Shiba inu: En hund med stark personlighet

Shiba inu, eller i korthet bara shiba, är en hundras med rötter i Japan. I denna artikel ges en introdktion till shiba inu, som lyfter hundrasens storslagna populäritet på internet, dess personlighet, historia och ursprung, och vad som är viktigt att tänka på när det kommer till shiba inu som husdjur.

En internetsensation

shiba inu som vilar

Under 2010-talet exploderade intresset kring hundrasen shiba inu genom en internetsensation, då ett fotografi av en särskilt finformad shiba inu med en lustig min fångade miljontals internetanvändares uppmärksamhet. Till råga på detta byggdes ett stadigt följarskap kring hundar tillhörandes rasen världen över under 2010-talet.

Idag är hunden välkänd långt utanför Japan, och hundrasen har ökat dramatiskt i populäritet när det kommer till att utgöra husdjur och sällskapsdjur.

Personlighet

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Shiba inu är känd för att besitta en djärv och ofta eldig personlighet. Det är viktigt att förstå den fritänkande naturen hos Shiba inu så att man inte blir frustrerad på hunden. Shiba inu är nämligen en mycket intelligent hundras, men hundarna som tillhör rasen vill nödvändigtvis inte göra det man som människa och hundägare vill att de ska göra. För bästa resultat när det gäller mognad och lydnad är det viktigt att arbeta med en tränare som förstår rasens självgående och aningen rebelliska natur.

En annan tendens hos rasen är protektionism. Shiba inu bevakar ofta noga sina grejer, inklusive sitt territorium, sina leksaker, eller sin mat. Korrekt träning när det kommer till att socialisera hjälper till att minimera detta beteende. Med detta sagt är det alltid klokt att lägga bort en shiba inus favoritleksaker och godbitar när andra hundar eller barn är i närheten, så att det inte uppkommer några dispyter.

glad shiba inu

Trots allt detta är Shiba inu en bra familjehund som är lojal och hängiven. Shiba inu klarar sig bra med barn så länge hunden är socialiserad och tränad, och barnen behandlar honom både vänligt och respektfullt.

Shiba inu har varit känd för att visa den aningen eldiga sidan av sin personlighet gentemot andra hundar och djur. En shiba inu kan vara aggressiv gentemot andra hundar, särskilt när det kommer till möten mellan hanar. De flesta shiba inus kan inte ges förtroendet att strosa runt utan koppel, eftersom de är naturliga jägare och älskar lek, aktivitet och jakt. Risken är stor att de utan koppel sticker iväg för att jaga exempelvis en ekorre, en fågel eller en katt. Generellt är shiba inu dessutom misstänksam när det kommer till främlingar, och utgör en bra vakthund som låter dig få veta om något lurt försegår.

Shiba inu utgör formidabla följeslagare, även om deras stundvis krävande personlighet kan vara för mycket att hantera för vissa människor. Många erkänner sig charmerade av hans deras starka karaktär och lojalitet, och därför säger många entusiaster inte bara i Japan att det inte bara handlar om att äga en hund när det kommer till Shiba inus – det handlar om ett visst sätt att leva.

shiba inu i snön, ibland liknar shiba inus rävar till utseendet
Ibland kan hundrasen till utseendet påminna om rävar. Rasen tolererar generellt kallt nordiskt klimat väl!

Några av shiba inus egenskaper

Shiba inu som njuter i solen

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

  • Används främst till att vara sällskapshund (det är den mest populära sällskapshunden i Japan)
  • De kräver minst en timmes motion varje dag, gärna mer, för annars blir de frustrerade. Detta kan resultera i destruktivt eller till och med aggressivt beteende. Motionen bör inkludera en promenad på cirka 45 minuter och andra aktiviteter och lekar
  • Livslängd på 12-16 år
  • Vikt på 8-10 kg när den är fullvuxen, hanarna är större än tikarna
  • 35-45 cm hög när den är fullvuxen, hanarna är större än tikarna
  • Shiba inu är en liten hund men med behov av plats, ett hem med utomhusytor bör ha staket för att tämja jaktlusten
  • Kan vara aggressiv mot andra hundar så bör tränas noggrant inom socialisering
  • Högt intelligent hundras men har ofta en rebellisk och eldig personlighet, vilket gör att träning är extra viktigt
  • Protektionistisk när det kommer till sina egna saker, såsom leksaker och mat
  • Behovet av bad, borstning och trimning är rätt minimalt. Hundar som tillhör rasen fäller dock kraftigt två gånger per år

Shiba inus hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Generellt sett är shiba inu en hälsosam ras. Med detta sagt så kan alla hundar råka ut för hälsoproblem, och därför är dessa hälsoproblem viktiga att känna till om man funderar på att skaffa en hund som tillhör rasen.

Köper du en valp, be gärna uppfödaren om dokument som stärker valpens föräldrars hälsa. Bevis på tester och intyg stärker alltid påståendet om att valpen också är hälsosam, och är väldigt viktigt att få se för just denna hundrasen.

Höftledsdysplasi är en sjukdom som är extra förekommande hos shiba inus. Det är ett ärftligt tillstånd där lårbenet inte sitter tätt i höftleden. Vissa hundar visar smärta och halthet på ena eller båda bakbenen, men du kanske inte märker några tecken på obehag hos en hund som lider av sjukdomen. Hundar med höftdysplasi bör inte få valpar. Om du köper en valp, be uppfödaren om bevis på att föräldrarna har testats och är fria från problem.

Utöver höftledsdysplasi är Patella luxation, som är en knäskada från födseln som innebär att knäskålen inte ligger rätt, samt ögonproblem extra vanligt förekommande bland shiba inu. 

Allergier är också ett problem inom rasen, inklusive inhalationsallergier, kända som atopi, som vanligtvis orsakar klåda. Ser man tecken på klåda, rodnad eller håravfall, rekommenderas man gå direkt till veterinären med shiba inu.

Tandförluster kan också vara ett problem, med anledning av att det är en liten mängd hundar som historiskt har legat till grund för dagens shibor.

Kom ihåg att när du har tagit en ny hund till ditt hem så är motion en viktig aspekt för att motverka fetma. Att hålla en Shiba inu vid lämplig vikt och är ett av de enklaste sätten att förlänga dess liv. Utnyttja dina förebyggande förmågor för att säkerställa en friskare hund och livskompanjon.

Historia

shiba inu från sidan

Ursprungligen uppföddes Shiba inu i Japan, med ändamålet att jaga småvilt, som fåglar och kaniner. Den hittades allra främst i bergsområdena i den japanska Chūbu-regionen. Det är den minsta av de traditionella japanska spetsarna. Den tillhör även vad man på japanska kallar för “Nihon-ken”, vilket är de sex hundraser som anses vara Japans nationalhundar. Dessa sex raser är: Shiba inu, Kishu ken, Shikoku ken, Hokkaido ken, Kai ken and Akita inu. Namnet shiba tros stå för något som är litet.

Vad kostar en shiba inu?

Priset på hundar som tillhör hundrasen har ökat de senaste åren till följd av att fler har fått upp ögonen för dem, och för att efterfrågan följaktligen har ökat dramatiskt. Internationellt sett kan vissa uppfödare ta ut ett högre pris om valparna har en god stamtavla, vilket får att priset internationellt sett kan stiga till 30 000 kronor eller mer. Naturligtvis kan priset alltid variera och vara mycket billigare än så. [källa]

Hundrasen finns i färgerna röd, sesam, svart, ljusbrun, samt vit/cremefärgad.

Gällande valpar

shiba inu med sina shiba inu valpar

Att shiba inu-valpen är vid god hälsa kontrolleras till stor del genom intyg och dokument gällande valpens föräldrar, som uppfödaren bör inneha. Detta är väldigt viktigt att kontrollera och kunna bestyrka när det kommer till valpar som tillhör just denna ras, för att säkerställa att hundfamiljen inte har en historik som innefattar allvarliga hälsomässiga besvär som är återkommande. Välj därför alltid en valp från en seriös och välrenommerad uppfödare.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till shiba inu är intressant och hjälpsam. Vi har många andra artiklar om hundraser och husdjur på Hemmanytt som du kan ta del av om du så önskar. Se länkarna nedan.

Alla våra hundartiklar

Alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar