Basbousa – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag ett gott recept på basbousa!

Basbousa är en söt och saftig mannagrynskaka som härstammar från Mellanöstern och norra Afrika. Den är en populär del av det arabiska köket, och är känd under olika namn i olika regioner.

Just detta recept på basbousa innefattar en härlig kaka med en härlig smak av citron och kokos. Kakan får stå i en enkel sockerlag, vilket ger den en riktigt god saftighet och sötma.

Bitar av kakan som inte äts upp direkt kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåp. Där håller den sig saftig och god i upp till 3-4 dagar. Den är god att äta kall, eller rumstempererad, eller så kan man även värma dem försiktigt i mikron.

Denna kaka är otroligt god och enkel att göra och jag hoppas att ni ska gilla receptet. Perfekt att servera som en delikat efterrätt eller som fika tillsammans med kaffet eller théet. Ha det gott!

Basbousa

Receptet – Så gör du:

Basbousa

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Basbousa är en läcker och saftig mannagrynskaka med en hint av citron och kokos, perfekt att avnjuta som efterrätt eller fika.
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 3 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl neutral matolja (ex. solrosolja eller rapsolja)
  • 2 dl mjölk (varav 1 dl för att blötlägga)
  • 3 dl mannagryn
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Riven kokos till topping

Sockerlag

  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vatten
  • 1 st citron – saften och skalet (gärna ekologisk)

Instruktioner

Sockerlagen

  • Vi börjar med att göra sockerlagen. Häll kokande vatten över citronen och skrubba rent den, eller använd annat valfritt sätt för att få bort eventuella kemikalier från den. Riv citronskalet.
  • Koka upp socker och vatten i 5 minuter. Ta sedan av från värmen och tillsätt citronsaft och rivet citronskal. Låt svalna.

Kakan

  • Sätt ugnen på 200 grader Celsius och smörj lätt en springform (ca 24 cm i diameter).
  • Vispa ägg, vaniljsocker och socker till en luftig smet.
  • Tillsätt 1 dl mjölk och olja, och rör om kort.
  • Tillsätt mannagryn, mjöl och bakpulver, och blanda försiktigt.
  • Häll smeten i formen och grädda i 20-25 minuter, tills kakan är gyllenbrun. Testa med att sticka in ett spett för att se om den är klar (om spettet är degfritt när det kommer ut är kakan klar).
  • Ta ut kakan ur ugnen. Stick flera gånger med en sticka i kakan.
  • Häll över resterande 1 dl mjölk och låt det absorberas en kort stund. Därefter häller du jämnt över sockerlagen. Täck över formen och låt kakan svalna.
  • Strö över kokosflingor på kakan och skär den sedan i fina bitar och njut!
Måltid Efterrätt
Kök Mellanöstern, Svenskt
Nyckelord Basbousa

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar