Ormhassel: Skötsel, Plantering, Fakta (Guide)

I denna artikel guidar vi till Ormhassel. Ormhassel (Corylus avellana ‘Contorta’) är en buske eller litet träd känt för sina fina förvrängda och vridna grenar som sträcker sig i alla riktningar. Detta är en lövfällande växt med en enorm skönhet. Den flerstammade ormhasseln är användbar för vinterblomsarrangemang, och utgör dessutom en fint samtalsämne!

Ormhassels karaktärsdrag

ormhassel

Med förvrängda grenar som sticker ut på vintern mot den klarblå himlen, så bär ormhassel guldgula blommor under senvintern. Sedan efter vintern så dyker färska gröna, löv upp på grenarna.

I slutet av vintern och tidigt på våren dinglar långa, hängande, gyllengula blommor som julpynt från de livliga, brunbarkade grenarna som krullar och spirar åt alla håll.

Denna buske är idealisk för odling i en halvskuggig rabatt eller trädgård, där ormhasselns vinterskönhet kan uppskattas fullt ut.

På sommaren uppträder i stort sett äggrunda, krispigt texturerade, halvgröna blad från alla grenar på växten.

Ormhassel växer upp till storleken 240-300 cm hög och bred. Effektiv beskärning hjälper till med att bibehålla växtens utseende och förhindra bildning av snår.

Ormhassel ser spektakulär ut som mittpunkten i en vinterträdgård. Bra val för häckar eller skärmar, eller längs trottoarer där dess vackra silhuett kan beundras av förbipasserande. Kan också odlas i behållare.

Ormhassel är känd för att locka till sig bin, nyttiga insekter, fåglar, fjärilar/nattfjärilar och andra pollinatorer. Växten bär på nektar-/pollenrika blommor, ger skydd och livsmiljö till pollinatorer och har dessutom frön till fåglar.

Ormhassel har ursprung i Europa, Västasien och norra Afrika.

Plantering av ormhassel

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt planterar ormhassel.

Vinter och svenskt klimat

Ormhassel klarar av att växa i hela Sverige förutom i norra Norrland. Detta är en härdig växt som faktiskt visar en av sina bästa sidor i en vinterträdgård.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera ormhassel?

Plantera i september, oktober, eller november.

Avstånd vid plantering i trädgården

Det bästa avståndet vid plantering av ormhassel är 300 cm.

Djup vid plantering

Plantera ormhassel på ett djup av 50 centimeter. Sprid ut rötterna i alla riktningar för bästa positionering för tillväxt i jorden.

På vilken typ av plats växer ormhassel bäst?

Ormhassel presterar bäst i full sol till halvskugga. Detta är en härdig växt som ofta kommer att trivas på sin plats.

Jordtyper

Ormhassel trivs i näringsrika, fuktiga, och väldränerade jordar. Plantera ormhassel i bördig, väldränerad jord i full sol till halvskugga. Gödsla årligen med gödsel eller kompost.

I kruka

Ormhassel är lämplig för odling i en stor kruka. Det vanligaste är att man köper en ormhassel i kruka och sedan följa anvisningarna.

Skötsel av ormhassel

Ormhassel har ett lågt skötselbehov och är generellt sjukdomsfria. Håll utkik efter larver, gallkvalster, bladlöss och sågflugor. Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur man på bästa sätt sköter sin ormhassel.

Vattning

Ormhassel kräver inte mer vattning i jämförelse med andra växter. Dess krav på vattning är mycket enkla. För det första önskar denna förvrängda busken fuktig jord, och du måste vattna ofta i anslutning till planteringen. Vattna därför en gång i veckan under sommarmånaderna.

När ormhasseln väl är etablerad, fortsätt att ge den vatten regelbundet om vädret är torrt och regn uteblir, speciellt på sommaren.

Beskärning

Beskärning bör hållas till ett minimum för att bevara stilen på denna buske. Ta bort sjuka, skadade eller korsande skott i slutet av vintern eller tidig vår, framförallt för att undvika att den krullar ihop sig med dess grenar.

Generella frågor kring ormhassel

Nedan följer svar på några generella frågor man kan ha om ormhassel.

När blommar ormhassel?

Ormhassel blommar på senvintern i mars eller april, tidigare än de flesta andra växter.

Hur snabbt växer ormhassel?

Ormhassel är ett litet träd eller en stor buske som kommer att växa till 3×3 meter på 20 år och så småningom bilda en rundad form. Detta vridna hasselträd klarar sig bra i alla jordtyper (med preferens för kalkjord), så länge jorden är fuktig men väldränerad i halvskugga eller full sol.

Kommer ormhassel tillbaka år efter år?

Ormhassel kommer definitivt tillbaka år efter år och kan bli flera decennier gammal utan problem!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar