Trädgårdsverktyg: 6 Verktyg Som Alla Bör Äga!

Denna artikel innehåller reklamlänkar till webbutikerna Odla.nu, Granngarden.se, Proffsmagasinet.se, GardenStore.se samt Byggmax.se.

Med rätt trädgårdsverktyg blir trädgårdsarbete både enklare, roligare, och mer skonsamt för kroppen. I denna artikel tittar vi på 6 olika trädgårdsverktyg som utgör grundstommen i en trädgårdsmästares samling. Dessa 6 typer av trädgårdsverktyg i artikeln passar in i alla typer av trädgårdar och är essentiella för alla som har en trädgård!

Artikeln går igenom vad man kan använda respektive trädgårdsredskap till, samt vad man bör tänka på vid köp.

Många ställer sig ofta frågan: vilken produkt ska man köpa? När det kommer till varje typ av trädgårdsverktyg, så har vi listat de produkter som har fått bäst betyg i flera experttester som vi har tagit del av.

Läs också: Vår guide till hur du får bort rost på metall och gamla trädgårdsverktyg

1. Planteringsspade

trädgårdsverktyget planteringsspade
Foto: Pikist

Planderingsspadens användningsområden

En planteringsspade är ett litet handverktyg som används för att gräva, lägga ut, jämna ut, eller flytta små mängder kompakt eller partikelformigt material.

Som namnet planteringsspade antyder så är det ett utmärkt verktyg till när man planterar en växt. Den har ett smalt, lätt skopat blad som är perfekt för detta. Precisionen man så enkelt får genom planteringsspaden gör den till ett essentiellt trädgårdsverktyg.

Att tänka på när man köper en planteringsspade

Man kan välja mellan en planteringsspade i plast som i regel kostar lite mindre men som slits snabbare, eller en mer härdig planteringsspade i metall. Metall tål mer och kan klara även lite tyngre arbeten om det krävs.

Rekommenderade planteringsspadar


Planteringsspade Classic

GARDENA Planteringsspade Classic

Denna planteringsspade Classic från GARDENA är ett perfekt tillägg till trädgårdsverktygen.

Den är 8 cm bred och i stål belagt med plast, för extra lång livslängd!

Läs mer och köp här från Odla.nu!


trädgårdsverktyg planteringsspade spade handdigger

Ergonomisk och nytänkande: Spade Handdigger

Det här är en ergonomisk som fördelar vikten över en större yta och avbelastar handled och arm.

Läs mer och köp här från Odla.nu!


trädgårdsverktyg planteringsspade fiskars premium

Fiskars Premium

Detta är ett väldigt bra premiumval som tål otroligt hög belastning (35 kg) och som kommer att hålla länge. Från kvalitetsmärket Fiskars.

Läs mer och köp här från Proffsmagasinet.se!


2. Grep/Plantergaffel

Grepens användningsområden

Grepen (även kallad plantergaffel) används till att lossa, lyfta, vända, och mjuka upp kompakt jord inom trädgårdsskötsel och jordbruk. Den är också perfekt till att blanda in kompost eller gödsel i din jord.

En grep eller gaffel med långt skaft är utformad för mer generellt arbete och är lämplig för att bearbeta lite större trädgårdsområden. En grep eller gaffel som man enkelt håller i handen är perfekt för smalare, mindre områden.

Att tänka på när man köper en grep

Om man bara ska ha en enda grep bör man fundera på om man brukar arbeta i trädgården mer storskaligt eller mer i mindre skala. Beroende på detta så är en grep med stort skaft eller en mindre grep man håller i handen olika relevant i ens samling av trädgårdsverktyg.

När det kommer till trädgårdsverktyget grep såväl som många andra trädgårdsverktyg, så har man ofta olika material att välja mellan. Rostfritt stål är att föredra för just grepen då den bör kunna utstå hård friktion som den utsätts för i jord och mark.

Rekommenderade grepar


trädgårdsverktyg plantergaffel gardena

Hemmanytts val: GARDENA Plantergaffel

Denna plantergaffel (grep) med kort, handhållet skaft, är en ergonomisk och prisvänlig modell. Den är dessutom tillverkad i högkvalitativt stål med plastöverdrag för extra lång hållbarhet.

Läs mer och köp här från Odla.nu!


Trädgårdsverktyg Grep 83 cm

Grep 83-centimeter långt skaft

Denna långa grep är en perfekt modell med långt skaft. Den är gjord i svarlackerat stål med ett skaft i trä.

Läs mer och köp här från Odla.nu!


3. Trädgårdshandskar

trädgårdshandskar, ett essentiellt trädgårdsverktyg
Foto: Pikist

Trädgårdshandskars användningsområden

Trädgårdshandskarna utgör en grundstomme bland trädgårdsverktygen. Detta då de skyddar dina händer från att ta skada och att bli smutsiga när du arbetar i trädgården.

Många trädgårdshandskar har ett skydd på ytan som hindrar handen från att stickas av eventuella taggar som vissa växter har, vilket är väldigt praktiskt.

Att tänka på när man köper en trädgårdshandske

Trädgårdshandskar brukar generellt komma i flera olika storlekar och storleken mäts ofta i tum (1 tum = 2,54 cm). Man mäter runt handen på dess bredaste omkrets. Titta gärna på just storleken när det kommer till varje märke, då det kan variera i storlekar mellan olika märken. Generellt gäller följande:

Generella storlekar på trädgårdshandskar för kvinnor:

 • XS = 6 tum (15 cm)
 • S = 6,5 tum (16,5 cm)
 • M = 7 tum (18 cm)
 • M/L = 7,5 tum (19 cm)
 • L = 8 tum (20 cm)
 • XL = 8,5 tum (23 cm)

Generella storlekar på trädgårdshandskar för män:

 • XS = 7 tum (18 cm)
 • S = 7,5-8 tum (20 cm)
 • M = 8,5-9 tum (23 cm)
 • L = 9,5 till 10 tum (25 cm)
 • XL = 10,5 till 11 tum (28 cm)
 • XXL = 11,5 till 12 tum (30 cm)

Rekommenderade trädgårdshandskar


Handske Tegera 884

Hemmanytts val: Tegera 884

Vi har använt dessa handskar ett tag och tycker att de är toppen! Priset är dessutom väldigt fördelaktigt. De är vatten- och oljeavvisande och har ett riktigt skönt grepp.

Läs mer och köp här från Granngarden.se!


Trädgårdsverktyg handskar Hestra Garden Robin

Riktigt läckra: Hestra Garden Robin

Dessa trädgårdshandskar från Hestra är otroligt snygga, och är lämpade för allround-arbete i trädgården.

Läs mer och köp här från Proffsmagasinet.se!


handske Tegera 990

Expertens val: Tegera 990

Dessa handskar lyfts fram av flera experter som bland de bästa på marknaden. Med skärskydd och med bra skydd mot sår, så är detta definitivt ett superbra val.

Läs mer och köp här från Proffsmagasinet.se!


4. Skyffel/Spade

trädgårdsspadar
Foto: Piqsels

Skyffelns användningsområden

Skyffeln är ett trädgårdsverktyg som används till att gräva eller mjukgöra mark, eller för att bryta upp hårda klumpar i jorden. Skyffeln utgör ett av de viktigaste trädgårdsverktygen, både trädgårdsodlande och jordbruk.

Att på ett effektivt sätt kunna hantera, bryta upp, och flytta runt jord är en av de mest grundläggande delarna av trädgårdsarbete, och som i princip endast möjliggörs via skyffeln. Därför är det en hörnsten bland trädgårdsverktygen.

Att tänka på när man köper en skyffel

Att välja en skyffel i rostfritt stål säkerställer en längre livslängd på trädgårdsverktyget. En aspekt för den bästa komforten är längden på skaftet. För de absolut flesta passar en skyffel med ett skaft som mäter runt 75 centimeter i längd. Är man lång och arbetar ofta i trädgården kan en skyffel med längre skaft vara bra att skaffa för en bästa ergonomi. På samma sätt kan det för en kortare trädgårdsmästare och barn vara berättigat med skaft kortare än 75 cm.

Vissa skyfflar kan vara antingen spetsformade eller kvadratiska/rektangulära blad, och de olika formerna ger marginellt olika trädgårdsverktyg. Spetsformade lämpar sig bäst för att gräva i jorden, medan kvadratiska/rektangulära blad är bäst till att flytta runt jord.

Vikten på skyffeln ska också beaktas. Vissa spadar kan vara väldigt tunga och jobbiga att arbeta med för vissa trädgårdsmästare. Om man är osäker kring just vikten rekommenderas det därför att man provar att hålla skyffeln i sina händer i butik innan man gör sitt köp.

Rekommenderade skyfflar/spadar


trädgårdsverktyg spade fiskars 2430

Fiskars 2430 Spetsig

Vi på Hemmanytt gillar Fiskars och har haft flera av deras produkter väldigt länge nu. De håller riktigt bra, och denna skyffel med blad i hållbart stål och skaft i trä är inget undantag enligt experttester!

Läs mer och köp här från Proffsmagasinet.se!


Trädgårdsverktyg Spade Gardena NatureLine Spetsig

Spade Gardena NatureLine Spetsig

Tyska Gardena har fått riktigt bra recensioner när det kommer till denna spade/skyffel. Med ergonomisk design, ett blad i härdat stål och ett skaft av ask så är detta en modell som man kan få mycket glädje av i många år.

Läs mer och köp här från GardenStore.se!


Trädgårdsverktyg grävspade WOLF-Garten ASP-D

Grävspade ASP-D från WOLF-Garten

Med en totallängd på 123 cm är detta ett val för den som är lång och vill undvika att slita på ryggen. Spaden är i stål med ett skaft som vid handtaget har gummibeläggning.

Läs mer och köp här från Byggmax.se!


5. Räfsa

trädgårdsverktyget räfsa
Foto: Max Pixel

Räfsans användningsområden

Räfsan är helt klart ett essentiellt trädgårdsverktyg med sina tre huvudsakliga användningsområden:

 1. Städning. Räfsan är oerhört användbar till att avlägsna löv, klippt gräs, ogräs, döda växter och stenar från trädgården. Räfsor med olika storlekar kan användas till antingen stora eller smala utrymmen. Verktyget kommer till sin fulla rätt på hösten, eller tidigt på våren.
 2. Förbättra gräsmattan. Räfsor kan hjälpa dig att ta bort mossuppbyggnad från gräsmattan så att den ser snyggare ut, mår mer hälsosamt, och har en luftad jord.
 3. Räfsa på jord. Räfsor fungerar perfekt till att ta bort stenar eller ogräs från jord. De är idealiska för att ta bort oönskat material ur rabatter och jord, utan att störa jorden under alltför mycket.

Att tänka på när man köper en räfsa

Räfsor är rätt lätta i sin natur så man behöver inte tänka alltför mycket på skaftet eller tyngden. Pinnarna som är nederst på skaftet är det man allra främst bör lägga sin fokus på.

I vanlig ordning så är plast oftast billigare med en större benägenhet att kunna gå sönder, medan metall i regel är dyrare och håller bättre.

Rekommenderade räfsor


trädgårdsverktyg räfsa FISKARS 5170

Fiskars 5170

En högkvalitativ räfsa från Fiskars, ett högkvalitativt märke med decennier av erfarenhet. Denna räfsan med ett skaft i trä och pinnar i metall lämpar sig utmärkt till både räfsning och rensning. Den har rankat väldigt bra i många experttester och passar alla.

Läs mer och köp här från Odla.nu!


räfsa FISKARS Ergonomi 135410

Fiskars Ergonomi 135410 – bra ergonomi

Detta är en annan högkvalitativ räfsa från högkvalitativa Fiskars. Denna räfsan är designad för att vara så skonsam för kroppen som möjligt, och har därför även prisats för sin ergonomi av experttester.

Läs mer och köp här från Proffsmagasinet.se!


trädgårdsverktyg räfsa bahco lst 40311

Modern räfsa: BAHCO LST-40311

Med 16 pinnar i lackerat stål och ett skaft av aluminium är detta ett modernt och läckert val som är framlyft som riktigt bra av experttester. Den har även ett upphägningshål högst upp på skaftet.

Läs mer och köp här från Proffsmagasinet.se!


6. Vattenkanna

trädgårdsverktyget vattenkanna

Vattenkannans användningsområden

Växter behöver vatten, och vissa växter kräver att trädgårdsmästaren vattnar dem. Där kommer vattenkannan in som ett essentiellt trädgårdsverktyg.

Vattenkannor kan också användas till att fördela gödsel över jord, via upplösbart gödsel som löser upp sig i en vattenkanna fylld med vatten.

Ett sprinklertillägg, eller stril, som sätts ytterst ut på vattenkannan kan vara intressant för vissa. Dessa är användbara för känsliga växter och nyligen planterade små groddar. Strilen ger även en mångsidighet, då det ofta går att ta bort så att du också kan leverera snabba doser av vatten. Det är också användbart att kunna ta bort sprinklertillägget om det måste rengöras.

Att tänka på när man köper en vattenkanna

De två mest grundläggande typerna av vattenkannor är antingen metall eller plast. Plast brukar vara lite billigare och är i allmänhet inte så hållbara, men däremot lätta.

Metallvattenkannor håller längre, förutsatt att de motstår rost. Dessa kan vara lite tyngre att arbeta med, men deras hållbarhet gör dem mer långlivade.

Det finns inget rätt eller fel val när det kommer till vattenkannor. Plast kan förorena ditt vatten, vilket är något att ta hänsyn till om du vattnar plantor du ska äta. Annars borde både plast och metall göra ett lika bra jobb.

Rekommenderade vattenkannor


Trädgårdsverktyg Vattenkanna Oval Med Stril Cremevit 4 L

Vattenkanna Oval Med Stril Cremevit 4 L

Denna vattenkanna i plåt tycker vi är ett praktiskt och snyggt trädgårdsverktyg. Den är tillverkad i plåt som kommer ha en längre livslängd och har en stril vilket gör den mångsidig. Den har även lyfts som ett bra val i experttester.

Läs mer och köp här från Odla.nu!


Trädgårdsverktyget Vattenkanna Nyby, 10 liter

Vattenkanna Nyby, 10 liter

Detta är en gammaldags vattenkanna som är snygg och som rymmer 10 liter, alltså lite mer än den förra vattenkannan. Den är också tillverkad i plåt och har en stril vilket gör den mångsidig. Vattenkannan har rekommenderats som ett stilmedvetet val av experter.

Läs mer och köp här från Granngarden.se!


Trädgårdsredskapet Vattenkanna Granngården Guld, 10 liter

Vattenkanna Granngården Guld, 10 liter

Detta är en festlig modell i plast som är enkel att använda och som är prisvänlig.

Läs mer och köp här från Granngarden.se!


Avslutande ord

Hoppas denna artikel var intressant och hjälper dig med dina trädgårdsverktyg!

Idén till denna artikel kom från: https://www.homesandgardens.com/

Mer läsning:

Alla våra artiklar om trädgård.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar