Oxsvansgryta – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på oxsvansgryta!

Denna oxsvansgryta är den perfekta måltiden, för en lugn dag med kallt väder. Severa gärna denna smakrika oxsvansgryta med ditt favoritbröd!

Detta rika recept på oxsvansgryta ger ett mört kött med en rik och smakrik gryta med gott om grönsaker.

Åh, oxsvansgryta! Det här är en favorit för oss här hemma. Oxsvanskött är riktigt härligt när man har det hemma, och då är det denna oxsvansgryta jag föredrar.

Lägg över dina rester i en lufttät behållare och förvara i kylen i 3-4 dagar. Du kan värma rester i mikrovågsugnen eller på spisen. Värm grytan på medelvärme i en stekpanna, kastrull eller gryta. Du kan lägga till mer nötbuljong om det behövs vid uppvärmning.

Din oxsvansgryta håller också 6-12 månader fryst i en lufttät behållare. Även om det fungerar bäst att låta grytan tina över natten i kylen innan den värms upp igen, kan du värma upp den direkt från frysen med antingen mikrovågsugn eller spis.

Oxsvansgryta

Receptet – Så gör du:

Oxsvansgryta

4.9/5 ( 178 röster )
Denna oxsvansgryta är den perfekta måltiden, för en lugn dag med kallt väder. Severa gärna denna smakrika oxsvansgryta med ditt favoritbröd!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 3 t 30 minuter
Totalt 4 t
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

  • 1,8 kg oxsvans, skuren i 2,5 cm tjocka bitar
  • ½ tsk rödvinsvinäger
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och peppar
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 st gul lök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 st morötter, skivade i 1 cm tjocka skivor
  • 3 st selleristjälkar, skivade 1 cm tjocka bitar
  • 2 st purjolök, rengjorda, halverade på längden, och skivade 1 cm tjocka
  • 1 st kålrot, skalad, hackad
  • 2 st lagerblad
  • 4 st timjankvistar
  • 12 dl nötbuljong (eller vatten + 2 st nötbuljongtärningar)
  • 2 msk hackad färsk persilja

Instruktioner

  • Lägg köttet i en stor skål och täck med kallt vatten. Tillsätt rödvinsvinäger, täck över skålen och ställ i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Häll av vattnet och klappa köttet torrt.
  • Hacka alla grönsaker och ha alla ingredienser redo.
  • Placera ett galler i den nedre tredjedelen av ugnen och förvärm till 170°C.
  • I en stor skål, blanda mjöl, senap, 1 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Värm 2 msk olja i en stor gryta på medelhög värme. Arbeta i omgångar, vänd bitar av oxsvans i mjölblandningen, skaka av överskottet och bryn på alla sidor i grytan. Överfyll inte pannan. För över färdigbrynta bitar till en tallrik, tillsätt mer olja i pannan efter behov.
  • Häll vin i pannan och låt puttra i 3 minuter, rör om för att skrapa upp brynta bitar från botten. Tillsätt lök och vitlök och tillaga i 2 minuter, rör om då och då. Rör i tomatpuré; tillaga i 1 minut. Lägg tillbaka köttet i pannan och tillsätt morötter, selleri, purjolök, kålrot, lagerblad och timjan. Krydda med salt och peppar.
  • Häll i buljong (eller vatten och buljongtärningar) och låt koka upp på hög värme. Täck över grytan med lock och sätt in i ugnen. Låt puttra tills köttet är mycket mört när det sticks igenom med en knivspets, ca 3 timmar.
  • Ta ut oxsvansbitarna och för över till en tallrik för att svalna. Kassera lagerblad och timjankvistar. Avskumma fett från toppen av grytan. Plocka köttet från ben och kassera benen. Ner med köttet ner i grytan igen och värm upp grytan på medelvärme, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, om så önskas, och rör ner persilja.
  • Färdigt! Njut av din oxsvansgryta ackompanjerad av ett gott bröd!
Nyckelord Oxsvansgryta
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar