Picanha i ugn – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på picanha i ugn!

Brasilianska köttrecept är kända för sin utsökta smak och förmågan att ta dina smaklökar på en spännande resa. Picanha, en triangelbit nötkött med ett lock av saftigt fett, är en av de mest älskade rätterna i det brasilianska köket. Vanligtvis tillagad på grillen, kan du nu skapa den samma smakupplevelsen i din ugn. Här är ett recept på hur du lagar picanha i ugnen.

Picanha är den allra finaste delen av nötköttet och är känd för sin rika smak och saftighet. Denna triangelbit innehåller ett generöst lager fett som när det tillagas smälter och ger köttet dess karakteristiska smak och saftighet. På brasilianska steakhouse-restauranger, även kända som “churrascarias,” är picanha en huvudrätt som ofta serveras vid bordet av servitörer som skär den direkt från grillspett.

Om du inte har tillgång till en grill eller helt enkelt vill njuta av picanha året runt, är tillagning i ugnen ett utmärkt alternativ. Detta recept tar dig steg för steg genom processen att laga denna delikata rätt i din ugn. Resultatet kommer att vara en saftig och smakrik picanha med ett härligt krispigt yttre.

För att uppnå en utsökt picanha-rätt är det viktigt att börja med högkvalitativt nötkött. Se till att din picanha har ett generöst fettlock, vilket är nyckeln till att ge köttet sin karakteristiska smak och saftighet. Fettet smälter under tillagningen och tränger in i köttet, vilket ger en smakrik upplevelse.

Kryddningen spelar en avgörande roll i att ge picanha dess karaktäristiska smak. I detta recept kombineras smaker som pressad vitlök, olivolja, grovt havssalt, svartpeppar, rökt paprikapulver, torkad oregano och torkad timjan för att skapa en kryddblandning som kommer att lyfta fram smaken av köttet. Genom att göra snitt i fettlocket på picanha hjälper du kryddorna att tränga in i köttet och ge det en smakrik karaktär.

En annan hemlighet till en fantastisk picanha är marineringen. Låt din picanha marinera i kylskåp i minst en timme. För de mest djupgående smakerna, kan du låta den marinera i upp till 24 timmar. Under denna tid kommer köttet att absorbera smakerna från kryddningen och marinaden, vilket ger dig en enastående smakupplevelse.

När din picanha i ugnen är klar och har den perfekta grader av rostning, låt den vila i några minuter innan du skär den i tunna skivor. Detta ger köttet tid att slappna av och bevarar dess saftighet. Servera din picanha med dina favorittillbehör, som till exempel ris, bönor och chimichurri-sås för en äkta brasiliansk upplevelse.

Med detta recept kan du njuta av den autentiska smaken av brasiliansk picanha var som helst, när som helst, direkt från din ugn. Det är en rätt som kommer att imponera på dina smaklökar och dina gäster. Smaklig måltid!

Picanha i ugn

Receptet – Så gör du:

Picanha i ugn

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Picanha är en populär brasiliansk kötträtt som vanligtvis tillagas på grillen, men du kan också tillaga den i ugnen för liknande smaker. Här är ett recept på picanha i ugn!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 10 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

 • 1 kg picanha triangelbit av nötkött med fettlock
 • 2 st vitlöksklyftor pressade
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk grovt havssalt
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk torkad timjan

Instruktioner

 • Börja med att förbereda köttet. Skär bort eventuell överflödig hinna eller fett, men se till att behålla det feta locket på picanhan, eftersom det ger mycket smak.
 • Gör små snitt i det feta locket på picanhan, detta hjälper till att kryddorna kan tränga in i köttet.
 • I en skål, blanda ihop pressad vitlök, olivolja, grovt havssalt, svartpeppar, rökt paprikapulver, torkad oregano och torkad timjan för att skapa en kryddblandning.
 • Gnid sedan kryddblandningen jämnt över hela picanhan, se till att den tränger in i snitten och täcker köttet ordentligt.
 • Låt picanhan marinera övertäckt i kylskåp i minst 1 timme. Om möjligt, låt den marinera i upp till 24 timmar för ännu mer smak.
 • Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
 • Placera picanhan på ett ugnssäkert galler med fettlocket uppåt, och en ugnssäkerform under gallret som fångar upp droppande vätska och fett. Du kan också använda en ugnsfast stekpanna.
 • Ugnsrosta picanhan i ugnen i ca 60 minuter för medium rare, eller längre om du föredrar köttet mer genomstekt. Använd en köttermometer för att kontrollera den inre temperaturen. För medium rare, sikta på en temperatur på 55-57 grader Celsius.
 • Ta ut picanhan från ugnen och låt den vila i ca 10 minuter innan du skär den i tunna skivor.
 • Färdigt! Servera picanhan med dina favorittillbehör, som till exempel ris, bönor och chimichurri-sås.
Måltid Huvudrätt
Kök Brasilianskt, Svenskt
Nyckelord Picanha i ugn

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar