Så Bekämpar Man Mördarsniglar: 3 Bra Metoder!

I denna artikel ges tre av de främsta bekämpningstipsen för mördarsniglar, tips på förebyggande åtgärder, samt relevanta fakta att känna till om mördarsniglar i kampen mot dem.

Mördarsniglar, eller också kallade spanska skogssniglar, är två olika benämningar på samma art. Namnet mördarsniglar tros arten ha fått på grund av sitt aggressiva och ibland kannibalistiska beteende bland sniglar. Namnet spansk skogssnigel fick de under 1900-talet som ett misstag, genom svårigheterna kopplade till att klassificera sniglar – den tros enligt senare källor egentligen ha sitt ursprung i Frankrike.

De gör gott, men mest ont i trädgården

Mördarsniglar och andra sniglar i allmänhet är väldigt goda klättrare och kommer åt det mesta i en trädgård. De tar sig uppför plantor och växter och livnär sig på att äta både blommor, saftiga blad, och frukt, grönsaker och rotsaker. Därför upplevs de som problematiska.

De negativa aspekterna hos mördarsniglar väger för de allra flesta tyngre än deras positiva aspekt, som är att de faktiskt hjälper till att hålla trädgården fri från döda växter och växtskräp, genom att de äter detta.

Svårare att bli av med jämfört med andra typer av sniglar

Slemspåren mördarsniglar lämnar efter sig lockar dem till varandra!
Slemspåren mördarsniglar lämnar efter sig lockar dem till varandra!

Mördarsniglars är i viss bemärkelse sociala djur, då deras slem attraherar mer mördarsniglar till att röra sig mot din trädgård. Detta är givetvis problematiskt om de äter på levande plantor.

När det kommer till mördarsniglar är slemmet en central faktor i problematiken kring dem, då de faktisk utsöndrar betydligt mer slem än många andra typer av sniglar. Deras slem absorberar dessutom vatten och är klibbigare än andra arters, vilket gör det extra svårt att få bukt på.

Till råga på allt detta så gör slemmet att de är oätbara för många djur som vanligtvis äter sniglar. Detta gäller dock inte djur såsom koltrastar, igelkottar, vildsvin, grävlingar och ankor, som alla trots slemmet ibland äter mördarsniglar.

De frodas i regn

Sniglar är generellt känsliga för torka och värme. De behöver fukt för att överleva, och deras kroppar torkar ut mycket snabbt utan det. Mördarsniglar klarar dock torka bättre än de flesta andra snigelarter. Trots det så frodas de i regn och blir extra aktiva när det regnar eller när trädgården nyligen har vattnats.

De dyker ofta upp under mars/april och har sin högsäsong i juni/juli. [1] En regnig majmånad brukar ofta betyda att sommaren kan innebära mycket mördarsniglar.

Förebyggande åtgärder

Problemen som mördarsniglar orsakar kan motverkas genom ett antal förebyggande åtgärder. Dock så är dessa förebyggande åtgärder ofta rätt begränsade i sin effektivitet, då mördarsnigeln ofta är erkänt svår att kontrollera och dessutom kan lägga upp till 400 ägg per år. På bred front i Europa pekas mördarsniglar ut på nationell nivå som problematiska och som hot mot jordbruk, och förebyggande metoder kostar vanligtvis mer än vad de smakar i storskalig jordbruksproduktion. Vad som i alla fall främst lyfts fram som förebyggande åtgärder är följande:

staket som håller borta mördarsniglar
En del av ett mördarsnigelstaket sett från sidan.
  • Hitta och synliggöra eller ta bort mördarsniglarnas ägg, efter att man tar en titt under hösten eller på våren, runt april/maj. Äggen är vita och klotformade, och ofta lagda i grupper som till utseendet påminner om vinrankor.
    • Ofta är de begravda på fuktiga, mörka platser, normalt en väldigt liten bit under jorden, men likväl tillräckligt för att de ska vara skyddade från fiender och vädret så bra det går.
    • Ofta lagras äggen också precis under stenar, stockar och krukor, eller i buskage. Ibland kan även du hitta deras vita ägg i hålrum under barken på döda träd eller vedbitar.
    • Om man så lite som lämnar äggen man hittar i solljus, så är de enkla byten för fåglar och andra trädgårdsboende djur.
mördarsniglars ägg

Experternas 3 sätt att aktivt bekämpa mördarsniglar

Nedan lyfter vi tre sätt som alla är effektiva bekämpningsmetoder och som lyfts av experter:

  1. Samla in dem och frys ned. Detta är det bästa sättet att bekämpa dem, påstår en norsk studie om ämnet. Att samla dem i en hink för att sedan ställa in dem i frysen lyfts fram som en av de absolut mest effektiva metoderna för att bekämpa mördarsniglar.
  2. Transportera bort dem. Detta är en mer nådig metod för att få bort dem från trädgården. Den bygger på att transportera dem några kilometer bort och släppa ut dem, efter det att du samlat in dem med en hink eller liknande. Även om de på nytt skulle söka sig tillbaka mot just din trädgård, så hittar de ofta ett annat ställe att hålla till på längs vägen.
  3. Avlägsna mördarsnigelns huvud från kroppen. Detta är en annan metod som ofta lyfts fram, och som bygger på att man klipper mördarsniglarna, förslagsvis med en trädgårdssax. Snittet dödar mördarsnigeln omgående och bör placeras cirka 1 centimeter från dess främre del, “nosen”.

Har du några fler intressanta fakta eller tips på hur man kan motverka mördarsniglar? Skriv då gärna en kommentar här nedan!

Alla våra skadedjursartiklar hittar du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar