Prästkrage: Fakta, Råd och Svar på Frågor

I denna artikel guidar vi till de vanligaste funderingarna kring prästkragen. Prästkrage är en flerårig vildblomma, som ofta hittas växande på gräsmarker och ängar med vildblomster. Den kan ofta täcka öppen mark om den lämnas ifred, och frodas framförallt i bördig jord. Den har en medelhög stjälk som toppas av en blomma som blommar från maj till september.

Hur känner man igen prästkage?

prästkrage

Blommorna sitter individuellt på toppen av långa smala stjälkar. Blommorna är 3-5 cm stora, med gula mittpunkter från vilka 20-30 stycken vita kronblad strålar ut. Prästkragen kan bli 30 cm hög och 40 cm bred.

Prästkragen är känd för att locka bin, nyttiga insekter, fåglar, fjärilar och andra pollinatörer. Den är nektar- och pollenrik, och har frön för fåglar.

Hur planterar man prästkrage?

prästkrage

Det enklaste för att påbörja odlande av prästkrage är att börja med frön i en kruka. Se till att krukan har dräneringshål i botten så överblivet vatten rinner ut ur krukan. Plantera 3 mm ner i jorden, på ett ungefär.

Du kan förvänta dig att de gror inom 10-20 dagar. Prästkrageväxter kommer att blomma följande år efter en säsongs tillväxt.

För att plantera ut prästkrage i kruka i trädgården, gör detta på sensommaren. Gräv ett hål som är dubbelt så stort som den kruka som prästkragen kom i. Placera prästkragen i hålet så att rotklumpen är i jämnhöjd med jordens yta. Placera prästkragarna 30-60 cm från varandra. Dessa växter växer snabbt, så se till att ge rotklumparna ges det utrymme de behöver för att expandera i din trädgård.

Bästa ljus och läge för prästkrage

prästkrage
De främsta nycklarna är att ge prästkragarna sol och plats i din trädgård. 

Prästkrage vill ha full sol och 30-60 cm utrymme till andra växter! Tusenskönor växer bäst i rik, bördig jord som är väldränerad och lätt sur med 5 eller 5,5 i pH-värde (surhet). Arbeta in kompost eller gödningsmedel i jorden när du planterar prästkragen för att ge den lite näring.

Om prästkragens frön

Man hittar prästkragens frön i hitta fröet i den gula färgade mitten av blomman, efter att den har torkat. Under de torkade bitarna i mitten av blomman hittas fröet. Detta är framförallt bra att känna till när man vill plantera prästkrage hemma. Genom att plocka fröna från en vild prästkrage får du hem fröna utan någon kostnad!

Föröka prästkrage

Ta en stjälk från en prästkrage du har tillgänglig. Avlägnsa blomman och lämna de nedre 3-5 centimetrarna fria från blad. Plantera sedan i en kruka, cirka en halv centimeter under jorden

Är prästkrage giftig?

Leucanthemum vulgare kan vara giftig för katter, hundar och hästar. Symptomen för katter och hundar beskrivs främst som milda, medan det för hästar kan vara mycket farligt.

Är prästkrage en perenn?

Vissa växtsorter som är prästkragar är ettåriga och lever endast i en säsong, medan andra är perenner, och lever i mer än en säsong. De fle

Är prästkrage ätbar?

Prästkragen har en bitter smak, men är helt ätbar. Strö de vita kronbladen på sallader eller andra måltider. Dessa kronblad kommer inte att dominera starkare smaker.

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar