Odla Sparris: Guide till Plantering & Skötsel

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att odla sparris. Artikeln går igenom allt från plantering, till skötsel och skörd. Det är inte bara lätt att odla och sköta sparris, utan det är också en flerårig gröda, vilket betyder att den kommer tillbaka av sig själv år efter år.

Med en plantering kan du år efter år se fram emot skördar av sparris, vilket är en lyxig känsla. Faktum är att en enda plantering av sparriskronor kan fortsätta producera i 20 år eller mer.

Odla sparris – nyckeltal

Nedan presenteras några nyckeltal när det gäller att odla sparris.

Såtid i Sverige:mars/april (efter sista frost)
eller september
Tid mellan plantering och skörd:2-3 år
Skördetid i Sverige:tidigt på våren
Årighet:Flerårig (kan ge skörd i uppemot 30 år)
Avstånd:50 centimeter mellan plantor, 1 meter mellan rader
Plantera inte när:Lökar (vitlök, purjolök, gul lök…)

Plantering av sparris

Om du planterar ett sparrisfrö så kommer plantan inte ge ätbar sparris förrän 2-3 år senare. Sparris kan alltså odlas från frö, men den lite snabbare metoden är att plantera en år gamla växter som köps i trädgårdsbutiken. På det sättet behöver du bara vänta ett år för att få din första sparrisskörd.

Du kan plantera både dina frön och din planta i mars eller april, efter årets sista frost. Vissa sorter av sparris kan också planteras på hösten, med våren går alltid bra.

Läs vidare i denna del av artikeln om hur du på bästa sätt planterar sparris.

Vinter och svenskt klimat

Sparris kan odlas i de flesta områdena i världen, men växer mer robust i svalare områden med långa vintrar, såsom norden och Sverige. Den ätbara delen av sparrisväxten är det unga stjälkskottet, som dyker upp när jordtemperaturen stiger över 10 grader celsius på våren.

Sparris är en av de första sakerna du kan skörda i trädgården på vårkanten.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera sparis?

Plantera sparris på våren eller hösten på en solig plats med näringsrik, väldränerad jord. Sparris tar några säsonger att mogna men kommer att kunna ge skördar i 15 till 30 år. Välj därför en plats för planteringen som kommer att bli ostörd under lång tid

Avstånd mellan växterna

Ge din sparris 50 cm mellan plantorna, och ge rader av sparris 1 meters avstånd från varandra.

Sätt varje frö i ett cirka 15-20 cm djupt hål.

Sparris i kruka

Fyll botten av krukan med 5 centimeter av grus, och se till att krukan har dräneringshål i botten.

Fyll sedan resten av krukan med en högkvalitativ krukväxtjord.

Plantera sparris i behållaren genom att följa förpackningsinstruktionerna. Oftast ska sparrisen sättas 15 cm djupt ner i jorden.

På vilken typ av plats växer sparris bäst?

Sparris behöver minst 8 timmar sol per dag för att frodas. Eftersom sparris är en långlivad perenn (flerårig), plantera inte där träd eller höga buskar så småningom kan skugga växterna eller tävla om näringsämnen och vatten. Rotsystemet på sparris kan växa till en enorm storlek: 1,5 meter i diameter och 3-5 meter djupt.

Lökar som purjolök, vitlök och gul lök som delar marken med sparris sägs hämma dess tillväxt. Det betyder inte att du måste välja mellan det ena eller det andra: Plantera alla lökar med ett bra avstånd från sparrisbäddar så blir det bra.

Vissa skojar och säger att sparris växer på ett sätt som nästan är svårt att tro på – men så här ser det faktiskt ut!

Jordtyper

Sparris växer bäst i djup, väldränerad, sandig lerjord. Om du har tyngre, mer kompakt jord, oroa dig inte, för det är fortfarande möjligt att odla sparris med i princip vilken jord som helst. Plantera 15 cm djupt i rader med en halvmeters avstånd mellan varje planta, och 1 meters avstånd till varandra.

Skötsel av sparris

Läs vidare i denna del av artikeln för att lära dig mer om hur du på bästa sätt kan sköta om din sparris.

sparis i bunke
Att skörda rikligt med sparris är en riktigt lyxig känsla

Vattnande av sparris

Sparris behöver regelbunden vattning, särskilt när den är ung; ge den 3 till 5 centimeter vatten per vecka under de två första växtsäsongerna. Ge sparrisväxter äldre än två år cirka 3 centimeter vatten per vecka.

Om du ger dem en bra start när du planterar dem första gången, får färre problem under de kommande åren.

Skörd

skördad sparris

Låt oss nu komma till frågan: växer sparris upp igen efter skärning? Svaret är ja, eftersom sparris är en flerårig växt som återkommer år efter år, i upp till 30 år.

Du kan eventuellt börja skörda din sparris lite lätt redan under det andra året, men vanligast är efter två till tre år efter att fröet har planterats. Använd en sax för enklaste skördmetod.

På våren är det bra att avlägsna de tunna bladen som växer på stjälken, och som är kvar från föregående år. Håll ögonen öppna för att de nya spjuten ska börja växa fram och invänta skörd på våren.

Generella frågor gällande odlande av sparris

Här är svar på några vanliga frågor om att odla sparris.

Hur snabbt växer sparris?

Även om sparris kan startas från frö, tar växterna 3 år att mogna, så det vanliga är att man startar med en ettårig planta som köps i trädgårdsbutik. Plantan kan skörd i 10 år eller mer, uppemot 30 år, så det är värt att vänta. Du kan börja plantera så snart jorden är frostfri under våren.

Hur länge lever sparrisplantan?

Tålamodet är väl värt det med sparris, eftersom sparrisbäddar kan vara produktiva i 15, 20, ibland upp till 30 år. Eftersom sparrisen är produktiv så länge, så är det viktigt att ge den en bra start och ge mycket omtanke genom att välja en bra plats och ge växten tillräckligt med vattning.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om hur man odlar sparris är till hjälp för ditt egna projekt. Hoppas du får tur med vädret så din sparris växer till sig och blir riktigt god!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar