Stekt färskpotatis – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa sätt att göra stekt färskpotatis!

Kokt färskpotatis i all sin ära, men i mitt tycke är färskpotatis om möjligt ännu godare när den steks i smör eller olivolja. Så här gör du!

Stekt färskpotatis är vanligt att göra till grilltillbehör och bearnaisesås. Gott till grillat kött, biffar, oxfilé, och fläskfilé, exempelvis!

Om man vill kan man lägga till lite lök och steka den tillsammans med färskpotatisen. Detta kan vara gott beroende på vad man ska äta till färskpotatisen, och självklart på ens egna smak för stunden!

Olivolja eller smör? En klassiker är att steka färskpotatisen i smör, men olivolja ger en mer medelhavsaktig känsla, speciellt om du också väljer att krydda med härlig oregano.

Hoppas färskpotatisen smakar och ha en riktigt trevlig måltid önskar jag!

Hur mycket färskpotatis går det åt per person? Man kan uppskatta att det går åt cirka 200-250 g färskpotatis per person!

Stekt färskpotatis

Receptet – Så gör du:

Stekt färskpotatis

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Kokt färskpotatis i all sin ära, men i mitt tycke är färskpotatis om möjligt ännu godare när den steks i smör eller olivolja. Så här gör du!
Tillagning 10 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
 

  • 0,8 kg till 1 kg färskpotatis
  • olivolja eller smör
  • salt och vitpeppar
  • oregano (valfritt)

Instruktioner

  • Skrubba och koka din färskpotatis i saltat vatten i ungefär 7 min, eller använd kall färskpotatis som kokats vid ett tidigare tillfälle. Låt potatisen svalna och torka innan stekning.
  • När potatisen slutat ånga, skär i hälften för att få lite mer stekyta.
  • Stek potatisen på medelvärme i en stekpanna i en klick smör eller olivolja. Tillsätt under tiden kryddor, och sänk värmen när färskpotatisen börjat få färg. Låt potatisen bli genomvarm.
  • Servera din stekta färskpotatis med valfritt tillbehör!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Stekt färskpotatis

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar