvliga smaken och konsistensen gör detta till världens bästa pizzadeg för mig!

Jag brukar ibland piffa upp min pizzadeg en aning genom att lägga till en skvätt vitlökspulver (vanligtvis runt en ¼ tesked) och ibland även torkade basilikablad. Detta är valfritt i receptet.

Världens bästa pizzadeg

Receptet – Så gör du:

Världens bästa pizzadeg

4.4/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är mitt recept på världens bästa pizzadeg. Med bara några få ingredienser och inga avancerade mjöl, kräver denna pizzadeg en skål, lite knådning och bara 30 minuter att jäsa!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 1 pizza

Ingredienser
 

  • 5 dl till 5,5 dl vetemjöl eller vetemjöl special
  • 2 tsk torrjäst
  • 1,5 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk vitlökspulver och/eller torkade basilikablad (valfritt)
  • 2 msk olivolja
  • 1,75 dl varmt vatten

Instruktioner

  • Kombinera 2,5 dl vetemjöl, torrjästen, strösockret och saltet i en stor skål. Om så önskas, tillsätt vitlökspulver och torkad basilika vid denna tidpunkt också.
  • Tillsätt olivolja och varmt vatten och använd en träslev för att röra om ordentligt.
  • Tillsätt gradvis ytterligare 2,5 dl mjöl. Tillsätt eventuellt ytterligare mjöl efter behov (jag har upptäckt att jag ibland behöver så mycket som en extra 0,5 dl). Rör om tills degen formar sig till en sammanhängande, elastisk boll och börjar dra sig bort från skålens sidor. Degen kommer fortfarande att vara lite klibbig men bör fortfarande vara hanterbar med händerna.
  • Ringla olivolja ner i en separat, stor, ren skål.
  • Pudra lite mjöl över händerna och forma din pizzadeg till en rund boll och överför till din skål med olivolja. Använd händerna för att rulla pizzadegen längs med insidan av skålen tills den är täckt med olivolja, täck sedan skålen tätt med en kökshandduk och ställ den på en varm plats.
  • Låt degen jäsa i 30 minuter eller tills den är dubbelt så stor. Om du tänker baka den här degen till en pizza inom kort, rekommenderar jag också att förvärma ugnen till 225°C vid denna tidpunkt så att den har nått temperatur när din pizza är klar att bakas.
  • När degen har jäst, använd händerna för att försiktigt banka ut luften i den och överför till en lätt mjölad yta och knåda lite lätt, ca 3-5 gånger.
  • Använd antingen händerna eller en kavel för att arbeta degen till cirkel med diametern 25 cm, måttet tvärs över.
  • Ringla ytterligare olivolja (cirka en matsked) över toppen av pizzan och pensla ut den med antingen en konditorpensel eller med baksidan av en sked. 
  • Använd en gaffel för att nagga pizzadegen så att degen inte bubblar upp i ugnen.
  • Nyp ihop kanterna eller vik dem till en skorpa. Lägg till önskade pålägg på pizzan!
  • Överför degen till en bakplåtspappersklädd plåt eller pizzasten.
  • Grädda i en förvärmd ugn på 225°C i 10-13, minuter eller tills påläggen är gyllenbruna. Skiva upp och servera!
  • Njut av din pizza med världens bästa pizzadeg!
Måltid Huvudrätt, Pizza
Kök Italienskt, Svenskt
Nyckelord Världens bästa pizzadeg

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar