Höstlöv: Gör Detta, Kratta Inte! (Guide)

De flesta krattar sina höstlöv eftersom de lärt sig att löv är negativt för en gräsmatta. Detta är vanligtvis inte fallet, förutom om du har massor av löv som packas hårt över gräsmattan när snön lägger sig ovanpå. Då finns en chans för mögel, som hämnar gräset. Det finns dock andra alternativ till att bara räfsa höstlöven, som kan vara bättre för din gräsmatta och för miljön. Höstlöven innehåller massa näring till plantorna. Hur du tar vara på höstlöven tittar vi på i denna artikel!

En tanke man givetvis naturligt kan få är varför skogen kan klara av att hantera massvis med fallna höstlöv utan att någon räfsar upp.

Höstlövens goda egenskaper

höstlöv

Fallna löv, som ett ytterligare fysiskt lager av organiska material över marken, ger mat, skydd och material till bon till en mängd olika vilda djur, samt övervintrande skydd för ett antal insekter, som alla arbetar tillsammans för att bidra till en hälsosam trädgård.

Jorden i sig gynnas också av den höstliga gåvan av fallna löv, eftersom bladen huvudsakligen komposteras över tid till näringsämnen som bidrar med näring till vårens grässkörd, men som också ger mat till ett stort antal mikrober i jorden, som faktiskt är den viktigaste “grödan” du kan odla, med tanke på att allt växtliv i din trädgård är beroende av en hälsosam jordbiologi.

Klipp höstlöven när de är torra

Istället för att kratta bladen, vänta tills de är torra och frasiga (mogna för att hoppa i). Ta sedan fram gräsklipparen och kör en runda över hela trädgården. Sedan kan du bara lämna lövbitarna!

De sönderrivna höstlöven fungerar som naturligt gödsel och skyddar jorden runt dina träd, dina buskar eller din trädgård. Forskning som gjorts i USA visar faktiskt att om du klipper dina höstlöv med gräsklippare och sedan lämnar dem på din trädgård, så förhindrar det ogräs och får gräsmattan att må bättre.

Avslutande ord

Testa gärna detta tips och skriv gärna en kommentar nedan med dina bästa tips på vad man kan göra med höstlöv!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar