Fuktigt Hemma? Orsaker & Lösningar (Guide)

Att ha det fuktigt hemma kan vara en dålig sak. Även om vi behöver fuktighet för komfort och till och med för en bättre hälsa, så leder för hög fuktighet till negativa konsekvenser, både för den egna hälsan och för hemmet! Fukt kan skada all elektronik och få mögel och svamp att frodas, något som kan bli kostsamt att hantera på sikt. Med risk för mögel på väggarna och ett tunt lager av fukt över dina ägodelar, inte minst elektronik, så är det viktigt att tänka på luftfuktigheten hemma och agera för att påverka den. I denna artikel tittar vi på fukt i hemmet och vad man kan göra för att agera mot att det är fuktigt hemma.

Det är viktigt att notera att även om problemet med fukt hemma är utbrett och drabbar tusentals människor årligen, så kan orsakerna skilja sig åt. Därför är även lösningarna inte så att det finns en enda lösning som fungerar för alla. Man kan behöva testa sig fram innan man får reda på vad som fungerar bäst i ens egna hem. Byggnadstyp, klimat och miljö är bara några saker som kan påverka orsakerna och lösningarna, och mycket gällande fukt i hemmet beror alltså mycket på varje hems specifika omständigheter.

Vad som alltid gäller i varje hems fall är att det är väl värt att aktivt granska sin fuktighet och agera mot den. Svamp, mögel, eller skadedjur som frodas av hög fuktighet i hemmet kan bli kostsamma historier.

Vad innebär fuktighet hemma?

I det här fallet måste vi förstå fuktighet innan vi försöker förstå hur vi ska hantera den. En mätning av fuktigheten i hemmet ska kunna hur mycket vatten som finns i luften.

Luft som innehåller vatten kallas vattenånga. Vattenånga är i allmänhet osynlig för det mänskliga ögat såvida inte vattenhalten i luften är onormalt hög, eller att luftens temperaturer låter vattnet befinna sig i mellanläget mellan gas och flytande form. Har du någonsin undrat varför du kan se ditt andetag när det är kallt ute men inte när det är varmt? Det beror på att även vid ett läge mellan vatten och luft mättar luften i högre takt när luften har lägre i temperatur. Detta beror på att luft kräver mindre vatten för att mättas på fukt vid lägre temperaturer.

Sätt att mäta luftfuktighet

Absolut fuktighet: En mätning av vattenhalten i luften som uttrycks som gram per kubikmeter eller gram per kilogram.

Relativ luftfuktighet: Detta är vad du ser när du konsulterar vädret eller din väderapplikation. Denna mätning bryter ner förhållandet vatten till luft och uttrycker det som en procentandel som är jämförbar med den maximala luftfuktigheten som är möjlig vid den specifika temperaturen.

Eftersom vi fokuserar på hur man kan förbättra hemmet, är det intressant att fråga sig vilken fuktighetsnivå som är idealisk. Även om svaret på den frågan varierar beroende med ens personliga åsikt, så tycker de allra flesta att de mest bekväma luftfuktighetsnivåerna ligger på mellan 30% och 50%.

Varför det är viktigt att ha en balanserad fuktighet hemma

Lider man av att luftfuktigheten är för hög kan det vara tilltalande att försöka sänka fuktigheten kraftigt, men en sund fuktbalans är faktiskt vad vi strävar efter att uppnå den bästa hemmiljön.

Inte all luftfuktighet är dålig för hälsan. Låg luftfuktighet orsakar ett överflöd av negativa hälsoeffekter precis som hög luftfuktighet gör. Hög luftfuktighet kan orsaka extrema obehag som kvav luft, minskad förmåga hos kroppen att utvisa värme, och göra att det känns mycket varmare än vad den egentligen är, att man får andningssvårigheter vid träning, med mera. Negativa hälsoeffekter av låg luftfuktighet inkluderar torr hud, hårirritation, irritation i hals och näsa, torra läppar, inflammation och torkning av slemhinnorna (finns i halsen och näsan) och många andra mindre effekter.

Innan vi pratar om hur vi kan bli av med fuktighet hemma måste vi reda ut varför det är nödvändigt att spendera tid, kraft och eventuellt hårt förvärvade pengar för att bli av med det. Vi måste också diskutera negativen på andra sidan spektrumet: att ha för låg luftfuktighet.

Fuktighet gör hemmet till den perfekta värden för mögel och skadedjur som medför massor av hälsoproblem på egen hand. Ditt hem lider av fuktighet både låg och hög. För låg luftfuktighet kommer att få trä att torka ut och spricka, trägolv att torka, tapeter att börja spricka och en mängd andra skador på nästan allt i ditt hem.

Fuktighetsnivåerna som är för höga i ditt hem kan orsaka våta fläckar på väggar och tak, extrem mögeltillväxt, särskilt i kök och badrum, ökad lukt, träförruttnelse, strukturskador och skadedjur som frodas i hemmet.

På tal om just skadedjur så finns det skadedjur som gillar hög luftfuktighet och låg luftfuktighet, så om skadedjursbekämpning tidigare varit ett problem i ditt hem så är ett en perfekt balans mellan fukt och torrhet i luften vara värt att sträva efter.

Sammanfattningsvis så är riskerna med obalanserad luftfuktighet:

  1. På kort sikt: lägre komfort hemma. Att få torra läppar av för låg luftfuktighet eller att känna klibbig hud på grund av för hög luftfuktighet, exempelvis.
  2. På lång sikt: hälsorelaterade risker. Att man på lång sikt inte har en miljö där kroppen kan slappna av och vara bekväm.
  3. Mögel- och skadedjursproblem. Dessa saker kan vara väldigt plågsamma att åtgärda, vilket gör att insatser mot fuktigheten kan vara väldigt goda investeringar.

Varifrån kommer överflödig fuktighet inuti hemmet?

Dig och dina husdjur. Du andas personligen ut luft i varje andetag. För att förstå mängden vätska man ger upphov till i luften, sitt bara några centimeter bort från ett fönster och andas mot det en stund. Om luften är extremt torr bör du märka att vatten börjar ansamlas på fönstret.

Även om det finns lite du kan göra för att åtgärda detta, så gör faktiskt den vätska du andas ut i luften skillnad och höjer säkert luftfuktigheten i små rum som inte är välventilerade.

Dina husdjur och allt annat som finns i ditt hem har samma effekt. Här är de tre främsta anledningarna till att ditt hem är fuktigt

  1. Klimatet utomhus där du bor. Detta är förmodligen den mest uppenbara faktorn i fuktighetsfrågan. Om det är riktigt fuktigt ute kommer det antagligen att vara extremt fuktigt även i ditt hem. Även om du stänger alla dörrar och fönster, så sipprar den fuktiga luften fortfarande in i ditt hem och bär in all den extra vattenångan med sig.
  2. Marken under ditt hem. Dina fuktighetsproblem kan komma från jorden under ditt hem. Vi känner alla till kondens och den faktorn gäller mer än bara din vattenflaska. Vatten kan komma upp från marken och komma in i ditt hem genom väggarna och golven i din källare och fundament.
  3. Duschar och elektronik. Om du likt många andra njuter av långa och varma duschar, är du väl medveten om att din dusch orsakar stigande fuktnivåer i ditt hems luft. Att överflödig luftfuktighet kan dröja kvar i ditt hem i flera dagar, och eftersom någon i hemmet i snitt duschar minst en gång om dagen, betyder det att du ökar fuktighetsnivån kraftigt dagligen. Tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, vitvaror etc. kan pumpa vatten rakt upp i luften och på allt annat i huset.
  4. Andra orsaker. Som man snabbt märker finns det troligen många aktiviteter hemma som kan tillskrivas fuktproblem. Det skulle vara svårt att tillhandahålla en lösning som passar alla för att få bukt på luftfuktigheten, men vi kan försöka diskutera några metoder nedan.

Lösningar på hög fuktighet hemma

Håll koll på fuktnivåerna i källare, kök och badrum

Har du en källare så är detta verkligen en del av hemmet att vara extra uppmärksam i, tillsammans med badrum och kök. Även om man inte kan suga ut vattnet ur marken innan det kommer in i ditt hem via källaren så kan du försöka använda en pump för att rensa ut vattnet som ackumuleras i din källare. Detta kommer att spela en viktig roll i hur fuktig din källare är och hjälper till att lindra fuktig luft från att passera in i resten av ditt hem.

Mät fuktigheten runtom i hemmet

Skaffa en mätare och granska hur fuktighetsnivåerna ser ut på olika områden i ditt hem. Kom ihåg att 30-50% luftfuktighet är det önskvärda. För högt eller för lågt och du vill kunna åtgärda det. Speciellt när vi närmar oss uppemot 70% eller mer, då är risken för mögel, svamp och skadedjur hög, vilket är kostsamt.

Avfuktare (starkt tips)

En väldigt viktig nyckel i kampen mot fukt är avfuktare. Avfuktare är billiga och finns över hela världen. Dessa små maskiner kan köras dag och natt och suger vattnet direkt ur luften, oavsett hur mycket du duschar!

Det fina är att många avfuktare också fuktighetssensorer och kan ställas in för att uppnå specifika luftfuktighetsnivåer, vilket ger dig total kontroll över ditt hems miljö.

Duscha kallare

Vi talade om att duschar skulle bidra till hög luftfuktighet. Snälla, sluta inte duscha. Vad du kan göra är dock att ta kallare duschar. Du märker omedelbart hur mycket mindre vatten som finns kvar i luften när du sänker vattentemperaturen och det sparar lite pengar och kan till och med innehålla andra hälsofördelar också!

Fläkt ovanför spisen

Tyvärr innehåller all mat vatten och när du lagar maten förångas vattnet. Du gissade det, vattnet som tillsätts luften som extra fuktighet, även när du kokar vatten i köket.

Enkelt uttryckt finns det inget sätt att laga mat utan att släppa åtminstone lite vatten, men du kan se till att ha en bra spisfläkt.

Lock på kastruller vid matlagning

Om du dessutom täcker dina kokkärl med lock, exempelvis kastruller när du kokar något, kommer det att resultera i omedelbar visuell tillfredsställelse eftersom du kan se vattnet ansamlas på locket. Töm sedan vattnet i diskhon så förhindrar du att det kommer in i hemmets miljö!

Öppna fönster vid matlagning

Har du ett fönster i köket bredvid platsen där du lagar mat? Bra! Öppna fönstret, även om det är kallt ute medan du lagar mat, och du kommer att kunna se att se skillnad i luftfuktigheten hemma.

Fläkt när tvätt lufttorkar: mycket viktigt

Använder du en tvättmaskin och torktumlare för att rengöra kläderna och lufttorkar kläderna i hemmet? I så fall lägger du till massor av vatten i luften för varje belastning. Om det inte är kallt ute kan du försöka hänga dina kläder för att torka ute och se till att vattenånga stannar utanför huset.

Det kan vara värt att undersöka huruvida en professionell installatör kan installera ett torkventilationssystem. Som det sista godbiten av fuktförsvar kommer ventilation förmodligen att bli din bästa vän.

Om det känns vansinnigt fuktigare inuti ditt hem när kläder torkar är det dags att öppna upp några fönster och lufta ut den fuktiga luften.

Försök hålla badrumsdörren vid dusch öppen

Jag brukade alltid stänga min badrumsdörr så att min katt inte kom in och röjde, men därmed fångas all den våta luften inuti efter en dusch. Att katten röjer är bättre än att mögel och svamp bildas bakom kakelplattorna i badrummet, så nu lämnar jag badrumsdörren öppen när jag kan, i alla fall efter duschningen!

Avslutande ord

Att köpa några avfuktare eller fläktar och hålla några dörrar öppna hemma kan hjälpa dig att minska luftfuktigheten med enkla medel, som är betydligt mindre kostsamma än att åtgärda mögel och svamp eller skadedjur.

Börja gärna med att mäta luftfuktigheten i hemmet och tänk på när det känns obehagligt fuktigt eller torrt i luften. Kom ihåg att det är extra viktigt att titta på fuktigheten i källare, kök och badrum.

Kom ihåg: de flesta gillar en luftfuktighet på 30-50%! Kom även ihåg att för låg eller för hög fuktighet har sina nackdelar, fastän för hög fuktighet är det främsta att undvika.

Hoppas denna artikel om fukt i hemmet är användbar och att det får igång tankarna kring fukt hemma. Att tänka på just fukt i hemmet kan vara väldigt klokt både på kort och lång sikt, för både den egna hälsan och för skicket på hemmet och ägodelar.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar