Dammigt hemma? 15 sätt att bli av med dammet!

Upplever man att man behöver damma hemma alltför ofta så kan det vara ett problem med luftcirkulationen. Ansamling av damm i ditt hem är ett resultat av luftflödet. Antingen uppkommer dammet på grund av att mycket smutsig, dammfylld luft flödar runt ditt hem eller för att luftflödet genom hemmet är otillräckligt, vilket gör att dammet fastnar och sätter sig på föremål. I denna artikel går vi igenom vad man kan göra för att motverka dammet hemma.

Var kommer allt damm ifrån?

Enligt forskare är hushållsdamm en blandning av hudflarn från både människor och djur, mattpartiklar, klädfibrer och smuts som blir fast inomhus.

Oavsett hur rent ditt hem kan är så kan det nog alltid vara lite dammigt. Det är ett genomgripande problem som alla måste hantera varje dag. Det är dock mer än en irritation. Det finns fler partiklar som utgör damm: smuts, pollen, mögelsporer, döda hudceller, hår och tygfibrer, såväl som luftburna föroreningar som träaska, kemikalier och fordonsavgaser. För individer som lider av astma, allergier eller andra andningsproblem är det mycket viktigt att lära sig att bli av med damm eftersom det annars kan påverka deras hälsa och livskvalitet negativt.

Att minimera dammmängden i ditt hem gör en stor skillnad i luftkvaliteten, och det kan faktiskt också hjälpa till att förlänga livslängden för möbler, apparater och hushållselektronik. Att hålla ditt hem så dammfritt som möjligt kräver vaksamhet och disciplin.

Det hela börjar med en regelbunden rengöring varje vecka: att tvätta och rengöra kuddar för att bli av med dammkvalster, dammsuga möbler och draperier regelbundet och att byta ut filter i ditt VVS-system varje månad kan hjälpa dig att bekämpa damm varje månad.

Lösningar som ger ett mindre dammigt hem

Nedan listar vi våra 15 bästa tips för att minska på dammet hemma!

1. Skaffa en dörrmatta

Mycket av det damm man har hemma har sitt ursprung utanför hemmet. Man kan exempelvis gå in i bostaden med dammiga skor som för med sig smuts in i hemmet. Därför är en dörrmatta väldigt bra för att stoppa inflödet av damm in i hemmet från utsidan. En dörrmatta samlar upp damm från ytterskorna och ytterkläderna vilket ger minskad mängd damm hemma.

2. Försök med att byta ut pulvertvättmedel till flytande tvättmedel

Pulvertvättmedel är känt för at kunna påverka mängden upplevt damm signifikant i en mindre bostad. Byt ut ditt pulverbaserade tvättmedel mot ett flytande tvättmedel, vilket minskar antalet partiklar som följer med dina kläder från tvättstugan in i hemmet.

3. Håll fönstren stängda

Har du en byggplats eller en väg utanför fönstret? Då kan det vara en källa till damm. Testa med att hålla fönstren stängda några dagar för att se om det gör någon skillnad gällande dammängden hemma.

4. Förändra husdjursskötseln

Vi vet alla att hundar och katter och andra husdjur kan ha en tendens att fälla hår och bidra till en ökad dammängd. Därför kan det vara värt att borsta pälsen på sitt husdjur oftare, eller kanske också bada husdjuren oftare? Som bonus till att du får mindre damm hemma så kommer detta också få husdjuren att må bättre!

5. Rengör extra runt kuddar och möbler

Möbler och då främst soffor och kuddar kan mycket väl vara dammiga utan att man ser det. Som ett resultat så sprids dammet via luften runtom i hemmet varje gång man sätter sig bland kuddarna eller i soffan. Håll därför extra rent runt möbler och kuddar. Du kan exempelvis ta ut kuddarna utomhus för att damma av ordentligt.

På samma sätt kan det vara värt att rengöra mattor med jämna mellanrum. Mattor kan också vara rätt dammiga utan att man lätt märker det.

6. Håll kläder och tygsaker i sluten förvaring

Kläder och tygsaker samlar stora mängder damm, och därför är det mycket smart att förvara dessa i stängda lådor och garderober. På så sätt skyddas de från dammet och suger inte upp det som tvättsvampar suger upp vatten.

7. Håll en mer minimalistisk inredning

Har man mycket föremål hemma så kan det vara en anledning till att man upplever att man har mycket damm hemma. Mycket saker och dekor framme på exempelvis vardagsrumsbordet eller i hyllorna gör att dammet får fäste och blir svårare att städa bort.

Testa med att ha en mer avskalad inredning hemma där mindre saker står framme. Som resultat kommer mindre damm att fastna bland saker och bli enklare att rengöra.

8. Byt sängkläder och lakan regelbundet varje vecka

När man tänker på att man faktiskt spenderar närmare halva dygnet i sängen, så blir det rätt tydligt att sängkläder kan innebära rätt stor samlad mängd damm i hemmet. Byt därför ut dina sängkläder och lakan varje minst en gång i veckan för att avlägsna dammet från hemmet, genom tvätt som gör det rent och fräscht igen.

9. Gå inte med skor inomhus

Man ska helst alltid ta av sig skorna inomhus. Minsta gång inomhus med uteskor på kan ge upphov till en ökad mängd damm i hemmet. Ha därför alltid som oskriven regel att så sällan som möjligt ha på sig skor inomhus som också används utomhus.

10. Håll garderoben snygg och prydlig

I garderoben finns massor av tyger i och textilier, och dessa ger upphov till damm, vilket bidrar till dammet du också har i hemmet. Skala av garderober och ha bara det du använder för säsongen i garderoben. Är det exempelvis sommar, ha då bara sommarkläderna i garderoben. Resterande kläder går att packa ner i lådor eller påsar till att sedan läggas in i garderoben när vädret är mer passande för dem. Se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan föremål och hyllor för att damma garderoben regelbundet.

11. Minimera antalet tygsaker i hemmet

Tyg och textilier ger upphov till damm. Försök därför i den mån det går att minska antalet filtar, plädar, kuddar och tygdekorationer i hemmet. Dessa både ansamlar damm och ger upphov till att det blir dammigt hemma.

12. Moppa golvet oftare

Man ska inte underskatta en noggrann moppning och effekten det kan ha på mängden damm hemma. Ofta blir man förvånad över hur ett till synes rent rum kan vara fullt av små dammpartiklar som man märker av efter att ha moppat.

Utveckla vanan att moppa minst en gång i veckan, om du upplever att du har problem med damm hemma.

13. Minimera statisk elektricitet i hemmet

Statisk elektricitet byggs upp inuti ditt hem när rummen är torra, och detta drar faktiskt till sig damm och får det att hålla fast vid ytor. Lösningen? Installera en luftfuktare, antingen en helhusmodell eller en rumsversion. Helst bör du sträva efter relativa fuktighetsnivåer på 40 till 50 procent i hela ditt hem för att eliminera statisk elektricitet och hålla dammnivån nere.

Här kan du läsa mer om luftfuktighet (artikeln öppnas i en ny flik): Fuktigt hemma? Orsaker & Lösningar (Guide)

14. Installera en luftrengörare

På marknaden tillkommer ständigt nya luftrengörare som faktiskt samlar in dammet i luften och bidrar till en bättre luftkvalitet i hemmet. Undersök huruvida en luftrengörare kan vara något för ditt hem om damm och dålig luft är något som upplevs som problematiskt hemma.

15. Dammsug inte bara golvet

Dammsugning är inte bara för golvet. Hur ofta rengör man exempelvis gardinerna hemma? Eller hur ofta dammsugs soffan? Eller lampskärmarna?

De mjuka fibrerna på dessa platser drar till sig mycket damm. Oavsett om du väljer ångrengöring eller torrdammsugare är regelbunden rengöring av dina textilier ett måste för ett dammfritt hem.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel är till hjälp i kampen mot damm.

Mer läsning om hemmaliv hittas här!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar