Dvärgpudel – en elegant följeslagare

I denna artikel ges en introduktion till hundrasen dvärgpudel (på engelska: dwarf poodle), som lyfter hundrasens historia och ursprung, dess personlighet och egenskaper, samt vad som är viktigt att tänka på när det kommer till dvärgpudeln som husdjur.

dvärgpudel som leker utomhus
Dvärgpudelvalp

Historia

Dvärgpudeln har sina rötter i 1700-talet, och är en mindre version av standardpudeln. Man vet att den kommer från antingen Frankrike eller Tyskland, men inte det exakta ursprunget.

Den avlades fram främst för att utgöra sällskapshund, men användes också som en svampjägare omkring skogar, samt som cirkushund.

Dvärgpudelns personlighet

dvärgpudel som vilar på vit filt

Dvärgpudelns personlighet är värdig och självsäker. Dessa hundar är ofta omedvetna om sin lilla storlek och de bär sig åt som om de vore kungligheter. Trots sin envishet och sitt självförtroende så är de otroligt kärleksfulla hundar, som är både intelligenta och lojala till sina husdjursföräldrar.

Dvärgpudeln kommer i allmänhet överens mycket bra med barn. De kan också vara aggressiva eller “överglada” om de inte socialiserar och tränas med andra hundar tidigt i livet.

De är mycket lekfulla, vänliga och passar bra med barn i alla åldrar. De älskar att vara i centrum för uppmärksamhet är kända för sin kärlek att underhålla. De älskar att leka med sin familj och kan bo i lägenheter.

Med bra hörsel kan de utgöra alerta vakthundar, men deras aggressivitet mot främlingar innefattar oftast inte mer än att de skäller. Med främlingar är dvärgpudlar ofta reserverade.

Egenskaper

dvärgpudel ute på promenad
  • Genomsnittlig fullvuxen mankhöjd:  28-35 cm
  • Genomsnittlig fullvuxen vikt: mellan 12-14 kg
  • Genomsnittlig livslängd:  13-15 år
  • Ord som beskriver hundrasen: elegant, livlig, social, aktiv, kärleksfull
  • Tåls av många allergiker

Läs också (öppnas i ny flik): Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Dvärgpudlar är generellt sett fullt friska hundar med en livslängd på 13 till 15 år. Generellt för pudlar är att blindhet är vanligare än bland andra typer av hundar.

Här är några hälsoproblem som de är extra benägna att råka ut för:

  • Ögonproblem: Entropion, Trichiasis, Grå starr, Progressiv Retinal Atrofi (RTA) och andra ögonsjukdomar
  • Epilepsi
  • Patella luxation, som är en knäskada som innebär att knäskålen inte sitter rätt i leden, är relativt förekommande bland mindre hundar som papillon. Detta tillstånd kan vara närvarande sedan födseln.
  • Legg Calvé Perthes sjukdom

För vilken typ av ägare passar hundrasen?

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Dessa hundar är extremt känsliga för stress. De kan bli bokstavligen sjuka i magen, med matsmältningsbesvär och neurotiska beteenden, om hemmet utgör en stressig miljö. Dvärgpudlar är fridfulla, känsliga hundar som behöver ett lugnt, harmoniskt hem.

De passar bra för lägenhetsboende om de får sina promenader dagligen.

Har man små barn så är det viktigt med socialiseringsträning när hunden är valp.

Råd till de som är intresserade av att skaffa dvärgpudel

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Små, aktiva hundar gör av med mycket energi men har små magar vilket betyder att de äter lite men ofta.

Skötsel

Dvärgpudlars päls kräver regelbunden kamning och borstning hemma. En hundfrisör måste klippa pälsen i regel varje 6 veckor.

Borsta hundens tänder, dagligen är väldigt bra men några tandborstningar är bättre än inget alls.

Dvärgpudlar är smarta och livliga följeslagare, anpassningsbara till sina miljöer och är ganska lätta att träna – det är ingen överraskning att de en gång var mycket populära cirkushundar. Sammantaget är de underhållande, ivriga att behaga och mycket roligt att vara med. Pudlar är i allmänhet aktiva och smidiga.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel var underhållande och hjälpsam, och att du lärt dig något nytt om dvärgpudlar!

Se alla våra hundartiklar

Se alla våra husdjursartiklar

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar