Rieska (tunnbröd med potatis) – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på rieska, en typ av tunnbröd med potatis från det finska köket!

Finsk matkultur är rik på traditioner och smaker som går tillbaka generationer. Ett utmärkt exempel på detta är “Rieska,” ett traditionellt finskt tunnbröd från Finland och Tornedalen. I detta recept görs rieska med potatis som är ett av de mest populära sätten att göra brödet på. Rieska är en enkel men älskad brödsort som är perfekt till maten eller som frukost eller mellanmål. Servera med smör.

Färdiga rieskabröd är en syn att se och en njutning att äta. Dessa tunnbröd har en unik, rustik smak och är fantastiska att äta varma, gärna med smör eller ditt favoritpålägg. De är också utmärkta som tillbehör till grytor eller soppor.

Rieska tycker jag är perfekt för olika tillfällen. Du kan njuta av det som en del av din favoritmåltid, eller det kan vara ett perfekt mellanmål när du vill ha något gott och mättande.

Att rieska har just potatismos i degen ger brödet en underbar smak och textur som är svår att motstå. Om du inte vill använda potatismos går också pulvermos bra att använda. Med sina naturliga ingredienser och rustika smak, så är rieska perfekt för den som vill utforska den finska matkulturen eller bara njuta av en välsmakande måltid.

Så ge dig själv en smakupplevelse och utforska den traditionella finska matkulturen med detta Rieska-recept. Dessa tunnbröd med potatis kommer att föra dig till den vackra finska landsbygden och låta dig smaka på dess kulinariska arv. Så låt oss baka och njuta av detta enkla men fantastiska finska bröd tillsammans!

Receptet hittas här nedanför! Ha det så bra önskar jag er alla!

Rieska (tunnbröd med potatis)

Receptet – Så gör du:

Rieska (tunnbröd med potatis)

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En hyllning till den traditionella finska matkulturen. Med äkta potatismos i degen får de en underbar smak och textur som är svår att motstå. Perfekt att avnjuta som en del av din favoritmåltid eller som ett mellanmål när du vill ha något gott och mättande.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 10 bröd

Ingredienser
 

 • 3 dl kallt potatismos pulvermos går också bra
 • 4 dl vetemjöl
 • 1 st ägg
 • 0,5 tsk salt
 • 1 msk smör eller margarin

Instruktioner

 • Börja med att förbereda potatismoset och låt det svalna helt om du inte redan har det till hands. Om pulvermos, tillaga det enligt anvisningarna på förpackningen.
 • Sätt ugnen på 250°C.
 • I en stor skål, blanda det kalla potatismoset med vetemjöl, ägg och salt. Rör ihop ingredienserna försiktigt tills de är väl blandade. Du behöver inte överarbeta degen; det är viktigt att den inte blir för seg.
 • Tillsätt smöret eller margarinet i degen och blanda väl tills det är jämnt fördelat.
 • Dela degen i portionsstora bitar och forma dem till runda bröd, cirka 10 stycken. Placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
 • Använd en gaffel för att göra små hål på ytan av bröden. Detta hjälper dem att gräddas jämnt.
 • Grädda reiskabröden i mitten av ugnen vid 250°C i cirka 10 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg på ytan.
 • Färdigt! Servera reiskabröden varma, gärna med smör eller din favoritsmak av pålägg. Förvara i kylen.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Finskt, Svenskt
Nyckelord Rieska (tunnbröd med potatis)

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar