Kanderad ingefära – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på kanderad ingefära!

Att göra egen kanderad ingefära är både enkelt, gott och billigare än butiksköpt. Bitarna får en otroligt fräsch och härlig smak, och de är goda att äta som de är, eller att ha på glass, eller i bakverk!

Att doppa bitarna i socker är valfritt, men jag gillar det för att få dem extra godisaktiga. Smaken på denna egengjorda version tycker jag är starkare, färskare och mer levande än butiksköpt kanderad ingefära. Det är dessutom roligt att göra sin egna!

Utöver att äta som godis eller snacks, så är den god att strö över glass i små bitar, eller att ha i exempelvis sockerkakor eller muffins i små bitar!

Allt med detta recept på kanderad ingefära är faktiskt riktigt lätt och smidigt att göra. Det ger en liten burk med de angivna måttet. Jag hoppas att receptet här nedanför kommer väl till användning!

Kanderad ingefära

Receptet – Så gör du:

Kanderad ingefära

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Att göra egen kanderad ingefära är både enkelt, gott och billigare än butiksköpt. Bitarna får en otroligt fräsch och härlig smak, och de är goda att äta som de är, eller att ha på glass, eller i bakverk!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

 • 400 g skalad och skivad ingefära, ungefär 0,3 cm tjocka skivor
 • 1 nypa salt
 • 5 dl strösocker
 • valfritt: extra strösocker till att vända bitarna i

Instruktioner

 • Skala och skiva ingefäran i cirka 0,3 cm (3 mm) tjocka skivor. Att använda en mandolin kan underlätta!
 • Lägg den skivade ingefäran i en medelstor kastrull och fyll på med vatten så den täcks.
 • Koka upp och låt sjuda (koka på låg värme) i 30 minuter. Spara 1 dl av ingefärsvattnet och låt resten av vattnet rinna av.
 • Lägg tillbaka den skivade ingefäran i kastrullen tillsammans med den sparade mängden vatten. Tillsätt nu även strösockret och en nypa salt och rör om. Låt koka upp, och låt sedan sjuda utan lock i 30-40 minuter, tills att en mattermometer visar 107°C i kastrullen, eller tills att ingefäran blivit lite genomskinlig och en sirap bildas.
 • Häll av ingefäran i ett durkslag, gärna över en skål för att fånga upp sirapen, som är riktigt trevlig att spara i en burk för att ha i exempelvis thé och drinkar!
 • Lägg ut ingefäraskivorna på ett galler med ett bakplåtspapper under. Separera skivorna så gott det går. Låt sedan svalna i rumstemperatur i 2 timmar (de kan fortfarande vara lite kladdiga då, men det är helt okej).
 • Det är valfritt att vända ingefäraskivorna i en skål med strösocker så att de blir täckta överallt. Hur som helst, låt sedan ingefäraskivorna torka på gallret i cirka 8 timmar, eller över natten, för att torka helt.
 • Färdigt! Förvara i en lufttät behållare på en mörk, sval plats. Håller i flera månader.
 • Njut av din kanderade ingefära!
Måltid Efterrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Kanderad ingefära

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar