Daggkåpa: Skötsel & Plantering (Växtguide)

I denna artikel tittar vi närmare på växten daggkåpa. Daggkåpa (latin: Alchemilla mollis eller Alchemilla vulgaris) är en vacker flerårig växt. På engelska heter daggkåpan lady’s mantle. Det svenska namnet daggkåpa kan tänkas komma från det faktum att bladens form som liknar en skål får morgondaggen att sitta kvar på bladen under förmiddagarna. Detta gör det givetvis lite trevligt att titta på växten.

Daggkåpas karaktärsdrag

daggkåpa

Daggkåpas blad är mjuka och praktfullt gröna, och påminner om ostron med sin halvrunda form. Bladen är lite sträva vilket gör att daggen sätter sig på bladen.

I slutet av våren och försommaren producerar växten gulgröna blommor som sträcker sig mot skyn.

Daggkåpan blir ungefär 15-30 cm hög, men vissa arter blir cirka 60 cm höga. Detta är en attraktiv perenn som kommer tillbaka år efter år.

Denna växt hittar hem hos trädgårdsägare som vill ha en lättskött växt. Det är en väldigt tålig växt som är enkel att ta hand om, och som kommer vara med i många, många år.

Vad man bör tänka på är att denna växt gärna sprider sig via sina frön. Efter att blommorna har blommat och börjar torka en aning så är det därför en god idé att skära bort blommorna, för att motverka spridning i trädgården av din daggkåpa.

Växten är inte rapporterad som giftig för hundar eller katter. Under medeltiden var detta en växt som användes i vissa helande syften, bland annat som thé.

Plantering av daggkåpa

Det svenska namnet daggkåpa kan tänkas komma från det faktum att bladens form som liknar en skål får morgondaggen att sitta kvar på bladen under förmiddagarna.
Det svenska namnet daggkåpa kan tänkas komma från det faktum att bladens form som liknar en skål får morgondaggen att sitta kvar på bladen under förmiddagarna.

Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man planterar daggkåpa på bästa sätt.

Vinter och svenskt klimat

Vanligtvis växer daggkåpa bra i regioner med svala somrar och fuktig, bördig jord, vilket passar in på det nordiska klimatet. Daggkåpa går faktiskt att odla i hela Sverige förutom de allra nordvästliga delarna av Norrland. Den har sitt ursprung i Europa där den har varit omskriven sedan 1532, så den trivs väl även på kontinenten.

daggkåpa

Även om dessa växter kan tolerera full sol, så fungerar daggkåpa bäst i halvskugga eller helskugga när den odlas i södra Sverige. Detta då temperaturerna och solen kan vara lite starkare i de södra delarna av landet.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera daggkåpa?

När det kommer till daggkåpa så kan man välja mellan två tider på året för plantering. Du kan antingen plantera daggkåpa-plantor eller frön tidigt på våren (efter den sista frosten) eller på hösten (och då kommer de upp på våren).

Det kan ta två år för nyplanterade daggkåpor att blomma, vilket betyder att den kan behöva lite tid att känna sig helt etablerad i jorden.

Vid plantering så ska fröna knappt täckas med jord vid plantering (planteras väldigt ytligt) och vattnas väl med en vattenkanna efter planteringen. Var extra noggrann med att vattna försiktigt så att fröna inte trycks ner alltför mycket i jorden av vattnet.

Avstånd vid plantering i trädgården

Du bör tillåta gott om växande utrymme för dessa växter, så att de får utrymme att växa till sig. Placera dem cirka 20 till 30 cm från varandra för bästa resultat. Bästa planteringsavståndet för daggkåpa är alltså cirka 20 cm till 30 cm.

På vilken typ av plats växer daggkåpa bäst?

Daggkåpa växer bra i full sol till halvskugga, men att den tar skada av för stark sol kan vara ett problem när den står i full sol. Växten tolererar nära full skugga och föredrar eftermiddagsskugga i varma klimat.

Områden med hög luftfuktighet kan uppleva vissa mögelproblem, särskilt om kronan (övre delen av växten) hålls fuktig. Bra luftcirkulation (lite blåst) och bör hjälpa.

Jordtyper

daggkåpa

Daggkåpa är inte särskilt speciellt petig när det gäller jord. Den gör sig bäst i en jord som är lite sur till neutral, med ett jord-pH på 5,5 till 7,5.

Daggkåpa sköter sig själv till stor del, och det är därför oftast inte nödvändigt att gödsla daggkåpaväxter om du inte har väldigt obördig jord. Detta är faktiskt en bidragande anledning till att många väljer att plantera den. Om du har obördig jord kan en handfull organiskt gödselmedel med långsam frisättning blandas med jorden vid plantering, för att höja näringen och ge lite bättre förutsättningar till tillväxt.

Att odla daggkåpa i krukor eller andra behållare

Daggkåpa kan odlas i krukor eller andra behållare! Detta är en relativt lågväxande växt, och den är således väl lämpad för livet i en behållare. En behållare bör vara 40 cm i diameter och halvdjup. Plantera fröna ytligt i krukan.

Skötsel av daggkåpa

Daggkåpa är en lättskött växt! Läs vidare i denna del för att lära dig mer om hur man sköter din daggkåpa på bästa sätt.

Vattning

Daggkåpan är härdig mot torka när de väl har etablerat sig i jorden, och de gillar inte att sitta i konstant våt mark. Vid hög värme eller vid full sol krävs dock regelbunden vattning för att förhindra att växten blir för torr, och att bladen då blir bruna. Ta därför för vana att vattna lite varje vecka under sommaren.

Håll gärna utkik efter tecken på att din daggkåpa ser lite hängig ut eller börjar skifta iväg från en hälsosam grön bladfärg.

Beskärning och förhindrande av spridning

Daggkåpa kan verkligen sprida sig via fröna i blommorna. Klipp därför av blommorna så snart de börjar vissna för att förhindra självsådd.

Om växten börjar växa i ett oönskat område, dra upp den snabbt. Hela växten kan beskäras om det behövs; detta kommer att uppmuntra till ny tillväxt och i vissa fall en andra blomning.

I början av våren kan du med fördel göra en insats genom att avlägsna torra blad och växtdelar, för att stimulera ny, frisk tillväxt, och säkerställa en fin blomstersäsong senare under sommaren.

Generella frågor kring daggkåpa

Nedan följer svar på vanliga frågor man kan ha gällande daggkåpa.

När blommar daggkåpa?

Daggkåpa har fina gula blommor, och blommar i slutet av våren till försommaren i luftiga gula massor ovanför lövverket. Ursprungligen sitter blommorna ovanför lövverket tills de blir för tunga och graciöst viker sig nedåt.

Daggkåpor är väldigt måna om att sprida sina frön, och det är därför fördelaktigt att klippa av blommorna så snart de börjar vissna en aning. Detta kan stimulera ny blomning men framförallt förebygga att växten sprider sig i trädgården, utan stannar på sin tillägnade plats.

Hur snabbt växer daggkåpa?

Daggkåpa växer relativt snabbt, men kan ta två år innan de blommar för första gången. Det fina är att den kommer tillbaka varje år.

Under början på varje vår så är det en bra vana att skära bort torra och döda växtdelar för att stimulera ny, frisk tillväxt och en fin växtsäsong!

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om daggkåpor är hjälpsam och att du får mycket glädje av dina daggkåpor!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar