Rhododendron: Plantering & Skötsel (Guide)

I denna artikel ges en guide till växten rhododendron. Rhododendron och azaleor, som ingår i släktet rhododendron, har länge utgjort grundpelare bland vårblommorna på grund av sina spektakulära kluster av pråliga blommor – och givetvis också sina stora gröna blad som ofta förblir gröna genom vintern.

rhododendron

Vad är skillnaden mellan rhododendron och azalea?

Rhododendroner är alla vintergröna, medan azaleor är antingen lövfällande eller vintergröna; rhododendroner blir större än azaleor och rhododendrons blommor och lövverk brukar också vara större. Ändå har de botaniska taxonomerna placerat både rhododendroner och azaleor i samma släkte, som förvirrande nog har namnet rhododendron. Inom släktet rhododendron ingår över 800 växtarter, så de kommer i många varianter och former!

Rhododendrons karaktärsdrag

mindre rhododendron
Rhododendrons kan även hållas lite mindre om man vill, de behöver inte nödvändigtvis bli enorma buskar!

Rhododendrons blommor är rörformade, trattformade eller klockformade – och ofta doftande. Bladen på den mindre azalean är vanligtvis spetsiga och smala; Rhododendronens löv är i allmänhet stora och läderaktiga. Det finns arter med många olika blomfärger, inklusive rosa, röd, vit, gul och lila.

Plantering av rhododendron

I följande avsnitt av artikeln ges tips och råd för plantering av rhododendron.

Vinter och svenskt klimat

Faktum är att de flesta rhododendroner trivs i växtzonerna 4 till 8, vilket innebär att de passar bra för hela Sverige, förutom möjligtvis Lappland och de mest nordliga delarna av Sverige där vintrarna är för tuffa. Om du söker efter azaleor måste du vara lite mer selektiv, då det kan skilja mer kring arterna i vilka klimat de trivs. Vissa trivs ner till zon 3, alltså att de passar bra för områden även med väldigt tuffa vintrar, men många växer mår inte bra i så kalla regioner.

Rhododendroner kan leva i hundratals år, så undvik arter som är på gränsen till att klara klimatet där du bor till förmån för växter som mer härdiga, så de kan tåla även de ovanligt hårdare vintrarna.

rhododendron vinter
Rhododendron håller sig grön även under vintern!

På vilken typ av plats växer rhododendron bäst?

Till skillnad från många blommande växter gillar rhododendron inte att ha full morgonsol på vintern. De trivs bäst när de planteras i fläckig sol på en byggnads norra sida. Växande rhododendroner är lyckligast på en plats skyddad från vinden och inte under en byggnad.

De flesta storbladiga sorter kräver fläckig sol, alltså att de är lite skyddade från solen, som ändå kan hitta fram. Undvik full skugga eller full sol.

Rhododendroner måste växa i ett område som är svalt. Att de planteras så de har överhängande grenar från träd över sig är en bra idé, så att de inte tvingas lida i den heta eftermiddagssolen. Delvis skugga och morgonsol är perfekt för dem.

De älskar att växa i kuperade områden eftersom luften är lite svalare. De gillar inte att växa nära havet eftersom jorden är för kalkig i dessa områden.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera rhododendron?

I kalla klimat är tidig vårplantering är bäst, men tidig höstplantering är också ett bra val. Befinner man sig i Norden är det bra att följa denna rekommendation.

I halvmilda klimat så kan rhododendroner och azaleor planteras året runt.

Avstånd vid plantering i trädgården

Ge plantorna ett utrymme på 2 till 6 meter från varandra, beroende på deras uppskattade fullvuxna storlek (ju större fullvuxna, desto mer avstånd. För att följa denna regel så kan man ha i åtanke att de största rhododendroner (inte azaleor inräknade) blir 6 meter, och de minsta ungefär 2 meter (sök upp vad som gäller för din art innan plantering för att känna till rätt avstånd).

Gräv ett hål lika djupt som rotkulan och två gånger så brett. Ställ in nya växter så att deras övre rötter ligger på marknivå eller något under. Om du planterar dem djupare kan rötterna ruttna.

Bästa jordtypen för plantering

Marken bör vara väldränerad, humusrik, fuktig och sur (pH 4,5–6).

Skötsel av rhododendron

I detta avsnitt följer tips och råd för skötsel av rhododendron.

Beskärning

Om du väljer växter av rätt storlek till att börja med så är de relativt underhållsfria och kan lämnas orörda i sin helhet. Om inte, kan azaleor och rhododendron beskäras för att hållas små.

De flesta sorter kan beskäras om de blir för stora, med undantag för vissa arter med slät bark som inte kommer att återhämta sig.

Vattning

Rhododendron är grunt rotade växter som behöver vatten två gånger i veckan under den första växtsäsongen. När växterna väl är etablerade, bör du bara behöva vattna under torra perioder (2 till 3 veckor utan regn). Rhododendroner är väldigt självgående.

Generella frågor kring rhododendron

I följande avsnitt besvaras generella frågor kring rhododendron.

Hur stor blir rhododendron?

Rhododendron har ingen slutgiltig storlek och kan växa nästan på obestämd tid. De sträcker sig från dvärgsorter, markbundna sorter som kan nå en höjd och bredd på 40 cm på 10 år, till mer gigantiska trädliknande exemplar så höga som 20 fot eller mer (6 m).

När blommar rhododendron?

I allmänhet är det vanligt att de flesta arter (inklusive hybrider) av rhododendroner och azaleor blommar på våren. Men vissa arter kan blomstra hela sommaren till hösten och till och med vintern.

Hur snabbt växer rhododendron?

Tyvärr finns det inte ett entydigt svar på denna fråga. Det beror snarare på den specifika typen av rhododendron, en växtfamilj som faktiskt inkluderar över 800 arter!

Med tusentals sorter av rhododendroner och azaleor finns det en art för nästan alla ändamål. Det finns lågväxande marktäckande azaleor, och växter som blir mellan 30-60 cm höga, samt växter som kan växa upp till 6 m höga och breda.

Hur länge lever rhododendron?

Den förväntade livslängden beror på arten och sorten, men det är vanligt att många typer av rhododendron kan leva i hundratals år.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till rhododendron är till hjälp och att informationen är användbar. Sitter du på ytterligare kunskap om rhododendron, skriv då jättegärna en kommentar!

Allt om att odla och plantera från oss på Hemmanytt finner du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar