Oxfilé i ugn – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på oxfilé i ugn. Oxfilén är en mycket populär köttbit som är otroligt saftig, mör, och mager. Den tillagas otroligt bra i ugn enligt detta recept!

Oxfilén är en svensk klassiker, och i ugn blir den utsökt god. Oxfilé i ugn ger en härligt mör köttbit som lyxar till vilken måltid som helst.

Detta läckra, saftiga recept på oxfilé i ugn är klart på under en timme. Passar bra till de flesta tillbehören, från potatis till ris men även sallad.

Oxfilén är en nötköttbit som är den långa filén nära ryggraden. Det är en förvånansvärt mager köttbit som smälter i munnen när den tillagas rätt, såsom i detta recept!

Låt oxfilébiten vila några minuter utanför ugnen innan du skär den i tunna skivor och serverar! Sedan är det bara att njuta av köttet tillsammans med dina favorittillbehör! Smaklig måltid!

Receptet är ursprungligen för 8 portioner motsvarande en bit på 2 kilogram. Det går jättebra att halvera receptet om man har en bit för 1 kg, som passar till ungefär 4 personer.

oxfilé i ugn

Receptet – Så gör du:

Oxfilé i ugn

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Oxfilén är en svensk klassiker, och i ugn blir den utsökt god. Oxfilé i ugn ger en härligt mör köttbit som lyxar till vilken måltid som helst. Detta läckra, saftiga recept på oxfilé i ugn är klart på under en timme. Passar bra till de flesta tillbehören, från potatis till ris men även sallad.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

 • 2 kg oxfile halvera receptet om du har en bit på 1 kg
 • 0,5 dl dijonsenap
 • 1 tsk salt
 • 1 msk nymalen svartpeppar
 • 1 msk färska timjanblad
 • 1 msk vegetabilisk olja (exempelvis olivolja, rapsolja)

Instruktioner

 • Ta ut filén ur kylen 30 minuter före tillagning, och för att få den till rumstemperatur. Värm ugnen till 250°C och placera ett galler i mitten.
 • Fördela senapen jämnt på alla sidor av filén. Strö över salt, peppar och timjan.
 • Värm oljan i en ugnssäker stekpanna över hög värme; oljan ska fräsa men inte ryka. Bryn filén lätt på alla sidor i stekpannan, 2 till 3 minuter per sida.
 • Sätt in filén i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 220°C. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter för rare eller tills en kötttermometer visar 54°C när den sätts in i mitten. (Kontrollera temperaturen en gång efter cirka 20 minuter för att mäta hur färdig biten är.)
 • Ta ut filén från ugnen och låt den vila i 10 minuter innan du skär upp den.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord oxfilé i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar