Gravade äggulor – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gravade äggulor!

Gravade äggulor är ljuvligt goda och fulla av smak, och de påminner om smaken av ost. Riv eller hacka dem och tillsätt till exempelvis sallader, smörgåsar, pastarätter och risottos!

Vad är gravade äggulor? Jo, det är färska äggulor som har förvarats i en salt- och sockerblandning i fyra dagar, tills de stelnar och blir nästan som en tjock gelé. Sedan sköljs de av och torkas i ugn!

Eftersom de är salta i smaken, rivs eller hackas de, och ingår i sallader, smörgåsar, pastarätter och risotto. En carbonara med gravade äggulor är absolut värt att prova, det blir riktigt gott och fint i smaken.

Om man vill testa något extra kan man tillsätta lite örter och kryddor till saltet som kommer att smaksätta äggulorna. Lite rivet citronskal, torkad lök eller torkat vitlökspulver, svartpeppar, oregano, dragon, timjan, vanilj och kardemumma är bra alternativ! Testa gärna receptet nedan!

Gravade äggulor

Receptet – Så gör du:

Gravade äggulor

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gravade äggulor är ljuvligt goda och fulla av smak, och de påminner om smaken av ost. Riv eller hacka dem och tillsätt till exempelvis sallader, smörgåsar, pastarätter och risottos!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar
Totalt 2 timmar 15 minuter
Portioner 4 äggulor

Ingredienser
 

  • 4 st äggulor
  • 2,5 dl salt
  • 2,5 dl strösocker

Instruktioner

  • Blanda socker och salt i en skål (för 4 st äggulor).
  • Knäck äggen och överför en gula till varje blandning. Täck äggulorna med resterande salt-sockerblandning. Täck skålen med plastfolie och förvara i kylen i 4 dagar.
  • Sätt ugnen på 80°C.
  • Ta försiktigt ur äggulorna från saltsockerblandningen, skölj med kallt vatten och torka försiktigt med hushållspapper.
  • Lägg äggulorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 80°C i 2 timmar, tills äggulorna är torra och fasta.
  • Färdigt! Njut av dina granulerade äggulor! Förvara i en lufttät behållare i kylen i upp till 2 månader.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Gravad äggula, Gravade äggulor, Torkad äggula, Torkade äggulor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar