Göra egen halloumi – Recept

4.8/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel går jag igenom hur jag brukar göra egen halloumi hemma i köket!

Att göra ljuvligt god halloumi hemma kan verka hur krångligt som helst, men när man vet hur man gör så är hemmagjord halloumi inte så svårt som man kan tro. Så här hör man!

Göra egen halloumi

Halloumi kommer från Cypern där den har tillverkats i många århundraden. Traditionellt är den gjord av en kombination av getmjölk och fårmjölk. Den mest industriella halloumin görs numera på komjölk.

Det här receptet fungerar eftersom det har väldigt få ingredienser, och om du följer stegen korrekt och tar dig tid att göra varje steg bra, finns det inget sätt att göra en dålig batch halloumi. Det finns några specifika steg där det kan gå fel, men om du använder rätt ingredienser och tar det långsamt kommer du att få en jättegod sats halloumi inom kort.

Detta recept ger cirka 250 gram halloumi.

För att lära sig hur man gör, så börjar vi med att göra en mindre halloumi-ost i detta recept, så vi lär oss tekniken. Det fantastiska med detta är dock att när du väl behärskar tekniken (vilket inte är svårt förresten), kan du göra mer halloumi genom att exempelvis dubbla receptmängderna. Processen och tiden det tar att göra halloumin förändras inte alls.

Göra egen halloumi

Hemlagad halloumi är god och ser fin ut, men det kan ta lite tid att göra den, så se det som ett roligt projekt att göra egen halloumi.

För detta halloumi-recept finns det ett antal steg där du behöver vänta, och låta osten vila. Det rekommenderas att du gör detta recept endast när du har tid att hänga runt i köket och vaka över varje rörelse, exempelvis helgen!

Det finns många recept som inkluderar användningen av halloumi. Jag älskar att tillaga den genom att lägga den i en het panna, med lite olivolja, och steka den tills den är gyllenbrun på båda sidor. En liten skvätt limejuice på slutet innan servering är alltid gott. Att tillsätta lite honung är också riktigt gott.

Vad man behöver tänka på

För bästa chans att lyckas bör icke-homogeniserad mjölk användas. Homogenisering av mjölk görs i de flesta produkter för att fördela fettet jämnt i mejeriprodukten.

Produkter såsom Arla Ekologisk Lantmjölk är inte homogeniserad, och passar därför bra till att göra egen halloumi!

Du kan även testa med annan mjölk, även den som är homogeniserad, men det kan finnas chans för att det blir mindre bra!

Om du inte har destillerat vatten hemma, koka helt enkelt lite kranvatten. Se bara till att det är helt kylt innan du använder det.

Göra egen halloumi

Receptet - Så gör du:

Göra egen halloumi

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Att göra ljuvligt god halloumi hemma kan verka hur krångligt som helst, men när man vet hur man gör så är hemmagjord halloumi inte så svårt som man kan tro. Så här hör man!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar 55 minuter
Totalt 3 timmar
Portioner 1 block

Utrustning

Ångkokare/ångkokare/2 kastruller där den ena kan placeras ovanpå den andra
Termometer
Sked
Slev
Vass kniv
Muslinduk/ostduk
Durkslag
Skål
2 skärbrädor

Ingredienser
 

 • 2 l ohomogeniserad mjölk (ex. Arla Ekologisk Lantmjölk)
 • 1 ml flytande löpe
 • 30 ml destillerat vatten (exempelvis kokat kranvatten som sedan svalnat)
 • salt

Instruktioner

 • Lägg en kastrull ovanpå en annan kastrull. Ha ditt destillerade vatten uppmätt och redo i exempelvis ett glas. Du kan göra destillerat vatten genom att koka upp kranvatten. Låt det svalna till rumstemperatur. Ha det redo innan nästa steg.
 • Häll lite kranvatten (inte ditt uppmätta destillerade vatten) i den nedre delen av dubbelpannan och värm upp. Häll mjölken i toppen av dubbelpannan. Rör om då och då medan du höjer temperaturen på mjölken till 32°C (mät med termometer).
 • Medan mjölken kommer upp till temperaturen, häll flytande löpe i en skål med det destillerade vattnet (inte vattnet i botten av pannan, detta vatten ska vara destillerat och rumstempererat).
 • När mjölken når 32°C är det dags att tillsätta den kombinerade löpen och det destillerade vattnet med mjölken. Innan du gör det, börja röra i mjölken, tillsätt sedan löpe/vatten. Detta hjälper till att fördela det jämnt. Rör inte våldsamt och rör bara i en minut.
 • Stäng av värmen och lägg på locket på kastrullen. Låt vila i 40 minuter. Rör inte om mjölken under denna period.
 • När de 40 minuterna är över ska mjölken ha stelnat till ostmassa. Du kan sätta en kniv försiktigt i den och höja den för att se om det har fungerat. Det är mycket uppenbart vid det här laget att se om ostmassan har stelnat eller inte. Ostmassan ska vara ganska tjock och i ett stort block. Om mjölken inte stelnar efter tillsats av löpe behöver du bara ge det lite mer tid. Tillsätt inte under några omständigheter mer löpe eftersom det kommer att förstöra ostmassan som redan gjorts.
 • Om ostmassan har stelnat, skär den i 2,5 cm stora kuber. Använd en vass kniv, skär upp och ner, från vänster till höger och sedan diagonalt under ostmassans yta.
 • Täck över och låt vila i 5 minuter.
 • Rör om ostmassan försiktigt i kastrullen på samma sätt som tidigare och höj sedan värmen tillbaka till 40°C. Detta tar cirka 20 minuter. När du observerar att temperaturen redan är runt 40 grader C, värm inte mer.
 • Under denna process kommer ostmassan att krympa. Det betyder att kuberna kommer att separera och bli mindre. Vid cirka 20 minuter, låt den vila med locket på i cirka 20 minuter. Under denna tid bör ostmassan sjunka till botten.
 • Klä ett durkslag med muslinduk/ostduk och placera det över toppen av en annan skål som ska användas för att fånga och behålla det som rinner igenom. Häll ostmassan och vätskan i durkslaget. Låt stå i flera minuter för att rinna av. Ta försiktigt ur duken med kvarvarande massa ur durkslaget.
 • Lägg duken med ostmassa på en skärbräda, forma lätt och platta till och linda in den. Lägg en annan tung bräda ovanpå den inslagna ostmassan och lägg sedan lite vikt ovanpå, se till att osten under hela tiden hålls platt. För denna mängd ost, använd cirka 2 kg vikt. Jag brukar lägga lite hushållspapper (kökshanddukar) under brädorna för att suga upp eventuell överflödig vätska som rinner ut när osten plattas till.
 • Tryck i 10 minuter och ta sedan av brädan och vänd på ostmassan. Upprepa viktprocessen och låt stå i 20 minuter.
 • Ta bort duken och skär upp osten i hälften eller i tredjedelar.
 • Värm under tiden vätskan vi fångade upp i skålen under durkslagen upp till 90°C. All kvarvarande ostmassa kommer att stiga upp till ytan. Om den gör det, skumma bort och släng den. Jag får sällan någon kvarvarande ostmassa som stiger upp till ytan.
 • Värm nu vätskan till 97°C. Sänk försiktigt ner halloumin i den varma vätskan. Denna process gör halloumin värmebeständig.
 • Stäng av värmen igen och låt halloumin stå i vätskan i 45 minuter med locket på. (vätskans värme vid slutet är ungefär 60°C)
 • Ta ur halloumin från vätskan och låt rinna av på galler.
 • Blanda ihop salt och myntablad (frivilligt, hackade färska eller torkade) och rulla halloumin i denna mix på alla sidor. Vik på mitten (ovanpå sig själv) och tryck ner.
 • Förvara i saltlake eller vakuumförslut och förvara i kylen, eller tillaga genast!
 • Njut av din egengjorda halloumi!
Måltid Smårätter
Kök Cypriotiskt, Svenskt
Nyckelord Egengjord halloumi, Göra egen halloumi, Hemmagjord halloumi

1 kommentar

 1. Kokat vatten och destillerat vatten är inte samma sak. Destillerat är avkyld vattenånga, som sedaan blir flytande igen. Alltså bör det gå lika bra med “vanligt” vatten. 🙂

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar