Confiterade tomater – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på confiterade tomater!

Confiterade tomater innebär att tomaterna rostas i olivolja i ugnen. Detta ger en magiskt fin karamelisering och en intensivt god smak på tomaterna, som kan tillsättas till massor av rätter!

Jag är fullständigt förtjust i detta recept! När tomaterna confiteras så håller de formen riktigt bra och behåller sin naturliga smak, men de får samtidigt en sötare, mer komplex och intensiv smak på insidan.

De confiterade tomaterna är otroligt goda i en sallad med burrata eller mozzarella, eller på en bit bröd eller bruschetta! De är också magiskt goda på en pasta eller pizza, eller som tillbehör till grillat! Möjligheterna är många och goda!

Jag väljer körsbärstomater till detta recept, men man kan använda cocktailtomater, eller helt enkelt halverade plommontomater.

När det är färdigt, förvara i en burk lufttät burk i kylen. Håller bra i upptill två veckor men äts ofta upp snabbare n så! Hoppas receptet kommer väl till pass och att ni uppskattar det lika mycket som jag gör!

Confiterade tomater

Receptet - Så gör du:

Confiterade tomater

4.9/5 ( 262 röster )
Confiterade tomater innebär att tomaterna rostas i olivolja i ugnen. Detta ger en magiskt fin karamelissering och en intensivt god smak på tomaterna, som kan tillsättas till massor av rätter!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 1 t 25 minuter
Totalt 1 t 30 minuter
Portioner 10 portioner

Ingredienser
  

  • 450 g körsbärstomater
  • 2 st vitlöksklyftor, rivna
  • 7 st till 8 st kvistar färsk timjan, eller torkad timjan
  • 2 tsk farinsocker
  • olivolja
  • salt
  • 1 tsk balsamvinäger

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 130°C.
  • Ta fram en ugnsform. Ugnsformen ska vara så pass liten att tomaterna ska kunna ligga rätt tätt intill varandra, utan en massa tomt utrymme.
  • Lägg körsbärstomaterna och skivad vitlök i ugnsformen och lägg timjankvistarna runt om. Toppa annars med torkad timjan. Ringla rejält med olivolja tills tomaterna är halvvägs nedsänkta i oljan.
  • Strö över farinsocker och smaka av med salt. Tillsätt balsamvinägern och blanda försiktigt.
  • Grädda i mitten av ugnen vid 130°C tills tomaterna är skrynkliga, men inte alla har spruckit, cirka 1,5 till 2 timmar.
  • När du är klar, ta ut tomaterna från ugnen och låt svalna i rumstemperatur.
  • Förvara i lufttät behållare, inklusive oljan (tillsätt extra olivolja om det behövs). Förvaras i kylen i upp till 2 veckor!
  • Färdigt! Servera och njut!
Nyckelord Confiterade tomater, Konfiterade tomater
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar