Venus Flugfälla: Skötsel, Plantering & Fakta

I denna guide lär du dig om venus flugfälla som ett tillskott i hemmet! Vi går igenom plantering och skötsel och besvarar flera frågor man kan tänkas ha kring växten.

Att odla venus flugfälla och ha i trädgården eller i en kruka känns unikt och spännande. Arten är förmodligen den mest berömda och kända köttätande växten!

Britten Charles Darwin, skaparen av evolutionsteorin, beskrev under 1800-talet växten som “den mest underbara i världen”. Många som bevittnat en venus flugfälla som stängs för att sluka en insekt är troligtvis beredda att hålla med – det är en imponerande växt.

Venus flugfälla är den mest underbara plantan i världen.

Charles Darwin, 1875 [1]

En unik och iögonfallande växt – karaktärsdrag

Venus flugfälla, engelska “Venus flytrap”, är en blommande växt som är mest känd för sitt köttätande. “Fällan” är gjord av två “gångjärnslingar” i slutet av varje blad. På lobens inre yta finns hårliknande sprön som kallas trikomer, som får lobarna att knäppas igen när bytet kommer i kontakt med dem.

Venus flugfälla äter främst insekter

Deras primära byte är myror, men de äter också flugor, skalbaggar, sniglar, spindlar och till och med små grodor. De behöver dock inte enbart insekter för näring. Liksom andra växter behöver de också vatten, gaser och solljus.

Plantan är inte farlig för människor och husdjur

Inte farliga för människor

Att dra fingret över en venus flugfälla (Dionaea muscipula) är ofarligt. Om du sätter fingret i en av plantans fällor och petar runt så kan du stänga igen fällan. Ingen skada kommer att orsakas den som rör den, men du kan däremot skada och riskera att döda växten om du rör för mycket. Att stänga igen plantans fälla gör den oförmögen att applicera sin fotosyntes. [2]

Att äta plantan kan orsaka lätta magproblem och magirritation.

Inte farliga för husdjur

Vissa källor talar om samtal till veterinärer om att venus flugfälla har förtärts av husdjur. Husdjuren visade antingen inga symtom eller högst milda magproblem. [3]

Planteringsguide för venus flugfälla

Vinter och svenskt klimat

Växten går in i vinterdvala i 3-4 månader under hösten.
Vanligtvis kommer de ut ur vinterdvalan omkring mitten av februari och går in i vintervila runt slutet av oktober.

Vinterdvalan är ett börjar som ett resultat av kalla temperaturer (under 10 grader) i kombination med att dagarna blir kortare. Innan de går in i dvala tappar de sina upprättstående blad och slutar växa helt. Under vintern kan de tåla frost över natten och temperaturer ner till -7 grader. [3]

Vad är den bästa tiden på året för att plantera venus flugfälla?

I Skandinavien är det bäst att börja runt slutet av februari, genom att hitta ett soligt fönster med söderläge för att få venus flugfällan att börja växa inomhus, fram tills senare på våren då det inte finns någon risk för frost ute. När det inte längre finns någon risk för frost så är det säkert att ta ut din venus flugfälla utan några bekymmer.

På vilken typ av plats växer venus flugfälla bäst?

Venus flugfälla växer bäst i fuktig, sur jord i full sol. De kan överleva i delvis skugga, men behöver minst 4 timmars solljus under våren och sommaren. För att de ska frodas behöver de 12 timmars direkt solljus per dag. Du kan ge lite skugga genom att hänga en tunn linneduk över växterna.

Avstånd vid plantering i trädgården

Förutsatt att man sköter sin venus flugfälla väl i några år, kommer den att nå en maximal storlek på cirka 15 cm i diameter. Tänk på att det är storleken på hela plantan, för de individuella “fällorna” växer ju i grupp! En enstaka flugfälla kan vara en smula större än 3 cm i längd.

Att odla venus flugfälla i krukor eller andra behållare

Små och medelstora venus flugfällor kommer att växa utmärkt i en kruka med ca 8 cm i diameter, men en stor växt kommer att behöva en kruka med en diameter på ca 16-20 cm. Använd alltid mineralfritt vatten till dina köttätande växter, till exempel regnvatten eller destillerat vatten.

Skötsel av venus flugfälla

För bästa möjliga skötsel av plantan , håll jorden fuktig, men låt inte växterna ständigt stå i vattenrik jord. Om du odlar dem dem i en kruka är det viktigt med dräneringshål i botten av krukan. Om du har ett venus flugfällaterrarium, placera grus under jorden för extra dränering. God luftcirkulation är också viktigt för att de ska växa bra.

Vattning – viktigt med mineralfritt vatten

Venus flugfällor behöver mineralfritt vatten, och kräver därför destillerat vatten eller regnvatten. Detta är viktigt att tänka på. De utvecklades ursprungligen till att växa i fuktig, kvävefattig jord, och att ge dem kranvatten, flaskvatten, eller filtrerat vatten kan resultera i en uppbyggnad av mineraler som så småningom kommer att döda växten.

En annan viktig sak att tänka på när det kommer till vattning är att inte låta bladen lämnas fuktiga. Detta ökar risken för gråmögelangrepp, vilket gås igenom i detalj en bit längre ner i artikeln!

Har du flugfällan i en kruka, vattna gärna underifrån genom att tillsätta vattnet genom ett underliggande fat. Under sommarmånaderna kan mindre krukor torka ut på bara en dag om vädret är mycket varmt och torrt.

Både i krukor och i trädgård bör de vattnas till den grad att jorden är lätt fuktig eller våt, och ordentligt mättad på vatten. Låt sedan jorden torka till den punkten att den är bara är väldigt lätt fuktig innan du vattnar igen.

Bör jag gödsla min venus flugfälla?

Nej, du bör undvika gödselmedel av liknande skäl som för vatten med mineraler: de tål det ej och riskerar att dö.

Ifall venus flugfällan råkar ut för mögel

Växten kan råka ut för gråmögel (Botrytis cinerea) när bladen alltid hålls fuktiga eller skräp och lösa blad lämnas ligga på jorden runt plantan. Om din planta har gråmögel, kommer möglet se ut som det mögel som kan hittas på utgått bröd.

Vanligtvis är det första du kommer att märka fläckar på dess stjälkar eller blad. De delar av växten som påverkas av gråmögel kommer att att lossna från plantan. Om din växt står i hög luftfuktighet och har fuktig jord, ökar sannolikheten för svampangrepp, och detta kan orsaka mögelspridning och göra din växt sjuk.

För att förhindra att mögelangreppet sprider sig, beskär eventuella angripna delar av plantan och avlägsna jord eller byt kruka helt. Att hålla bladen torra är mycket viktigt, så ge din växt mycket värme, ljus och luftcirkulation för att förhindra att den blir för fuktig.

Generella frågor kring venus flugfällor

När blommar venus flugfälla?

En fullvuxen planta blommar på våren, 2-4 år efter plantering. Om du inte är en erfaren odlare och har för avsikt att skörda fröna, så ska du klippa av blomstjälken när den blivit cirka 5 cm hög. Blomning kan vara utmattande för venus flugfällor, och de flesta kommer att växa kraftigare under sommaren om deras blomstring förhindras.

Hur snabbt växer venus flugfällor?

En venus flugfälla kan leva i 20 år, men det tar mycket lång för dem att växa till sig. Det tar faktiskt 2-4 år för venus flugfällor att blomma för första gången. När du först planterar din venus flugfälla i en kruka någon gång på slutet av februari, så kommer den att växa långsamt till mitten av maj, då den börjar ta fart och växa snabbare.

Hur länge lever en venus flugfälla?

En venus flugfälla kan leva i 20 år om den sköts på rätt sätt!

Sitter du på ytterligare kunskap om venus flugfällor som du vill dela med dig av för guidens skull? Skriv då gärna en kommentar eller kontakta oss gärna!

Allt om att odla och plantera på Hemmanytt.se finner du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar